Separationsangst hos hunde

Separationsangst er et forholdsvist almindeligt fænomen – især blandt unge hunde og hvalpe.

Der findes pædagogiske teknikker såvel som produkter til at afhjælpe separationsangsten; hvad du bør vælge, afhænger af din tid, tålmodighed og økonomi.

I denne guide gennemgår vi de mest effektive produkter mod angst.

Herudover finder du også råd og vejledning til, hvad du selv kan gøre for at mindske din hunds separationsangst (generel opførsel overfor hunden, små tiltag i hverdagen osv.).

 

 

Læs evt. også om hvordan man træner hunde til at være alene hjemme

 

Produkter mod separationsangst hos hunde

DAP Adaptil (diffusion/halsbånd)

DAP Adaptil Electric Diffusor er et en form for dispenser, der frigiver feromon (et naturligt stof der udløser social respons hos artsfæller – feromoner udskilles f.eks. af en tæve og hendes hvalpe reagerer derpå). Feromonet i dispenseren er kunstigt fremstillet og kaldes “Dog Adaptil Pheromone”. Formålet er at efterligne de feromoner, der findes i en hundeflok, hvilket naturligvis har en beroligende effekt på hunde. Hos hunde der lider af stress eller angst – eller separationsangst – kan dette produkt være en rigtig god løsning. DAP fås også som halsbånd.

Udover at have en mærkbar effekt på stress og angst, kan DAP også være nyttig i følgende situationer:

  • Ved omskiftende forhold (flytning, hundepension, nyt kæledyr i hjemmet osv.)
  • Under torden, fyrværkeri og andre støjende omstændigheder
  • Konsultation hos dyrlægen

Du kan købe forskellige varianter af DAP Adaptil billigt her:

Thundershirt

Thundershirt er et dækken, der strammer let om hundens krop, hvilket giver den en følelse af sikkerhed og tryghed. Konceptet kan lyde for godt til at være sandt, men videnskabelige undersøgelser såvel som erfaringer fra hundeejere viser klart, at produktet virker (en rundspørge blandt 2000 kunder konkluderede, at 80% af de hunde der brugte Thundershirts, udviste færre symptomer på angst og hyperaktivitet end før).

Thundershirt anvendes desuden af bl.a. dyrlæger, hundetrænere og kennelejere, som alle arbejder med hunde til dagligt. Udover separationsangst har thundershirt også en virkning på torden (deraf navnet “Thundershirt”), hyperaktivitet, overdreven gøen, angst for fyværkeri, generel uro m.fl. Hunde med tendens til at trække meget i hundesnoren kan ligeledes have glæde af en Thundershirt. Ifølge producenten kan thundershirt lindre- eller afhjælpe separationsangst hos over 85% af alle hunde.

Du kan købe thundershirts billigt her:

4 tips der kan afhjælpe separationsangst

Her er 4 tips der kan afhjælpe separationsangst hos din hund:

1. Luft hunden inden du forlader hjemmet

Umiddelbart inden du forlader hjemmet, bør du lufte din hund – tag den med ud på en rask gåtur og leg evt. lidt med den (f.eks. apport). Efter turen bør du give din hund vand og foder, så den ikke mangler noget mens du er væk. Ideen med alt dette er, at efterlade hunden en smule udmattet, mæt og tilfreds – herved har den de optimale rammer for at være rolig.

2. Ingen berøring, tale eller øjenkontakt

Undlad at gøre et stort nummer ud af, at du skal være væk for en stund. Når du vender hjem, bør du heller ikke skabe det store dramatiske gensyn. Ved at have en afslappet, kølig og naturlig attitude, kommunikerer du til din hund, at det ikke er noget problem, at du er væk – det er bare en helt almindelig del af hverdagen! Hvor lang tid du skal spille kølig overfor din hund, afhænger af omfanget eller graden af din hunds separationsangst – alt fra 5 minutter til 1 time kan nødvendigt (især i starten).

3. Vær rolig og udstrål overskud

Når forlader hjemmet, er det vigtigt, udstråler selvtilfredshed og overskud – hvis du forlader hjemmet med skyldfølelse, nervøsitet eller bekymringer for din hund, vil den kunne mærke det. En leder fuld af selvtillid (dig), har en beroligende effekt på sin flok (din hund).

4. Små skridt

I begyndelsen anbefales det, at man kun lader sin hund være alene i 5-10 minutter – især hvis det drejer sig om en hvalp eller en hund med meget udtalt separationsangst. Efterfølgende bør man gradvist forlænge tidsrummet hunden tilbringer alene (f.eks. med 10 minutter ad gangen). Fortsæt indtil du kan være fraværende i op til 8 timer eller længere.