Hunde alene hjemme (træning)

At være alene hjemme er stik imod hundens natur; den er et flokdyr og at blive efterladt af flokken, er lig med den sikre død hos vilde hunde.

Hertil kommer, at hunde opfatter det som en decideret straf at blive efterladt.

Derfor kan det være en større opgave at træne sin hund til at være alene hjemme – men det kan sagtens lade sig gøre med den rette tilgang og en smule tålmodighed.

Vi anbefaler alle – men især “førstegangs-hundeejere” – at købe bogen ‘Hunden alene hjemme' fordi den giver dig en komplet vejledning i, hvad du i praksis skal gøre, for vænne din hund til at være alene hjemme. Herudover giver bogen en uvurderlig indsigt i hundens psyke, hvilket hjælper dig til at forstå, hvorfor din hund absolut ikke vil være alene.

 

I denne artikel kan du læse om følgende:
 

Se evt. også artiklen Separationsangst hos hunde

Lad os straks gå til sagens kerne: Det er 100% unaturligt for en hund at blive efterladt alene af sin flok (dig).

I naturen ville efterladelse være lig med den sikre død, fordi hunde kun overlever, hvis de lever og jager i flok. Dyr der efterlades, har altså en meget ringe chance for at overleve. Dette betyder kort sagt, at når du tager på arbejde, i skole eller blot ud og købe ind, er dette i strid med din hunds natur og instinkter.

Når man lader en hund være alene hjemme, betragter hunden det desuden som en alvorlig straf, fordi den føler, at den udelukkes af flokken (hvilket igen i naturen er virkelig skidt ting). Så der er intet underligt i, at hunde – og især hundehvalpe – ikke kan lide at være alene hjemme.

Mange mennesker vælger desuden at anskaffe sig en hund eller hvalp i en ferie – som f.eks. sommerferien – hvor de pusser og nusser den 24 timer i døgnet. Når det så bliver hverdag, skal hunden pludselig leve alene flere timer om dagen, hvor den ellers troede den skulle være sammen med sine ejere hele tiden…ikke underligt at den bliver frusteret!

Hertil kommer, at det er virkelig kedeligt for en hund – især for unge hunde eller hvalpe der er fyldte med energi – at være alene hjemme hele dagen uden noget at tage sig til.

Heldigvis kan man træne hunde til at være alene hjemme. Det er alt sammen blot et spørgsmål om korrekt træning samt at indarbejde alene-tiden som en vane.

Værd at huske på

  • Husk på at hunde er forskellige; nogle vænner sig hurtigt til at være alene, hvor andre bogstaveligt talt får mareridt og tygger alt i stykker i deres ejeres fravær. Her er tålmodighed i sandhed en dyd!
  • Hunde i 4-6 måneders alderen hvæsser deres tænder – derfor skal de have noget at bide i. Læg rigeligt med bide-legetøj omkring i huset, så hunden kan bide i dette i stedet for de forkerte ting (lidt skader på ikke-hunde-bide-ting er dog uundgåelige)
  • Husk på at hvalpe og unge hunde skal have masser af motion, frisk luft, kontakt med andre hunde osv. for at være i psykisk balance – dette har intet at gøre med, at de ikke kan være alene hjemme; de har behov for at komme ud og bruge deres energi
  • Husk i øvrigt også på at unge hunde urinerer meget oftere end ældre hunde og at de skal lære at holde sig. Så hvis din hvalp eller nye hund tisser meget i huset, er det ikke fordi den ikke kan lide at være alene hjemme – det er fordi den endnu ikke har lært at holde sig og fordi dens urinblære er anatomisk anderledes end ældre hundes

 

Træning af hunden

Træningen i at være alene hjemme bør starte så tidligt som muligt; ideelt allerede et par dage efter hunden kommer ind i hjemmet.

Omgivelser

Hunde bør IKKE have lov til at løbe rundt i hele hjemmet – giv i stedet hunden ét bestemt værelse eller rum den kan opholde sig i og indret dette rum derefter:

  • Sørg for at værelset er stuetemperatur (især hvis du har en korthåret hund). Kolde lufttræk eller en generel lav temperatur er ikke godt for hunde – især ikke for tyndhudede Greyhounds eller Whippets (det gør dem urolige)
  • Fjern alle de ting fra gulvet som du ikke vil have, at hunden tygger i (sko, ledninger, måtter, tæpper, stole osv.). Udskift evt. dørhåndtaget med et “omvendt håndtag” (der åbner døren ved at dreje opad i stedet for nedad)

Regler og ritualer

Opsæt nogle klare regler og indarbejd nogle rutiner samt ritualer i forbindelse med at du efterlader hundene alene hjemme. Det kan f.eks. være ord du siger, at du tager overtøj på foran hunden, at du fylder dens foderskål osv. – noget der konsekvent indikerer, at du forlader hjemmet. Prøv f.eks. følgende:

  • Luft hunden inden du forlader hjemmet – sørg for at den urinerer/har afføring
  • Sørg for at den har foder og vand
  • Fortæl altid hunden at den skal blive, hvor den er umiddelbart inden du går hjemmefra

Smid evt. en håndfuld hvalpefoder udover gulvet lige inden du forlader hjemmet – dette vil holde hunden beskæftiget i et godt stykke tid mens du er væk (hvalpefoder er i væsentligt mindre stykker end almindeligt hundefoder og tager derfor længere tid at finde og spise for hunden, hvilket beskæftiger den i længere tid).

Dette “trick” hjælper også til at aflede hundens opmærksomhed, mens du fysisk forlader hjemmet (hunde kan ikke udstå at se, deres ejere forlade dem).

Opdragende træning

Den bedste måde at træne en hund til at være alene hjemme, er ved at starte fra den er helt ung og lige er kommet ind i hjemmet. Når den er hvalp, er det vigtigt, at man spenderer så meget tid som muligt sammen med den:

  • Når hunden er blevet vant til sin nye tilværelse, bør man lære den, at man godt kortvarigt kan lukke døren mellem hinanden – f.eks. når man skal på toilettet
  • Umiddelbart inden man lukker døren, anbefales det, at man giver den ordre som f.eks. “vent her” el.lign. Vær konsistent og brug den samme ordre hver gang
  • Hvis hunden begynder at blive urolig, kan man evt. tale til den – gennem døren – fra toilettet
  • Når man kommer ud, er det vigtigt, at man ignorerer dens varme gensynshilsen; herved lærer hunden, at der er ikke er nogen grund til at gøre et stort nummer ud af at være alene eller at genses
  • Når hunden har vænnet sig til at være adskilt af en dør, er det tid til at prøve at være “rigtigt” alene: Find et rum som f.eks. køkkenet eller et værelse, tag overtøj på og lad som om, at du/I forlader hjemmet. Vent udenfor og lyt efter om hunden piver eller ej:
    • Hvis den piver, bør man gå ind til hunden igen og undlade at være alt for kærlig, varm og gensynsglad. Hernæst går man tilbage til dør-metoden. Efter nogle dage kan man så igen prøve at “forlade” hjemmet og lytte
    • Hvis ikke hunden piver, kan man gå videre til næste trin
    • (OBS: hele denne manøvre er nemmest at få til at lykkes, hvis hunden er en smule udkørt f.eks. efter en lang gåtur)
  • Man bør gradvist øge mængden af tid, som hunden tilbringer alene – og man bør træne dette med den hver dag (man behøver dog ikke at lade som om man forlader huset og vente udenfor hver gang!). På denne måde vænner hunden sig langsomt til at være alene og med tiden bliver det en helt almindelig del af hverdagen

Når man træner hunde til at være alene hjemme, er det generelt vigtigt, at man ikke går for hurtigt frem – man skal hele tiden forsøge at følge hundens indlæringstempo.

Husk i øvrigt på at hundes tendens til dårlig adfærd eller til at lave ulykker i bund og grund stammer fra fejl i opdragelsen fra hundeejerens side.