Min hund piver hele tiden!

Hunde kan pive af mange årsager, men de mest almindelige er underdanighed, hilsen, opmærksomhed, angst eller fysiske smerter.

Som hundeejer kan det være svært at vide, hvad der er den specifikke årsag til hundens piven.

Nogle gange kan der endda være flere årsager og her handler det om at være “på niveau” med sin hund, og virkelig forsøge at adskille de forskellige typer piven fra hinanden.

Når man har fundet den underliggende årsag, skal denne adresseres. Hvis ikke man kan finde årsagen eller ikke er i stand til at adressere den, bør man kontakte en professionel adfærdsbehandler.

 

 

Almindelige årsager til at hunde piver

Hunde kan pive af mange forskellige årsager, men de mest almindelige er:

  • er underdanige
  • hilser (på f.eks. ejeren)
  • vil have opmærksomhed
  • er angste
  • har skader eller smerter

I det følgende gennemgår vi disse årsager én efter én. Vær opmærksom at der naturligvis også kan være andre årsager. I alle tilfælde anbefaler vi, at du opsøger en hundeadfærdsbehandler, hvis du har problemer med at finde den underliggende årsag til piveriet eller med at stoppe det.

Underdanighed

Mange hunde piver pga. underdanighed; dvs. for at vise at de underdanige overfor alfahunden i flokken. Alfahunden kan både være hundens ejer, naboens hund eller i nogle tilfælde en helt tredje person eller dyr – men meget ofte er det ejeren eller en anden hund.

Når underdanigheden er årsagen til hundens piven, kan det som regel kendes på, at dens piven kun forekommer i alfahundens selskab samt at dens piven evt. også ledsages af andre tegn på underdanighed såsom stikke halen mellem benene, lægge ørerne tilbage, undgå øjenkontakt, rulle om på ryggen og blotte dens mave m.fl. Hunde vil typisk også vise deres underdanighed i forbindelse med, at en trussel eller aggression rettes direkte imod dem – som hvis de f.eks. konfronteres direkte med deres aggressive alfahund.

Hilsen

Nogle gange kan en hunds piven være en form for hilsen, som kan være rettet mod ejeren såvel som fremmede mennesker eller andre hunde. Denne form for piven skyldes, at hunden er ivrig for at hilse på andre væsener.

Hvis din hund piver, når du kommer hjem fra arbejde eller af andre hunde, som den dagligt krydser på sine lufteture, skyldes dette sandsynligvis også dens lyst til at hilse. Nogle hunde logrer samtidig med at de piver for at hilse.

Opmærksomhed

Fordi hunde i høj grad er sociale væsener, har de – ligesom os – brug for opmærksomhed. Hvis du som hundeejer ikke giver din hund nok opmærksomhed, vil den meget hurtigt begynde at spørge efter den ved at pive. Med opmærksomhed menes ikke bare at være til stede, men også at man rent faktisk leger med sin hund, lufter den, taler med den, stimulerer den osv.

Der kan være mange grunde til, at man ikke tilbringer tid nok med sin hund – som f.eks. arbejde, travlhed i hverdagen osv. – men mange hundeejere vælger også blot at bruge mange timer foran fjernsynet eller computeren fremfor at være sammen med deres hund.

Angst

Nogle gange skyldes en hunds piven, at den er angst – f.eks. for dens omgivelser, andre dyr, bestemte situationer mv. I disse tilfælde handler det om at være opmærksom på sin hunds signaler og forsøge at skelne dens angst-piven fra eventuel piven i andre forbindelser.

I mange tilfælde er separationsangst årsagen til angst-relateret piven. Separationsangst opstår især, når hunden er bange for at være alene eller ikke kan lide, at du forlader den. Hunde der er angste, kan – udover at pive – have tendens til at savle, stønne, strinte indendøre, være destruktive mv.

Skader eller smerter

I nogle tilfælde kan en hunds piven skyldes fysiske skader som f.eks. sår, splinter, glasskår o.lign., der gemmer sig under pelsen, i poterne el.lign. Dens piven kan også skyldes smerter som følge af sygdomme eller andre helbredsmæssige problemer. I disse tilfælde bør du som udgangspunkt altid kontakte en dyrlæge.

 

Hvordan får man hunden til at stoppe med at pive?

1. Find årsagen

OBS: I det følgende antager vi, at din hunds piven ikke skyldes fysiske smerter eller skader – undersøg din hunds pels, poter, ører osv. og tag den til dyrlægen, hvis du er i tvivl.

Som med alle andre ”adfærdsproblemer” handler det om først og fremmest at finde årsagen til hundens piven. Dette kan være lettere sagt end gjort, men der er altid nogle signaler, der afslører den underliggende årsagen til hundens piven.

Hvis du har svært ved at finde frem til årsagen, anbefaler vi, at du sætter dig mere ind i hundens psykologi og kommunikation ved f.eks. at læse bøger om emnet.

En anden – og i nogle tilfælde bedre – løsning er, at opsøge en hundeadfærdsbehandler, som praktisk talt altid kan finde frem til årsagen, men også hjælpe dig med næste skridt; behandlingen.

2. Adressering

Når årsagen til hundens piven er fundet, kan du starte ”behandlingen”. Hvis ikke du ved, hvordan du skal bære dig an, kan du 1) afprøve metoder nedenfor, 2) søge hjælp i den foreslåede litteratur ovenfor eller 3) rådføre dig med adfærdsbehandler.

Underdanighed

Hundes underdanighed er i vidt omfang helt naturlig, men den kan afhjælpes og bunder næsten altid i én ting; mangel på selvtillid. I dette tilfælde handler det derfor om at opbygge din hunds selvtillid. Dette kan gøres på flere måder – som f.eks. træning med belønning (dvs. godbidder) eller at du aktivt leger med hunden, samtidig med at du udviser hengivenhed og belønner selvtillidsfuld adfærd.

Brug ikke fysisk eller verbal afstraffelse, da det modarbejder de positive resultater. Efterhånden som træningen skrider frem, bør du bemærke, at din hunds piven gradvist mindskes.

Angst

Når hunde piver som følge af angst, er det svært at stoppe dens piven, medmindre man fjerner årsagen til angsten. Piven der skyldes angst sidestilles ofte med andre nervøse adfærdsmønstre såsom at gå i cirkler, løbe omkring, slikke overdrevet o.lign. Det er også værd at bemærke, at mange angste hunde ikke er i stand til at styre deres piven, når befinder sig i meget stressende situationer. Hvis du mistænker, at angst er årsagen til din hunds piven, anbefaler vi, at du opsøger en professionel adfærdsbehandler.

Følgende kosttilskud kan bruges til at mindske angst hos hunde:

 

Opmærksomhed

Opmærksomhedsbetinget piveri kan være det sværeste at adressere, fordi det det kan være svært at vide, hvad hunden vil. Vil den luftes? Lege? Eller blot have at du er mere til stede?

Uanset årsagen handler behandlingen om at lære hunden, at piven ikke er løsningen – og dette gøres bedst ved, ikke at give den opmærksomhed, når den piver. Med kan også sige, at du ikke må anerkende hundens adfærd, mens den beder om opmærksomhed; rejs dig ikke for at gå hen til den, klap den ikke, kig ikke engang i dens retning, når den piver. Selv at skælde den ud frarådes, da det fortsat er at give den opmærksomhed, når den beder om det – og også dét vil den opfatte som en positiv respons på dens adfærd.

Når hunden stopper med at pive, giver du den øjeblikkeligt opmærksomhed (dvs. lufter den, kæler den, taler med den – eller hvad du nu føler, den beder om). Men det er ekstremt vigtigt, at du først giver hunden opmærksomheden i det sekund, den stopper med at pive, fordi den herved lærer associationen mellem ikke at pive og få opmærksomhed (hvis du omvendt giver den opmærksomhed, mens den piver, lærer du den istedet, at den skal pive for at få opmærksomhed – og det er indlysende nok forkert!). På denne måde opfatter hunden din opmærksomhed som slags belønning for, at den har været stille.

Hilsen

At en hund piver en smule, når dens ejere kommer hjem, er der som sådan ikke noget galt i – og det er op til den enkelte ejer at vurdere, om dette er ønskelig adfærd eller ej.

Hvis ikke man ønsker at blive mødt med piven ved hjemkomsten, kan man heldigvis ofte nemt afhjælpe dette ved at gøre følgende: Når du kommer hjem, så mindsk din egen gensynsglæde en smule – hold tonelejet og følelserne på et lavt niveau, og hold i det hele taget gensynet kort (istedet for højlydt at råbe ”HEJ HUNNI” el.lign. og kramme den hårdt, længe osv.).

En anden god metode er, at distrahere hunden straks efter din hjemkomst med en kommando, opgave el.lign. Herved fjernes fokusen fra hundens opstemthed og piven, og henledes istedet på den opgave, du giver den.

En tredje mulighed er, at vente med at klappe eller kæle hunden til den er mindre opstemt eller decideret rolig.

Herudover kan man også lære hunden at gøre noget andet, som man vil have den til fremfor pive – såsom at sætte sig, søge din hånd el.lign. Det vigtige her er at forstå, at hunde generelt piver meget mindre, hvis de er i færd med at udføre en lille opgave el.lign.

Velvære

I nogle tilfælde kan det betale sig, at prøve at øge hundens velvære vha. kosttilskud. Der findes kosttilskud, som er specielt sammensat til at forbedre hundes velvære. Vi anbefaler følgende:

Du kan se flere gode produkter til forbedring af hundes velvære her.

 

Relaterede artikler