Fødekasser til hunde

At bygge sin egen fødekasse behøver hverken at være kompliceret eller dyrt – tværtimod kan det være et sjovt lille fritidsprojekt, hvor man passende kan involvere børn eller andre familiemedlemmer.

Der er dog et par forholdsregler man bør tage for at opretholde hygiejnen, undgå skader på gulvet og vigtigst af alt; sikre hundenes komfort.

Her på siden får du en komplet vejledning i at bygge din egen fødekasse, men også tips til placering, indretning mv. hvis du allerede har en fødekasse.

 

 

 

På billedet til højre ses eksempler på forskellige fødekasser til hunde (klik på billedet for større version)

2 forskellige fødekasser til hunde

 

Hvornår skal man anskaffe sig en fødekasse?

Senest 7 dage før fødslen bør du anskaffe en fødekasse, som tæven kan klargøre til sine hvalpe. Hvis ikke du sørger for en fødekasse til din tæve, risikerer du, at hun bygger sin egen rede i din sofa, klædeskab el.lign.

Det anbefales dog at man skaffer fødekassen tidligere – f.eks. 2-3 uger før fødslen (der er ingen grund til at vente til sidste øjeblik!). Herved kan tæven nå at vænne sig til kassen og man får desuden også bedre tid til at finde en passende plads til den.

Fødekassens dimensioner

Illustration af en fødekasse til hunde

OBS: Bemærk at instruktionerne ovenfor er minimumsindikationer – dvs. at kassen som minimum skal være så lang, at tæven kan ligge udstrakt og at bredden som minimum skal være halvdelen af tævens udstrakte kropslænge

Der findes ingen formelle krav til fødekasser, men den skal i hvert fald være så lang, at tæven kan ligge udstrakt og som minimum halvt så bred på den anden led. Kassens sider skal være høje nok til, at hvalpene ikke kan falde eller kravle ud og der bør være en lille udgang. Hvis ikke du kan lave en udgang, skal siderne fortsat være lave nok til, at tæven kan gå ud og ind i kassen.

Vær opmærksom på at instruktionerne her på siden kun er vejlende og at der i alle tilfælde skal tages højde for den enkelte hunds størrelse. Når du bygger fødekassen, bør du bruge din sunde fornuft, så dens dimensioner giver mening i forhold til netop din hund og de omgivelser kassen skal stå i.

Grunden til at man ikke kan lave standardmål for fødekasser, er naturligvis at hunde har forskellige kropsstørrelser – dvs. små hunde skal have små fødekasser og store hunde skal have store fødekasser.

Som det ses på billedet til højre, kan man også lave en rampe, der gør det lettere for hvalpene at kravle ind i kassen (man kan f.eks. bruge fødekassens låge hertil).

Rundstokke i kanterne

En anden ting som mange hundeejere sværger til, er rundstokke i kanterne af fødekassen. Formålet med rundstokkene er at forhindre, at moderen maser dens hvalpe mod fødekassens vægge. Ved at placere 4 rundstokke på hver af kassens langsider – med ca. 10 centimeters afstand til kassens vægge og bund – får hvalpene et lille frirum på ca. 10×10 cm og undgår derved at blive mast.

Rampe til en fødekasse

Her ses en fødekasse med rundstokke

 

Materiale og foring

Det anbefales at man vælger en kasse af et materiale, der er let at rengøre. Det frarådes at anvende kasser lavet af materialer der suger – som f.eks. papkasser eller nogle trækasser gør.

Sørg for at dække bunden af fødekassen med aviser og dæk disse med nogle gamle håndklæder eller tæpper. Ideen er, at fødekassen skal kunne holde hvalpene varme og tørre – derfor skal våde eller beskidte håndklæder/tæpper/aviser udskiftes med tørre.

OBS: Man bør ikke skifte tørre håndklæder/tæpper/aviser medmindre de vitterligt er våde eller beskidte; de har nemlig et vist indhold af feromoner og lugte fra moderen, som hvalpene finder betryggende.

Vil man gøre det ekstra nemt for sig selv og ekstra komfortabelt for sine hunde, anbefaler vi tisseunderlagene ovenfor

 

Placering

Det anbefales, at man skaffer fødekassen senest 1 uge før selve fødslen (gerne før) og finder en plads til den med det samme. Når man skal placere fødekassen, bør man tage højde for følgende:

  • Fødekassen bør stå i et rum med stuetemperatur, hvor der er mulighed for udluftning eller ventilation
  • Der bør være vinduer/dagslys i rummet
  • Man kan sætte fødekassen i nærheden af – men ikke klos op ad – en radiator
  • Der må ikke være kølige lufttræk el.lign. i rummet
  • Stil helst kassen et sted hvor der er ro – ikke ved siden af fjernsynet, i børneværelset el.lign.