Når hunde hopper/springer op

Hunde hopper op på mennesker for at hilse og for at få vores opmærksomhed.

Grunden til at de hopper er enkelt nok, at vi er højere end dem.

Desværre er det kun de færreste mennesker, der påskønner at en fremmed hund springer op på dem – og som hundeejer er det dit ansvar at sikre, at din hund ikke generer andre folk.

Heldigvis kan man forholdsvist nemt lære sin hund at “hilse høfligt” på folk. Dette gøres bedst vha. nogle mindre øvelser, hvor hunden lærer sammenhængen mellem at forblive på gulvet og få opmærksomhed.

 

Her på siden gennemgår vi netop nogle af disse øvelser, så du i fremtiden undgår, at din hund hopper op ad folk.

 

Når hunde hopper op, er det for at hilse

 

Anbefalede produkter

Følgende produkter har en beroligende og afslappende effekt på hunde, og kan i nogle tilfælde afhjælpe problemet med at hunde springer op på mennesker:

 

Hvorfor hopper hunde op på mennesker?

Hvalpe og hunde har en naturlig tendens til at hoppe eller springe op på folk for at hilse – men hvorfor gør de det?

Svaret er enkelt: fordi vi mennesker er højere end hunde.

Når hunde mødes, snuser de til hinandens ansigter og derfor er det også helt naturligt for dem at gøre det samme, når de møder mennesker. Det er desuden også en måde at få vores opmærksomhed på.

Sådan håndteres hunde der springer op

Nøglen til at lære din hund ikke at hoppe op på dig er, at fortælle den, at du kun hilser på hunde, som har deres poter på gulvet. Selvom du ikke kan fortælle det med ord, kan det fortælles med handlinger.

Når din hund hilser på dig, er dens mål at få din opmærksomhed samt at få dig til at kæle den. Med dette in mente kan du vise din hund, hvad den skal gøre for at få din opmærksomhed og kælen. Husk på disse to ting hver gang du mødes af din hund:

  • Hold din opmærksomhed og hænder væk fra hunden medmindre dens poter er på gulvet
  • Giv straks din hund opmærksomhed og kæl den så snart dens poter rører gulvet

Eksempel: Hvad gør du, når du kommer ind ad døren og din hund springer op på dig? Du ignorerer den. Du bør ikke skubbe den fra dig eller give den besked på at smutte. Stil dig i stedet ret op og kig over dens hoved. Hvis du absolut skal bevæge dine hænder og arme, så træk dem op mod brystet (læg dem f.eks. over kors). Hvis hunden bliver ved med at springe op på dig, bør du nu vende dig væk fra den. Herved tvinges hunden til at sætte sine poter på gulvet og følge dig. I det sekund hundens poter rører gulvet, bliver du igen den kærlige og omsorgsfulde hundeejer du i virkeligheden er og roser samt kæler hunden. Hvis hunden nu hopper op for at nå din hånd, bør du igen rejse dig ret op og ignorere hunden til dens  poter igen rører gulvet. Når de er i kontakt med gulvet, kæler du hunden igen. Din opmærksomhed og kælen er dine midler til at kommunikere med hunden!

OBS: Tilbagehold aldrig din opmærksomhed når din hunds poter rører ved gulvet – heller ikke selvom du var irriteret på hunden for et øjeblik siden. Det essentielle her er, at hunden kan udregne den magiske forbindelse mellem fødderne på gulvet og folks opmærksomhed.

 

3 øvelser mod hundes hoppen

Det er vigtigt, at du selv er klar over, hvad du gerne vil lære din hund at gøre fremfor at hoppe, når den hilser på folk. Normalt vil dette enten være at stå eller sidde. Følgende øvelser kan hjælpe din hund til at lære at hilse høfligt på mennesker:

  • Når din hund begynder at hoppe op: Stil dig ret op og kig lige ud i luften (ikke på din hund). Læg armene over kors og vent tålmodigt på at din hund stopper med at hoppe. Når hundens poter rører gulvet, kigger du straks på den og begynder at kæle den roligt. Hvis ikke hunden stopper med at springe op, gentager du øvelsen.
  • Hvis din hund allerede har lært at sidde på kommando, kan du prøve dette, når hunden begynder at hoppe op: Stil dig ret op og kig lige ud i luften og læg armene over kors. Sig ”slut” (el.lign.) og vend dig øjeblikkeligt med ryggen til hunden, så den ikke kan se dit ansigt. Sig så ”sit”. Når hunden sætter sig (iagttag hunden ud af øjenkrogen), vender du dig om, knæler og kæler hunden roligt. Gentag øvelsen hvis hunden fortsætter med at hoppe.
  • Hvis du kommer ind ad døren og hunden hopper op ad dig: Træd straks ud ad døren og luk døren efter dig – men lad den være en smule på klem. Sig ”sit” gennem døråbningen. Når hunden sætter sig, går du roligt ind i rummet, knæler og kæler den roligt. Gentag øvelsen til din hund stopper med at hoppe og springe.

Når din hund har lært at hilse høfligt, bør du kontakte en række venner for at lære den at hilse på gæster. Bring dem ind i dit hjem én ad gangen og forklar dem denne øvelse: Gæsten ringer på, du åbner døren sammen med hunden og gæsten kommer ind. Hvis hunden hopper op ad gæsten, skal vedkommende vende sig om og gå ud af døren. Herefter ringer gæsten igen på, men denne gang siger du ”sit” til hunden, inden I åbner døren. Først når den har sat sig, åbner I døren. Hvis hunden hopper op, kender din gæst sin opgave. Hvis den bliver siddende, kan gæsten roligt hilse på hunden og give den en godbid. Få flere af dine venner til at lave øvelsen gentagende gange.

5 ting du aldrig må gøre

  1. Du må ikke give hunden opmærksomhed, klappe eller kæle den, når den hopper op ad dig (fordi du herved bekræfter hundens adfærd positivt og den derfor tror, at den gør det rigtige ved at hoppe op og hilse).
  2. Du må ikke virke overdrevet begejstret eller glad, når du hilser på din hund. Jo roligere du er, jo roligere vil hunden være.
  3. Råb ikke ad din hund når den hopper op ad dig eller andre. Din råben vil blot gøre hunden endnu mere ophidset, hvilket vil føre til mere hoppen.
  4. Skub ikke hunden og tag heller ikke fat i den, når den hopper. Dette vil blot føre til mere hoppen, idet hunden tolker disse signaler anderledes end dig.
  5. Afstraf ikke din hund – hverken fysisk eller psykisk. Afstraffelse vil på ingen måde lære din hund at hilse høfligt på mennesker.

 

Anbefalede produkter

Disse produkter virker beroligende og afslappende på hunde, og kan i nogle tilfælde afhjælpe problemet med at hunde hopper op på mennesker: