Neutralisering af katte

Neutralisering er en fællesbetegnelse for:

Sterilisation (af hunkatte)

Kastration (af hankatte)

Når man neutraliserer en kat, fjerner man dens evne til at forplante sig vha. et kirurgisk indgreb.

Katten såvel som ejerne trives praktisk talt altid bedre efter neutraliseringen end før.

Neutraliseringen er desuden med til at holde den lokale kattebestand under kontrol, hvilket er enhver katteejers medansvar.

 

Hvad er neutralisering?

Neutralisering er en fællesbetegnelse for:

  • Sterilisation (som udføres på hunkatte og indebærer fjernelse af æggestokkene og evt. også livmoderen)
  • Kastration (som udføres på hankatte og indebærer fjernelse af testiklerne)

Begge indgreb udføres af en dyrlæge på en dyreklinik eller et dyrehospital.

Hvorfor skal katte neutraliseres?

Der er tre overordnede grunde til at neutralisere en kat:

  • Generende adfærd: Adfærden hos hunkatte såvel som hankatte begynder at genere deres så snart kattene er blevet kønsmodne. Neutralisering mindsker eller fjerner generende adfærd såsom hylen, nattelarm, urinstrint, aggressivitet osv.
  • Kattens velbefindende: Selvom det er nærliggende at betragte neutralisering som et unaturlig fænomen, der forringer kattens livskvalitet, er det faktisk det modsatte, der er tilfældet; huskatte er tamdyr, der lever indendørs hos deres familier – og denne tilværelse passer ikke med kattenes kønsdrift, der bl.a. inkluderer lange strejfeture, slagsmål med andre katte, natlige parringsaktiviteter osv. Derfor bliver mange katte stressede af indendørslivet. Hvis man alligevel lader dem strejfe omkring, resulterer dette i at katten kommer hjem med sygdomme, sår, skrammer osv., hvis ikke den bliver påkørt i trafikken. Den bedste løsning på alt dette er derfor neutralisering.
  • Herreløse katte: Det estimeres, at der aflives omkring 20.000 herreløse katte i Danmark hvert år. Dette skyldes to ting: 1) at katte reproducerer sig meget hurtigt og 2) at katteejerne ikke neutraliserer deres katte. Katteejere der undlader at neutralisere deres kat, er med andre ord med til at forværre problemet med de herreløse katte.

 

Neutralisering eller p-piller?

  • Neutralisering: Neutralisering anses generelt for den bedste løsning, da indgrebet ændrer kattens adfærd (så den f.eks. strejfer og slås mindre) og fysiologi (så den f.eks. strinter mindre og dens urin stopper med at lugte). Neutralisering giver katten et bedre helbred, mindsker risikoen for visse sygdomme og forlænger dens liv med et par år. Neutralisering udelukker naturligvis muligheden for parring i fremtiden og bør derfor ikke neutralisere katte, som man ønsker at avle på.
  • P-piller: I forhold til neutralisering har p-piller en del ulemper, hvilket normalt gør denne løsning mindre favorabel; for det første er p-piller ikke ligeså sikre som neutralisering, hvilket kan resultere i at katten bliver drægtig. For det andet øger p-piller risikoen for dødfødte eller misdannede killinger, ligesom risikoen for visse helbredsproblemer øges (heriblandt sukkersyge, infektioner, svulster, cyster og forandringer i livmoderen). P-piller anses generelt for at være dårlige for kattens helbred. Læs evt. mere om p-piller til katte her.

Neutralisering såvel som p-piller kan øge kattens appetit, så den tager på i vægt. Dette problem kan afhjælpes ved at fodre katten med et passende foder.

Hvornår bør man neutralisere sin kat?

Katte neutraliseres typisk når de er 10 – 12 uger gamle og bør helst være neutraliserede inden de bliver kønsmodne (når de er ca. 5 – 7 måneder gamle).

På dette tidspunkt er deres fysik dog endnu ikke helt færdigudviklet og derfor mener nogle eksperter, at neutraliseringen kan have en negativ effekt på deres fysiologiske udvikling. Derfor bør man rådføre sig med raceeksperter og evt. også dyrlæger, hvis katten skal på udstilling.

Pris: Hvad koster det at neutralisere en kat?

Prisen på neutralisering af en kat ligger normalt et sted mellem Kr. 600 – 1.900. Prisen afhænger af disse faktorer:

  • Om det er en hun- eller hankat (sterilisation eller kastration)
  • Hvilket dyrehospital eller -klinik man vælger
  • Eventuelle komplikationer

Hos nogle dyrlæger indgår øremærkning, vaccination o.lign. i prisen, hvor det hos andre opkræves særskilt – derfor kan det godt svare sig at undersøge priserne fremfor blot at vælge den nærmeste dyrlæge.