Hvor gammel bliver en kat?

Ligesom med mennesker afhænger kattes levetid i høj grad af faktorer såsom genetik, pleje, kost og motion, men kattens race samt leveforhold (om den lever indendørs eller udendørs) spiller også en rolle.

Generelt antages det, at indendørs katte lever længst, fordi de får al den føde de behov for og typisk også tilses af en dyrlæge, når det er nødvendigt.

Indendørskatte kan blive op til 21 år gamle, selvom gennemsnitlige indendørskat bliver 12-15 år gammel (rekorden er dog hele 38 år – se linket i bunden af artiklen for yderligere information).

Her ses en gammel kat

Hertil kommer, at udendørskatte oftere befinder sig i farlige situationer end indendørskatte, hvilket øger sandsynligheden betydeligt for, at de dør unge. De farlige situationer inkluderer; trafikuheld, dyremishandling, sygdomme fra andre udendørskatte, forgiftning, aflivning, rovdyr samt kampe med andre katte.

Der findes naturligvis eksempler på udendørskatte, der bliver ældre end indendørskatte, men sådan vil der jo altid være undtagelser.

Indendørskatte der farer vild eller med vilje forlader deres hjem (herreløse katte) plejer i øvrigt ikke at overleve mere end et par år på egen hånd, idet de ikke er opdraget hertil og desuden har mistet en del af deres overlevelsesinstinkt, som følge af menneske-hjemmets trygge rammer.

Ser man mere bredt på hvor gamle de enkelte kattedyr bliver, er det jaguaren (Panthera onca), der generelt bliver ældst; op til omkring 30 år.

Verdens ældste nulevende kat er 23 år gammel. Den ældste kat der nogensinde har levet, blev hele 38 år gammel! Du kan læse mere om de to rekordindehavere her


Se evt. også alle vores øvrige artikler om katte her