Min hund stikker af – hvad skal jeg gøre?

En hund der stikker af

At lære din hund at blive hos dig som ejer – eller i det mindste ikke stikke af, når chancen byder sig – kan være noget af det sværeste, men det er bestemt ikke umuligt at lære den. I praksis kan dette lade sig gøre med en lille øvelse.

Som hundeejer har du måske oplevet det, at I er ude at gå tur, og pludselig får hunden vristet sig fri fra snoren i et upåagtet øjeblik, og så er den væk; eller du glemmer at holde øje med den, mens den går frit.

Eller også gider hunden ikke at komme hen til dig, når du kalder. Faktisk vælger den nogle gange ligefrem at stikke af fra dig, når du kalder. Scenarierne er mange, og derfor er der også forskellige årsager til, at en hund stikker af, men der findes heldigvis lige så mange løsninger.

Anbefalede produkter

Hvis din hund har tendens til at stikke af, kan du købe en GPS til den. Vi anbefaler disse GPS'er:

Alternativt kan du også overveje en hundelygte. Vi anbefaler disse lygter:

Du kan læse mere om hundelygter og lys til hunde her.

Primære årsager til at min hund stikker af

Hvis en hund er i voksealderen, så vil den givetvis forsøge at gøre som en teenager: Den gør oprør, sætter spørgsmålstegn ved autoriteterne og skal lige prøve grænser af.
Hunden stikker af for lige at se, om den kan bøje grænserne for, hvad den har lært; måske forsøger den ligefrem at overtage alfahan-rollen fra dig for at vise, at den bestemmer i flokken, som er jeres familie.

Nogle hunderacer er gode jagtdyr, hvorfor de vil spæne efter det første dyr, de får øje på, om det er en hare, fugl eller kat, den får øje på, og så så går den vilde jagt.
Hunde er også glade for at tale med hinanden, så når de møder artsfæller, vil de virkelig gerne tale med dem, selvom det måske ikke lige er det bedste tidspunkt.

Desuden er hunde heller ikke dumme, så hvis din hund har fået lov til at lege med andre hunde, og du så kalder på den og har hundesnoren fremme for eksempel, så lærer den ret hurtigt, at nu er legen slut, og hvem har lyst til at afslutte en god leg?

Her er det vigtigt, at du ikke forsøger at blive gal på hunden; og man skal heller ikke begynde at løbe efter hunden, for så tror den, at legen nu fortsætter, og så ender den også med at tro, at den har fat i noget med den alfa-rolle.

Andre årsager til at hunden stikker af

Det ovenstående er dog ingenlunde fyldestgørende for, hvorfor hunden stikker af, da der også kan være mange andre årsager til hundens løbskhed.
Det kan have noget med hundens race at gøre, ligesom den måske kan føle et stærkt bånd til sin hjemstavn eller tidligere familie. Den kan måske huske sin tidligere familie, fra før den kom ind i din flok. Det kan også dens instinkt til at vænne tilbage til naturen, der aktiveres.

Det sidste ses f.eks. ved nogle hunderacer, der føler sig meget selvstændige og ikke lystrer i samme omfang som andre hundetyper gør det. Derfor taler man da også om, at der findes nogle hunderacer, der er mere familieegnede end andre, mens man virkelig skal bruge lang tid på at træne visse typer af hunde, så de bliver hurtigere mere hjemmevante og tæmmede til vores familie- og samfundsstruktur.

Så er der jo også ganske enkelt den tid på året, hvor hunden er i løbetid og vil finde sig en mage samt markere sit territorie. Dette ser man blandt andet hos hanhunde, som mange derfor vælger at få kastreret. Herudover vælger nogle at installere en GPS i hundens halsbånd. Du kan købe en anbefalet GPS'er til hunde samt lygter her:

God øvelse til hunde der stikker af

Faktisk er det først og fremmest værd at påpege, at nogle hunde ganske enkelt har en fase, hvor de er anti-autoritære, som de ganske enkelt vokser fra igen.
Men generelt er man nødt til selv at gøre en aktiv indsats for at træne hunden til, at den ikke skal stikke af på noget tidspunkt, om den så er i snor, ude at lege i snor, uden snor, sammen med andre hunde eller bare ikke kommer, når man kalder.

Dette kan man gøre på flere måder, men som udgangspunkt skal man gøre det til en fornøjelse at blive hos dig som ejer eller komme retur til dig, når du kalder på den.
Det kan man for eksempel gøre ved at rose hunden, når den kommer og/eller give en godbid. Men selv sådan nogle ting som at den bliver siddende eller stående, når du beder den om det, skal belønnes. Helt simple ting som at få den til at holde øjenkontakt med dig, skal også belønnes og roses.

Dette øger man til det punkt, hvor man kan gemme sig i hjemmet og kalde på hunden, indtil den kommer. Igen er det vigtigt, at det slutter med, at hunden gør det, som man ønsker, den skal gøre.
På et tidspunkt kan man bevæge sig udenfor, hvor man så løber foran hunden med et par skridt og sætter sig ned med ryggen til hunden. Når hunden så kommer om foran en, så belønner man atter hunden med ros og en godbid for så at slippe den løs igen.

Denne træning fortsætter man med, indtil man for eksempel holder på godbidden i hånden og tager fat i halsbåndet med den anden hånd. På den måde oplever hunden det som noget positivt at komme ”hjem” til sin ejer.

Man kan også spontant træne dette, når hunden er optaget af at dufte til naturen el.lign., men husk kun at belønne den, når det går efter planen – det skal ende, som du havde tænkt det.
Foretag disse øvelser derhjemme, hvor der er mindst mulighed for, at hundens opmærksom vil fare rundt, og opøv træning under ”sværere” omstændigheder.
Dette kan være ved, at man i starten har flere mennesker med i haven, som laver noget andet end at være sammen med dig og hunden. Så træner du samme øvelse med at komme hen til dig, men skulle hunden løbe hen til de andre mennesker, giver du en afvisende kommando, så hunden ved, den er gal. Herefter gentages øvelsen igen med, at man løber væk fra hunden og slutter af med en godbid, når øvelsen lykkes.

På et tidspunkt kan man forsøge sig med den hårde udfordring, at man er ude i en park, hvor der er rigtig mange mennesker, lyde dufte og måske endda andre distraktioner.
Her kommer det virkelig på prøve, om de øvelser, I lavede under mere rolige omgivelser, giver pote i denne sammenhæng.

Der er ingen garanti for succes hver gang, og hvis du kan se, at det bliver for meget for hunden at skulle koncentrere sig om øvelsen, så må I fortsætte derhjemme.
Træn ikke denne øvelse for meget, men sørg for at afslutte den med et positivt resultat.

Man skal have tålmodighed med at oplære hunden i denne øvelse, og der vil garanteret være flere fejlslag, men efterhånden som det begynder at lykkes, vil det være en belønning i sig selv i længden at opleve en hund, som bliver stående hos dig eller ikke løber væk, når der ellers kunne opstå en lyst til dette.

Hunden vil i så fald have lært, at det er noget positivt at blive hos dig som ejer, fremfor at den bliver skældt ud for at stikke af.
Øvelsen har virket for mange hundeejere før, men handler om at tilpasse den til lige netop din hund, når I starter med øvelsen og prøver jer frem.

Anbefalede produkter