Hvorfor spiser hunde afføring? (koprofagi)

Det er både et ubehageligt og irriterende problem, når hunde spiser deres egen afføring. Her på siden gennemgår vi de forskellige løsninger, men du finder også information om de potentielle årsager til problemet.

 

Hunde spiser afføring af flere årsager

3 produkter der kan stoppe hunde i at spise afføring

Der findes flere forskellige produkter, der kan bruges til at få hunde til at stoppe med at spise afføring. Produkterne virker på forskellige måder, og den individuelle hund kan reagere forskelligt på de enkelte produkter (et produkt kan med andre ord virke på nogle hunde, men være virkningsløst på andre – og omvendt). Vi anbefaler følgende produkter:

1. Kaprotabs

Kaprotabs indeholder mononatriumglutaminat, som virker på to måder:

 1. Det stimulerer dannelsen af fordøjelsesenzymer
 2. Det normaliserer impulserne i nervebanerne, hvilket er virksomt på de hunde, der har for stærke impulser i nervebanerne fra lugtreceptorerne til lugtcentret

Kaprotabs adresserer med andre ord to af de mest almindelige årsager til, at hunde spiser afføring. Derfor er de et forsøg værd. Hvis ikke de virker på din hund, bør du forsøge dig med et eller flere af de øvrige produkter og tips her i artiklen.

Kaprotabs findes i to pakningsstørrelser, som kan købes billigt her.

 

2. VetIQ Stool Repel

VetIQ Stool Repel indeholder to aktive ingredienser:

 1. Oleoresin Capsicum, som er et tårefremkaldende middel, der forårsager en brændende fornemmelse og irritation af slimhinderne. Denne aktive ingrediens, hjælper hunden til at afholde sig fra spise sin egen afføring.
 2. Alfa-amylase, som er et enzym, der nedbryder proteiner og kulhydrater i foderet, samt forbedrer dyrets fordøjelsessystems ydeevne. Denne ingrediens bidrager også til at gøre hundens egen afføring mindre attraktiv for hunden selv.

Jo længere hunden har haft tendens til at spise sin egen afføring, jo flere tabletter skal der anvendes (du finder yderligere informationer herom i produktets pakning).

Du kan købe VetIQ Stool Repel billigt her.

 

3. Animigo Coprophagia

Animigo Coprophagia er et kosttilskud, der ændrer smagen og lugten af hundens afføring, hvilket i mange tilfælde stopper hunden i at spise afføringen. Herudover forbedrer kosttilskuddet også hundens ånde. Det indeholder udelukkende naturlige ingredienser og er baseret på yucca (Palmelilje), persille og kamille.

Klik her for at købe Animigo Coprophagia

Coprophagia er et kosttilskud, der stopper hunde i at spise deres afføring

Køb

 

4. Mundkurve

En af de mest effektive måder at få hunde til at stoppe med at spise afføring på, er ved at forhindre dem i at gøre det. Dette kan gøres ved at samle efterladenskaberne op umiddelbart efter afføring. Dette er desværre ikke altid muligt, hvis den f.eks. løber frit rundt i haven. Derfor kan det være en fordel, at give hunden mundkurv på, indtil den har fralagt sig uvanen.

Vi anbefaler mundkurven, der ses her (den fås i flere størrelser).

Andre tips der kan afhjælpe problemet

 • Foder: Sørg for at fodre din hund med et velpassende og næringsmæssigt afbalanceret foder. Det kan være en fordel at vælge foder, der er specielt tilpasset din hunds racestørrelse og alder, og evt. også specifikke helbredsmæssige situation (overvægtig, steriliseret osv.). Disse fodertyper kan dog være dyre, og vi anbefaler altid, at man prøver sig frem med mange forskellige fodervarianter, indtil man finder den rette.
 • Egen afføring: Hvis din hund spiser sin egen afføring, anbefales det, at du samler dens efterladenskaber op umiddelbart efter, at den har haft afføring. Herved fjernes fristelsen, hvilket med tiden kan få hunden til at fralægge sig vanen med at spise sin egen afføring.
 • Katteafføring: Hvis du har en eller flere katte og din hund spiser katteafføring, bør du placere kattebakken et sted, hvor hunden ikke kan få adgang til den. Du kan også lave eller købe en kattebakke, som er sikret mod hunde.
 • Stimulans: Sørg for at din hund har legetøj, der stimulerer dens hjerne og modvirker kedsomhed. Husk også at sørge for at hunden får tilstrækkelig motion. Hunde der keder sig og fysisk inaktive har oftere tendens til at udvikle underlige adfærdsmønstre end hunde, der får masser af motion og mental stimulans.

Fakta om hundes tendens til at spise afføring

 • Koprofagi: Når hunde spiser (æder) afføring, kaldes dette koprofagi på fagsprog
 • Smag: Hunde spiser ikke afføring, fordi de kan lide smagen
 • Fordøjelse: Mange hunde spiser afføring, fordi i et forsøg på at korrigere en utilstrækkelig fordøjelse eller en mikrobiel ubalance i fordøjelsessystemet
 • Nerveimpulser: En anden hyppig årsag er, at hunden har for stærke impulser i nervebanerne fra lugtreceptorerne til lugtcentret
 • Foder: Hunde der fodres med et biologisk upassende foder, har oftere tendens til at spise afføring end hunde, der fodres med et velpassende og næringsmæssigt afbalanceret foder
 • Opvækst: Koprofagi kan i nogle tilfælde være en naturlig del af hundens adfærd, fordi den er opvokset under bestemte forhold – dette gælder især hunde, der har levet i kenneler eller under trange forhold hos en hundeopdrætter
 • Behandling: En af de mest effektive metoder at få hunde til at holde op med at spise afføring, er helt enkelt at samle hundens efterladenskaber op straks (dvs. umiddelbart efter den har haft afføring) samt at overvåge den i alle de situationer, hvor den kan komme i kontakt med afføring fra andre kæledyr eller vilde dyr

Årsager

Der findes flere forskellige årsager til, at hunde spiser deres egen eller andre dyrs afføring, men de mest hyppige er:

 • Fordøjelsesproblemer
 • Mangeltilstande
 • Neurologiske problemer

Herudover kan årsagerne også være adfærdsbetingede.

Fordøjelsesproblemer

Mange hunde begynder at æde afføring, fordi deres kroppe ansporer dem til at korrigere  et fordøjelsesproblem. Sidstnævnte kan f.eks. være utilstrækkelig fordøjelse eller en mikrobiel ubalance i fordøjelsessystemet. Et andet eksempel på en årsag kan være, at bugspytkirtlen ikke producerer tilstrækkelige mængder insulin eller andre enzymer.

Mangeltilstande

En anden mulig årsag til at hunde spiser afføring kan være, at en mangel på visse mineraler eller næringsstoffer i kosten, kan få kroppen til at fremkalde en fysisk trang til at indtage noget, der er findes i afføringen (dvs. dét, der mangler i hundens kost).

Mange eksperter er enige om, at koprofagi forekommer hyppigere blandt hunde, der fodres med tørfoder. Man ved, at tørfoder – og især nogle varianter af billigt tørfoder – kan medføre kroniske fordøjelsesproblemer hos hunde. Disse fodervarianter kan dermed være en direkte eller bidragende årsag til, at hunde æder afføring.

Neurologi

Blandt de hunde der spiser deres egen afføring, er neurologiske problemer i form af for stærke impulser i nervebanerne fra lugtreceptorerne til lugtcentret, en af de mest almindelige årsager. Dette korrigeres nemmest ved at give hunden Kaprotabs og/eller forhindre hunden i at spise afføring.

Afføring fra andre dyr

Eftersom afføring fra andre dyr er en god kilde til fordøjelsesenzymer, giver det mening, at hunde med mangel på fordøjelsesenzymer æder andre dyrs afføring. Man ved f.eks. at afføring fra kaniner ikke blot er rig på fordøjelsesenzymer, men også på B-vitaminer, hvilket kan være en del af forklaringen på, hvorfor mange hunde kan finde på at spise kaninafføring, når lejligheden byder sig.

De fleste hunde der spiser afføring, holder sig til frisk afføring (der under 2 døgn gammel). Dette kan sandsynligvis forklares med, at afføringens indhold af gavnlige mikrober er højere, jo friskere afføringen er (antallet af mikrober mindskes gradvist, når afføringen har forladt tarmsystemet). Disse mikrober er gavnlige, fordi de er med til at genopbygge bestanden af “gode” bakterier i hundens tarmsystem.

Adfærdsmæssige årsager til koprofagi

Nogle hunde, og her tænkes især på hunde i kenneler, kan æde afføring, fordi de er angste eller føler sig stressede. Noget forskning tyder også på, at hunde der straffes for at have afføring på upassende steder eller tidspunkter, kan overbevise sig selv om, at afføring er noget negativt og at de derfor skiller sig af med det ved at spise det.

Koprofagi er også et almindeligt problem blandt hunde, der vokser op under trange forhold, hvor de lever tæt sammen med mange andre hunde. Dette ses især hos hundeopdrættere, der ikke tager deres hvalpes trivsel alvorligt. Eksempler på faktorer eller omstændigheder der kan føre til indtag af afføring, kan være: hvalpe, der

 • sulter
 • skal kæmpe om føden
 • fratages fra deres moder for tidligt
 • tilbringer lange perioder i indelukkede og/eller trange kasser, bure o.lign.
 • opvokser uden nogle former for psykisk eller fysisk stimulering

Koprofagi kan også være en tillært adfærd. Ældre hunde kan være forbilleder for hvalpe eller yngre hunde, der lærer at spise deres egen eller andres afføring af de ældre.

Nogle hunde er i øvrigt meget selektive omkring hvilke typer afføring de vil spise (nogle spiser f.eks. kun deres egen, andre kun fra bestemte hunde eller dyr osv.). På samme måde ses det af og til, at hunde kun spiser frossen afføring, eller kun vil spise afføring på bestemte tidspunkter af året.

Andre dyr spiser også afføring

Der findes mange andre dyr, der også spiser afføring. Dette gælder bl.a. mus, marsvin og verdens største gnaver, kapivaren (også kaldet flodsvin). Hos disse dyr ved man med sikkerhed, at deres indtag af afføring er med til at holde dem sunde, og at indtaget ikke er relateret til nogle former for sygdom.

 


Vi anbefaler disse produkter til at afvænne hunde med at spise afføring:

 

Coprophagia er et kosttilskud, der stopper hunde i at spise deres afføring

Køb