Gå væk kat – Hold katte væk fra haven

Du kan holde katte væk fra haven med vores tips

Der findes mange tips, råd og produkter til at holde katte væk fra haven, indkørslen, fortovet o.lign. – men der er stor forskel på deres effektivitet og flere af dem har også sine ulemper.

Her på siden har vi samlet og vurderet de mest udbredte metoder, der kan få katte til at ”gå væk” fra de ønskede områder.

OBS: Bemærk at denne artikel kun handler om at holde katte væk udendørs; til at kontrollere kattes adfærd indendørs anbefaler vi en automatisk kattespray til indendørs brug.

 

De 7 bedste løsninger

I det følgende gennemgår vi de 6 bedste løsninger til at få katte til at “gå væk”. Bemærk dog at de kommercielle ”gå væk kat”-midler er vanskelige at vurdere, fordi nogle forbrugere stempler dem absolut virkningsløse, hvor andre har gode erfaringer med dem. Derfor er vores anbefaling, at man prøver sig frem. Vurderingerne nedenfor er foretaget på baggrund af erfaringer fra danske forbrugere:

1. Knock Off (udendørs) ★★★★★

Knock Off Stay Away er et harmløst, men ekstremt effektivt produkt til at holde katte væk fra områder såsom haver, blomsterbede, græsplæner, sandkasser og alle andre steder, hvor de er uønskede.

Produktet afgiver en lugt, der er ubehagelig for katte, hvilket derfor afskræmmer dem. Produktet har fået den højeste karakter i denne test, fordi det er det mest effektive, samtidig med at det er uskadeligt for mennesker, dyr og miljø.

Indholder 500 g.

Du kan købe Knock Off (udendørs) her

 

 

2. Knock Off (indendørs) ★★★★★

Knock Off Stay Away til indendørs brug virker på samme måde som produktet ovenfor og holder effektivt katte væk fra steder, hvor de er uønskede. Bemærk at dette produkt ikke egner sig til haven, men derimod alle indendørs områder.

Indholder 250 ml.

Du kan købe Knock Off (indendørs) her

 

 

3. Diafarm Go Away Spray ★★★★

Diafarm Go Away Spray har en afskrækkende effekt på hunde såvel som katte.

Sprayen har fået en høj karakter, fordi den er effektiv. Den har dog en forholdsvist høj pris (fordi en flaske kun indeholder 100 ml), hvilket trækker karakteren ned.

Indhold: 100 ml

Du kan købe Diafarm Go Away Spray her.

 

Diafarm Go Away Spray holder effektivt hunde og katte væk

 

 

4. Citronolie ★★★★

Katte kan ikke udstå lugten af citrus og derfor kan citrusfrugter samt citronolie anvendes som ”gå væk kat”. Vores anbefaling er, at man holder sig til citronolie, fordi det har en bedre og mere langvarig effekt end citrusfrugter.

Der er praktisk talt ingen ulemper ved at bruge citronolie (bemærk dog at olien skal være helt ren eller økologisk, da andre olier kan være skadelige for helbredet og miljøet).

Selve anvendelsen er forholdsvis enkel: Fortynd olien med lidt vand (vedrørende blandingsforholdet må man prøve sig frem – prøv f.eks. forholdet 1/10 el.lign. hvor olien udgør den mindste del) i en forstøverflaske og sprøjt blandingen på de udsatte områder. Sørg for at sprøjte i kattenes hovedhøjde, da dette er mest effektivt. Øg koncentrationen hvis ikke blandingen virker i første forsøg.

 

Anbefalet citronolie kan købes her.

 

5. KW Hold dig væk ☆☆☆☆

Denne spray er baseret på citronellaolie og er næsten ligeså effektiv som citronolien nedenfor.

KW hold dig væk-spray er dog mere effektiv end produktet nedenfor og har derfor fået en højere bedømmelse.

Indholder 400 ml.

KW Hold dig væk kan købes billigt her.

 

KW Hold dig væk

 

6. Kakao-flis ★★★☆☆

OBS: Bemærk at kakao-flis er giftigt for hunde!

Kakao-Flis er skaller fra kakaobønner, der bl.a. bruges til fremstilling af chokolade, men også anvendes af haveejere.

Det primære formål med Kakao-Flis er at forbedre havejorden ved bl.a. at tilføre næringsstoffer, øge humusindholdet, holde på fugtigheden, forhindre forekomsten af ukrudt og beskytte mod frost – men en god sideeffekt Kakao-Flisen er dens evne til at holde katte væk (dette tip stammer oprindeligt fra Kattens Værn). Herudover gør flisen også din have mindre attraktiv for dræbersnegle.

Kakao-Flis kan købes billigt her.

 

 

7. Afledning af kattene

En tredje løsning er at aflede kattene fra det sted, man vil have dem væk fra. De to bedste metoder er at plante kattegræs eller katteurt et stykke væk, hvilket næsten altid vil aflede kattene. Man kan også kombinere dette med en sandkasse, der dog så skal rengøres for kattenes afføring. Denne metode garanterer imidlertid ikke, at kattene stopper med at komme på det sted, man vil have dem til at ”gå væk” fra – men man forsøger i det mindste at slippe af med dem på en dyrevenlig måde!

 

 

Gode løsninger til haveejere

Hønsenet

Hvis du har et bed i haven, som du ikke vil have katte til at færdes i, kan du med fordel prøve at udlægge hønsenet over jordoverfladen. Dette trick virker, fordi katte ikke kan lide at gå på hønsenet. De steder hvor du skal plante, kan du blot klippe hønsenettet op med en egnet knibtang. Hønsenet kan købes i hobbyforretninger, havecentre o.lign.

Planter

Nogle planter har en ”gå væk kat”-effekt. Dette gælder især Almindelig rude og lavendel – og sidstnævnte har også en afskræmmende effekt på rådyr. På samme måde bør man også fjerne planter, der tiltrækker katte (især katteurt).

Mindre gode løsninger

Eddike

Katte er ikke glade for lugten af eddike og derfor kan det bruges til at holde dem væk. Vær dog opmærksom på at eddike kan beskadige planter og tekstiler. Fremfor at hælde eller sprøjte eddike udover det hele, kan man dyppe et par kaffefiltre i eddike og lade dem tørre. Når filtrene er fuldstændig tørre, klipper man dem i fine strimler og strør dem ud over det område, hvor man ikke vil have kattene til at komme. Der er dog to ulemper ved dette tip; 1) eddike virker generelt ikke så godt som f.eks. citronolie og 2) det kan virke underligt, at man har strimler af kaffefiltre i f.eks. haven.

Hjortetakolie (bentjære)

Hjortetakolie går også under betegnelsen bentjære og er et fælt lugtende middel, der for det meste kan holde katte på afstand. Bagsiden af medaljen er, at det lugter så ringe, at det også generer mennesker. Hjortetakolie er derfor kun egnet som ”gå væk kat” i bestemte situationer; f.eks. hvis man vil undgå, at katte færdes i en fjern del af haven el.lign. Hjortetakolie kan som udgangspunkt ikke anvendes på steder, hvor mennesker også kommer. Man skal man være meget forsigtig, når man anvender olien, fordi den ikke kan vaskes af hverken huden eller tøjet og som nævnt er meget ildelugtende. Hjortetakolie fås på apoteket.

Ultralydsapparater

Der findes en del apparater, der afgiver ultralyd for at skræmme katte væk. Disse apparater virker dog næsten aldrig efter hensigten og nogle skræmmer kun mindre dyr som f.eks. gnavere. Andre har ingen afskræmmende effekt på dyr overhovedet. Størstedelen af apparaterne larmer desuden så meget, at de er til gene for alle mennesker med normal hørelse.

 

Frarådede metoder

Chili

Røde chiliflager eller cayenne peber virker som en irritant i kattes luftveje og kan derfor bruges som”gå væk kat”. Ulempen ved chilien er, at man ikke ved, om det er skadeligt for kattenes luftveje.

Mølkugler

Nogle mennesker bruger mølkugler til at holde katte væk. Problemet ved denne metode er, at mølkugler er giftige for dyr såvel som mennesker, hvis de indtages.

Gå væk kat – opskrifter

Der findes en del opskrifter på ”gå væk kat”-blandinger på internettet. De fleste af dem inkluderer ingredienser såsom hvidløg, løg, kanel, chili, cayenne peber, sort peber, tabasco, opvaskemiddel o.lign. Vi anbefaler ikke, at man bruger disse opskrifter, da de kan skade kattene.

 


OBS: Bemærk at denne artikel kun handler om at holde katte væk udendørs; til at kontrollere kattes adfærd indendørs anbefaler vi en automatisk kattespray til indendørs brug.


 

Læs evt. også om ‘gå væk hund' her.