Stress hos hunde

At have stress i livet som menneske kan være ganske forfærdeligt. Forestil dig så lige, at din hund også har stress, men ikke kan fortælle dig det. Vi giver dig nogle tegn på symptomer, former for behandlingsmetoder og generelle gode råd til at håndtere en stresset hund.

Hvordan føler du det selv i kroppen og sindet, når du har oplevet stress? Det er næppe noget, man ønsker at opleve igen, men heldigvis kan vi mennesker sætte ord på det og mærke efter, hvad vi skal gøre, når stressen begynder at melde sig, eller den allerede har overmandet os.

Men stress hos hunde er jo noget anderledes, for stressede hunde kan ikke fortælle os, hvad der er galt, og hvad de ønsker af hjælp til at komme af med det – og de har nok ikke adgang til de hjælpemidler, der ellers ville kunne hjælpe på det.

Desuden tror nogle mennesker stadig, at stress hos hunde er noget humbug, som der opfundet i nyere tid, hvorfor man fejlfortolker de signaler, som den stressede hund i hjemmet forsøger at sende til en, så man ender med ikke at hjælpe ens firbenede ven eller ligefrem gøre livet værre for den.

Produkter mod stress hos hunde

Følgende produkter kan i nogle tilfælde afhjælpe stress hos hunde:

Symptomer på stress hos hund

Derfor vil vi som det første se nærmere på, hvad der kan være tegn på, at hunden har fået stress eller er begyndt at få stress. Nogle af disse signaler kan måske ligne tegn på andre ting, og man skal desuden huske på, at alle hunde er forskellige, så man er nødt til at blive god til at afkode sin hunds signaler.

Er man i tvivl, hvad der er galt med sin hund, skal man selvfølgelig gå til dyrlægen, der har et bedre udgangspunkt for at kunne afgøre, om din hund er stresset eller er på vej til at blive det.
Der findes den gode slags stress, hvor hunden bliver årvågen i en kort periode og klar til for eksempel en konkurrence, træning eller lignende over relativ kort tid, men når stressen sætter sig i kroppen hos hunden over længere tid, kan det være farligt.

Så hvis du oplever flere af følgende tegn hos din hund, kan det være et pejlemærke mod, at der er tale om stress hos den:

 • Giver mange lyde fra sig
 • Savler meget
 • Har rysteture
 • Lægger sin vægt på bagområdet af kroppen og stikker halen mellem benene
 • Lægger ørerne ned
 • Har udvidede pupiller og blinker en hel del med øjnene
 • Har ikke lyst til at spise
 • Har tendens til diarré eller kaster op
 • Spæner rundt, løber i cirkler, jagter sig selv og kan generelt ikke finde ro
 • Gaber, selvom den ikke er træt
 • Trods det ikke har været varmt, eller hunden ikke har været aktiv, så trækker den vejret virkelig kraftigt

Som du måske kan se på listen her, så er nogle af kendetegnene på stress hos hunde de samme, som vi mennesker også oplever, når vi har stress i kroppen.
Dog skal det påpeges, at fordi et enkelt eller få af tegnene viser sig, kan der være andre årsager til, at hunden udviser de tegn, som er beskrevet ovenover.

Hvorfor får min hund stress?

Det er svært at sige med sikkerhed, hvorfor din hund har fået stress, når det først er konstateret, at det er dette, der er årsagen til, at din hund mistrives. Årsagerne til stress kan være mange.
Det kan være en fejl i opdragelsen, og det behøver ikke være din skyld. Måske har den tidligere ejer været alt for hårdfør ved træningen og den generelle opdragelse af hunden, så den har fået stress af sin første opvækst, før du overtog hunden. Måske er det andre faktorer i dens opvækst, miljø eller genetik.

Man kan dog også være alt for aktiv med hunden; hvis man f.eks. tager den med på alle gåture og næsten hver dag træner den i flere timer i en park, så skal man måske lige skrue ned for aktivitetsniveauet for hunden. For al den gode adrenalin, der bliver udløst ved motion, kan ende med at komme i overflod og give stress hos den. Husk på at de enkelte hunderacer har forskellige aktivitetsniveauer.

Udover aktivitet og motion, har hunden har også brug for andre stimuli, sund kost og hvile i løbet af dagen. Derfor kan det også være andre aspekter af helbredet, den er gal med hos hunden. Eksempler kan være helbredsproblemer eller deciderede sygdomme. Hvis du har mistanke om, at din hund er syg, bør du altid tage den til dyrlægen.

 

 

Behandlingsmetoder til stresset hund

Når du har en begrundet mistanke om, at din hund er stresset, er det en god idé at få en tid hos dyrlægen, så I kan få undersøgt, hvad der eventuelt kan gøres specifikt for din hund.
Her kan man tale nærmere om, hvordan livet var for hunden, før man overtog den (medmindre man har købt den som hvalp eller selv har avlet den). Dernæst kan man spørge ind til, hvordan en typisk dag ser ud for hunden med motion og stimuli, og endelig kan man også tale om, hvordan kosten er sammensat for hunden.

For det kan jo være, at det er kosten, der skal lægges om hos hunden. I disse tilfælde kan man også prøve at give den et af de kosttilskud, der ses i denne artikel. Disse kosttilskud indeholder naturlige ingredienser, som kan have en gavnlig virkning på stressede hunde, fordi de blandt andet kan være med til at nedsætte mængden af stresshormonet kortisol i hundens krop.
Endvidere kan det være en ide at omlægge hundens dag, så den hverken får for meget eller for lidt motion i løbet af en dag (dvs. at finde det rette aktivitetsniveau).

Måske er miljøet derhjemme også for stressende for hunden; der er for mange mennesker, for meget støj eller lignende. Ved at fjerne eller tilpasse nogle elementer i hjemmet, så vil du formentlig også opleve, at din hund langsomt trives igen og får nedsat stressniveauet.

Det bliver endda også foreslået, at man kan give ens stressede hund en omgang tilpasset hundemassage eller lignende. Du tænker måske, at det er overdrevet, at din hund skal opleve så meget luksus, men i denne sammenhæng er der nærmere tale om stimulering, og ikke luksus. Det skal være en tilpasset massage, der skal gøre det bedre for hunden at være i sig selv. Tænk selv på, hvor meget det afstresser at få massage selv, om man er hårdt ramt af stress eller bare har en stresset dag. Husk dog på at en hundemassage ikke løser de underliggende årsager til stress (eventuelle traumer fra fortiden, stressende faktorer i miljøet osv.).

I mange tilfælde er det dog flere parametre, man skal skrue på, når man vil afhjælpe stress i sin hunds liv. Det går som oftest heller ikke over i løbet af få dage – der skal længere tid og tilpasning til.

Efter en periode med øget fokus på hundens trivsel kan man med fordel tage den til et tjek hos dyrlægen, så man sammen kan se på, om hunden har fået det bedre.

Som nævnt kan stressen være forårsaget af psyken eller kroppen, og nogle gange måske endda en kombination af begge dele, så man kan være ude for, at man virkelig skal sætte ind på mange områder, hvis man skal gøre noget gavnligt for en hund med stress.

Dette kræver tålmodighed, men den slags er man forhåbentlig klar på at gøre for ens firbenede ven, og det kan blive en opgave for hele familien at gøre livet bedre for hunden derhjemme, hvis man kan se, at den ikke trives godt nok og har stress.

Anbefalede produkter

Følgende produkter kan anvendes til stressede hunde: