Min hvalp bider i alt – hvad skal jeg gøre?

Nogle hvalpe bider i al ting

Der er næsten ikke noget mere kært end at have en hundehvalp, men den glæde kan vendes til irritation, når hvalpen bider i alt fra genstande til mennesker. Det findes der heldigvis hjælp til at vænne den fra.

Om man så har været hundeejer før, om man vil forsøge sig med en ny type af hvalp, eller man slet og ret skal have hund femte gang, så er der ikke to hvalpe, der er ens i sind og opførsel.

Den ene hvalp kan være det mest blide væsen, der ikke kunne gøre en flue fortræd, mens den næste hvalp bider i alt, hvad den kommer i nærheden af.

Når en hvalp bider, er det med at få den vænnet fra det hurtigst muligt, for der kan være mange ting, man kan leve med, når man skal træne en hvalp, men hvis den først kommer til at bide et uforvarende menneske eller lille barn på gaden, kan det komme på tale, at hvalpen skal aflives. Det ville være synd og skam, hvis det kunne være undgået.

Produkter til hvalpe, der bider

Følgende produkter kan med fordel anvendes, hvis din hvalp bider:

Tilvænning af hvalpen

Som nævnt er der forskel på alle hundehvalpe. Deres race er også en faktor, der kan påvirke niveauet af aggressivitet. Måske har den givne hvalp været udsat for tidlige traumer, før man som nuværende ejer fandt den på et internat, hvorfor man skal have mere tålmodighed med hunden, så den får tillid til nye mennesker og forstår, at de vil den godt.

Selv hvis hundehvalpen kommer fra en ”sund” baggrund, skal den stadig tilvænnes strukturen i sin nye “flok”, som er den familiekonstellation, du indfører hunden i. Den kommer fra en baggrund, hvor den sammen med sine søskende og mor fik sin rolle, hvor man gjorde tingene på en bestemt måde. Nu er den pludselig i en ny flok, som den skal vænne sig til og hvor den skal lære reglerne.
Det er din opgave at lære den, hvor dens plads i den nye flok er – hvilket i praksis vil sige en ikke-dominerende rolle – hvor den lytter til dig, men også opfører sig, som du gerne vil have den til. Dette betyder, at når hvalpen bider i noget, den ikke må, så skal den lære, at det ikke er okay at gøre.

Naturligt for hvalp at bide

Det er en del af enhver hunds natur at bide, da den bruger sit bid til at udtrykke sig på mange måder. Dette kan være alt fra leg til kamp og rensning af tænderne, hvilket også gælder for en hvalp.
Derfor kan hvalpen være opdraget fra sin tidligere flok med, at det er del af dens tilpasning i sin nye flok, at man bider. Det gør dens søskende også. De udtrykker sig ved at bide, og de bider sammen i leg, uden at det bliver farligt.

Men når hvalpen bider, så kan det sagtens komme til at se farligt ud, hvis det sker med gøen, eller der lige bliver hugget til i noget blødt, som kan være alt fra en sofapude til en barnearm.
Dog er det, modsat hvad flere måske tror, ikke en god idé at lære hvalpen ikke at bide generelt, for det ligger i dens natur at bide, og det skal den have lov til – dog kun i passende omfang og de rette rammer.

4 effektive tiltag

Der er der flere tiltag, man kan benytte sig af, når man vil lære hvalpen ikke at bide:

 • Leg og lær: Hvalpe er ligesom børn og vil gerne lege det meste af tiden. Hvalpen vil gerne bide for at undersøge tingene og mærke, hvordan det føles eller smager. Derfor er det en god idé at investere i noget legetøj eller tyggeben, som den kan fornøje sig med, og et tyggeben er der jo god smag i længe. På samme måde kan hvalpen bruge lang tid på at undersøge og finde godter, der er gemt i en legebold. Den kan også bare bruge tid på at lege med en almindelig bold. Her kan man så anerkende hunden for at tygge i disse ting.
 • Bevægelse: Ligesom med børn kan man blive imponeret over, hvordan sådan en hvalp kan være aktiv det meste af dagen, hvor den hele tiden har behov for at bevæge sig og lave noget. Derfor skal man afsætte tid i hverdagen til at aktivere hvalpen, der bider, om det så er ude i haven, eller om man tager den med i en park, hvor man leger og udfører aktiviteter med hvalpen.
  Således kan man lade hvalpen bruge sin energi, så den er udkørt efter træningen eller legen, og derfor helst vil slappe af, når den kommer hjem. Denne udmattethed mindsker dens trang til at bide i ting. Gør det til en del af hverdagen, at du aktiverer din hund på den måde.
 • Optaget: En hund skal som nævnt have legetøj, og det skal man henlede hundens opmærksomhed på at bruge, når den vil fornøje sig selv eller bare vil have noget at bide i. Det behøver ikke være en del af træningen, men bare når man slapper af derhjemme, og man ikke har kræfter til at aktivere hunden mere.
  Ved at have noget i munden, som hvalpen godt må bide i, så kan den af gode grunde heller ikke sætte tænderne i andre ting, som den ikke må.
  Her skal man tilskynde hvalpen til at tygge i de ting, der er tiltænkt til formålet. Hvis den lægger op til at bide i noget andet, den ikke må, skal du pege den i retning af legetøjet eller tilsvarende.
 • Rette anerkendelse: En hund kan sagtens kede sig, og en hvalp kan virkelig også begynde at kede sig, specielt hvis den ikke er blevet trænet i løbet dagen, men derfor kan den alligevel godt finde på at opføre sig outreret, selvom man tror, man har løbet krudtet af den. Det er jo ligesom et barn, der søger opmærksomhed hos sine forældre.
  Her skal man så huske på, at når den forsøger at nappe efter ting, som den ikke må bide i, så er det også for at få opmærksomhed. Du skal derfor undgå, at disse episoder kan finde sted, hvilket kan lade sig gøre ved hjælp af ovennævnte metoder, hvor man træner hunden og giver den legetøj.
  Hvis man viser hunden opmærksom ved at råbe ad den, så er det stadig opmærksomhed. Det bedste er i denne situation at ignorere den, så dens forsøg ikke giver pote, så at sige.

Disse råd til at fravænne hvalpes biden, er blot nogle få ud af mange. Du bør selv afprøve og tilpasse de forskellige metoder til din bidende hvalp, da det ikke kan forventes, at alle metoder virker lige godt på alle hvalpe.

Det er endvidere vigtigt, hvis man har børn i familien, at de lærer at omgås hvalpen på den rette måde. Hvalpen ser som sagt bid som en del af det at lege, og det er langt fra sikkert, at mennesker – og specielt børn – kan holde til den slags.

Om muligt vil det være overskueligt, mens hunden er hvalp, men hvis den stadig fortsætter med at bide som voksen hund, kan dette blive alt for voldsomt, når hunden ikke kender styrken i sit bid og bider igennem i sin leg med børn.

Forsøger hunden at bide eller opføre sig på anden måde, som man ikke ønsker, skal man påpege dette højlydt, ignorere hunden og så senere prøven igen at lege videre i et roligt tempo.

Vær tålmodighed med den bidende hvalp

Dette leder os videre til, at det er et stort ansvar at få sig en hvalp, og det gælder sådan set uanset racen på hunden, når man får dem i en tidlig alder. Det er let at falde for dens nuttede ansigt og lyse vræl, når den forsøger at gå og falder over sine store poter, når den forsøger at løbe. Men det kræver som bekendt en stor indsats at lære den af med at tisse, gø og ikke mindst bide, når man i sidste ende gerne vil have en bedste ven eller en familiehund.

Det bliver et projekt for hele familien at forsøge at tilpasse hunden den her nye flok, som den skal indgå i, og du vil opleve mange fejlslagne forsøg, når du forsøger at vænne hvalpen af med at bide med videre.

Hvis du virkelig gerne vil den her hund, så er det med at bruge de ovenstående forslag i forbindelse med at lære hvalpen ikke at bide og finde ud af, hvad der fungerer bedst, hvor du måske skal bruge nogle af forslagene mere end andre, nogle i en periode mere end andre, og måske skal nogle af dem bruges samtidig.

Hvis du med tid og tålmodighed følger forslagene, og sørger for at vise, hvem der er alfahannen i flokken, samt hvordan man skal opføre sig i denne flok uden undtagelser, så vil det firbenede medlem af familien blive helt uundværlig.

Se evt. også artiklen når hunden bider for supplerende information.

Anbefalede produkter