Min hund tisser indenfor – hvad skal jeg gøre?

Hvalpe og voksne hunde tisser af og til indenfor

Der kan en del årsager til, at hunden tisser indenfor, og det kan ske på forskellige tidspunkter i en hunds livscyklus. Derfor er det vigtigt at se nærmere på, hvad der kan være den bagvedliggende grund til, at hunden tisser indenfor og komme det til livs.

Urinpletter, urinlugt og den rislende lyd af vand ned på nogle gulvbrædder; du ved godt, hvad klokken er slået. Du kender så udmærket lugten, lyden og måske endda din hunds adfærd: Hunden tisser indenfor igen. Og hvis det sker på et gulvtæppe, er det næsten endnu sværere at gøre rent.

Man har lyst til at blive vred og skælde hunden ud, og det er da ganske givet, at man skal lære hunden, at det ikke er okay, at den tisser indenfor på gulvene eller andre steder, men skældud er næppe nok.

Men der er stor forskel på, om en lille hvalp tisser indenfor, eller om det for eksempel er en gammel tæve, der pludselig efter mange år begynder at tisse sjatter indenfor.

Produkter til hunde der tisser indendørs

Følgende produkter anbefales, hvis du har problemer med en hund, der tisser indendørs:

Når hvalpen tisser indenfor

Du har lige fået dig en helt ny hvalp, som lige er blevet taget fra moderen, eller du har fået et kuld hvalpe, som skal lære at gebærde sig i de nye omgivelser.

Den lille hvalp ved jo endnu ikke, hvor den skal og må tisse eller besørge henne; den følger blot sine instinkter, ligesom de fleste menneske-babyer også gør, når de er helt små og ikke kan sige til, når de skal på toilettet. Vi har dog ikke intentioner om at sætte en ble på en hvalp, så vi er nødt til at træne den til, at den skal lære, at den slags aktiviteter foregår udenfor.

Der findes mange tilgange til at træne hvalpen i denne retning (renlighedstræning), og det kommer blandt andet an på, hvilken hunderace, du har med at gøre, men vi kan dog godt komme med nogle overordnede råd til, hvad man skal være opmærksom på, når man vil træne hunden i at tisse udenfor.

For det første handler det om at rose hvalpen kraftigt og eventuelt give den en godbid, når den tisser eller besørger udenfor. Skulle hvalpen komme til at gøre den slags indenfor, og det vil med stor sandsynlighed ske i starten, så er det med at få hunden ud hurtigt, så den kan tisse af, hvis man kan nå det. Så viser man hunden, hvor den aktivitet skal foregå.

Skulle ”uheldet” finde sted indenfor, er det okay at skælde hvalpen ud og ignorere den i et stykke tid for at vise, at den pågældende fremgangsmåde fra hvalpens side ikke er velset i dette hjem. Her lærer man så med tiden at afkode, hvornår hvalpen giver signaler til, at den nu skal tisse, så man mere eller mindre ved, hvornår den skal udenfor. Med tiden vænner hunden sig måske til de vaner og rutiner, som vi mennesker forsøger at pådutte den, hvor man f.eks. lufter den morgen, middag og aften. Her kan hunden regne ud, at det er en god idé at komme af med det, den skal, inden man skal indenfor igen, og derfor er den klar, når tiden nærmer sig til at komme ud. Det bliver næsten ren refleks for den.

Med tiden bliver hunden trænet til, at den skal tisse med videre udenfor og vil gøre hvad som helst for, at dette ikke finder sted indenfor.

Hvis voksne hunde tisser indenfor

Når man så oplever, at den voksne hund begynder at tisse indenfor (igen), efter man ellers havde lært den som hvalp, at dette ikke var acceptabelt, så kan der være meget forskellige årsager til, at den gør det.

Noget af det kan være bevidst, mens andre årsager kan være nogle, som hunden som sådan ikke kan gøre for.

Det kan tænkes, at hunden kommer i løbetid, hvorfor den lige skal markere territoriet af til at finde en mage og vise, hvor grænsen går for andre hunde, der så kan lugte sig frem til dette. Dette er rent instinkt, som kan være svært at afvænne, selvom det kun står på i en periode.

Dog lyder en god tommelfingerregel, at hunde ikke spiser og tisser samme sted, så man kan via øvelser sørge for, at hunden via sporsøg – eller ganske enkelt ved at placere mad- og vandskålen, hvor hunden tidligere har tisset indenfor – ikke gør det igen.

For nogle bliver dette blot en midlertidig løsning, da hunden så bare finder et andet sted at markere sit territorie, men kan man som nævnt – via træning og oplæring i at holde tisseriet udenfor – normalt få det til at lykkes med tiden.

Er man ude hos andre mennesker, som jo er et fremmed territorie for hunden, så skal den naturligvis have lov til at sniffe rundt, men hvis den begynder at give udtryk for, at den vil tisse – enten for reelt at skulle tisse eller for at afmærke territoriet – skal man afvæbne den situation og rose den, hvis den undlader at tisse hos gæsterne og så eventuelt lige lufte den udenfor.

Dog kan det også tænkes, at hunden af den ene eller anden grund er bange, og så er det også en naturlig reaktion for den at tisse. Her skal den selvfølgelig også lære, at den slags ikke skal foregå indenfor, men oplevelsen kan ganske givet komme bag på den.

En anden årsag kan være alderdommen, hvor man hos visse hunde kan opleve ufrivillig vandladning. Med alderen kan det også meget vel skyldes sygdom i form af blærebetændelse eller lignende. Her er der simpelthen ikke andet for end at tage hunden til dyrlæge og få set på det.

Et par generelle råd

Som nævnt indledningsvist er der mange forskellige årsager til, at en hund vælger at tisse indenfor, og det kan som bekendt have at gøre med både race, alder og andre faktorer.
Ved al træning skal man have tålmodighed med hunden, så man ikke giver op, når de første forsøg med at lære den ikke at tisse indenfor slår fejl. Måske skal man forsøge med en anden strategi eller med at kombinere nogle kneb, indtil man ser, at det har succes.

Et godt tip er især, når hunden har spist og drukket, at du lige holder øje med den et par minutter efter. Det er som oftest her, at hunden skal tisse eller besørge, og så kan du også lære dens tegn at kende, når den giver udtryk for, at nu skal den ”på toilettet”.

Er man væk fra hjemmet i lang tid ad gangen, og ude af stand til at få nogle til at passe hunden imens, så er det også svært at forvente, at hunden i mellemtiden ikke kommer til at tisse indenfor, for trangen vil nok komme uanset alderen. Her kan man så lære hunden, at det er acceptabelt at tisse på et bestemt område i den slags ”nødstilfælde”, hvor der ikke er andet at gøre. Man skal dog ikke lære hunden, at det altid er okay at tisse det givne sted, men kun når den er alene hjemme.

Det handler om at have tiden og tålmodigheden til at skulle lære hunden ikke at tisse indenfor, så man skal fra start af overveje, om man har overskuddet og tiden til at lære hunden at blive hjemmevant.

Anbefalede produkter

Følgende produkter anbefales, hvis du har problemer med en hvalp, der tisser indendørs: