Kattelopper

Den mest hyppigt forekommende loppeart på katte og hunde, er katteloppen (Ctenocephalides felis).

Nogle gange kan pindsvine- og kaninlopper desuden findes på katte. I denne artikel kan du læse mere om:

  • Hvilke produkter du kan bruge mod kattelopper
  • Hvordan du finder ud af, om din kat har lopper
  • Katteloppernes livscyklus
  • Hvorfor man bør bekæmpe lopper

På billedet ses en katteloppe

Her ses en katteloppe (Ctenocephalides felis)

 

 

Produkter til bekæmpelse af kattelopper

Vi anbefaler følgende produkter til bekæmpelse af kattelopper:

Kattelopper på hunde

Følgende produkter anbefales til at bekæmpe kattelopper på hunde:

Kattelopper på katte

Følgende produkter anbefales til at bekæmpe kattelopper på katte:

For yderligere information om loppebekæmpelse henvises til vores 2 guides:

 

Har min kat/hund lopper?

Under pelspleje spiser katte og hunde ofte de lopper, de opdager, hvilket kan gøre det svært for ejerne at finde voksne kattelopper i dyrenes pels. I nogle tilfælde er kæledyrets øgede tendens til at klø sig, det eneste tegn på loppernes tilstedeværelse. I andre er det loppernes bid på mennesker. Kort sagt; blot fordi man ikke kan finde kattelopperne, kan de sagtens være til stede alligevel!

I mange tilfælde vil de dog være til at få øje på og den bedste måde at finde dem på, er vha. en loppekam. Loppekammen anvendes ved, at man systematisk gennemgår kæledyrets pels for lopper. Det bedste resultat opnås, hvis man kæmmer langsomt i lange tag og hele tiden sørger for at kæmme over en ren overflade som f.eks. et stykke papir eller et hvidt lagen. På denne måde kan man nemt se lopperne og deres ekskrementer, efterhånden som de falder af. Loppeekskrementerne vil desuden omgives af en rød farve, hvis de lander på et fugtigt stykke papir – det er hundens eller kattens blod, som loppen har suget og fordøjet, der langsomt opløses og siver ud i papiret.

Katteloppens livscyklus

Den voksne loppe lever og formerer sig på sit værtsdyr – dvs. din hund eller kat. Lopperne kan også leve på mennesker, men her kan de ikke formere sig. Længden af en loppes cyklus (fra den bliver lagt som æg til den bliver voksen og kan formere sig) er ca. 3 uger – varigheden afhænger dog af miljøet og kan under visse omstændigheder ændres betydeligt.

Æggene

Hunlopper begynder senest at lægge æg 2 dage efter de har fundet en vært. Hunloppen lægger mellem 10 – 50 æg om dagen og totalt mellem 200-1500 i hendes livstid.

Loppeæggene falder af værtsdyrets pels sammen med loppernes afføring. Loppeafføringen forsyner loppelarverne med næring. Æggene og larverne kan findes alle de steder, hvor katten eller hunden har været, men er især at finde i sengetøj eller i områder, hvor dyret færdes meget (som f.eks. i kattekurve).

Larverne

Loppelarver er generelt lyssky og har en tendens til at gemme sig dybt i gulvtæpper eller sprækker i gulvet. Med tiden udvikler den enkelte larve sig til en lille puppe (dvs. den spinder en klistret kokon omkring sig).

Puppen/kokonen

Den voksne larve udvikler sig inden i kokonen og afventer tegn på, at et dyr eller en menneske bevæger sig i nærheden af den. Dette kan lade sig gøre, fordi loppen er i stand til at føle forskelle i eksterne faktorer såsom tryk, varme, fugtighed, vibrationer, lyd og kuldioxid. Generelt udklækkes kokoner i bølger med 2-5 dages mellemrum.

Den voksne loppe

Loppen kan bryde ud af sin kokon og fæstne sig på din vært i løbet af få sekunder. Hvis ikke forholdene er gunstige – eller hvis ikke en vært kommer forbi – kan loppen kan ligge og vente i sin kokon i op til 2 år. Under gunstige forhold vil loppen dog normalt bryde frem allerede efter ca. 2 uger. I dette stadie er loppen voksen.

Centralt opvarmede hjem med gulvtæpper udgør desværre de absolut bedste forhold for, at lopper kan udvikle sig hele året. Du kan læse mere om hvilke loppemidler, der anbefales til brug i hjemmet her

Hvorfor bekæmpe lopper?

Selvom mange katte og hunde lever med lopper og kun udviser minimale tegn på inficering, er loppebekæmpelse tilrådeligt fordi:

  • Katteloppen er bærer af bændelorm (Dipylidium caninum) i larvestadiet og kan udløse ormeinficering hos kæledyr
  • Voksne lopper lever af værtsdyrets blod; dette kan medføre svaghed, anæmi og endda døden hos kattekillinger og hundehvalpe
  • Nogle hunde og katte udvikler allergi overfor loppebid, hvilket får dem til at kradse og klø overdrevet eller udvikle hudsygdomme
  • Kattelopper kan bide mennesker (hvilket klør!)
  • Hvis tilstrækkeligt mange lopper infesterer værtsdyret, er der risiko for, at dyret udvikler anæmi (blodmangel)
  • Lopper kan desuden medføre andre helbredsmæssige problemer for katte og hunde

Følgende produkter anbefales mod kattelopper:

Kattelopper på hunde

Følgende produkter anbefales til at bekæmpe kattelopper på hunde:

Kattelopper på katte

Følgende produkter anbefales til at bekæmpe kattelopper på katte:

 

 

Relaterede artikler: Loppemiddel til katte, Hundelopper, Loppemiddel til hunde