Fiskeolie til hunde

Fiskeolie er sandsynligvis det mest anvendte kosttilskud til hunde, fordi det har adskillige gavnlige virkninger i forhold til hundes helbred og desuden virker bedre end mange andre kosttilskud.

Fiskeolierne er især populære pga. deres høje indhold af omega 3 fedtsyrer, som bl.a. gør hundens hud sundere og pels flottere.

Der er dog stor forskel på priserne og kvaliteten af fiskeolierne på det danske marked og bl.a. derfor har vi lavet denne artikel.

 

Fiskeolie er et af de mest populære kosttilskud til hunde

Der er stor forskel på prisen og kvaliteten af fiskeolie – her får du hjælp til at vælge

Anbefalede fiskeolier

Fiskeolierne nedenfor anbefales på baggrund af en vurdering af deres:

 • Pris
 • Kvalitet
 • Holdbarhed

Herudover er flere hundeejeres erfaringer med produkterne medtaget i vurderingen.

Lakseolier

Vi anbefaler følgende lakseolier:

Læs evt. mere om lakseolier her

Andre fiskeolier

 

Du kan se andre anbefalede fiskeolier til hunde her.

 

Hvilken fiskeolie skal jeg vælge?

Eftersom alle fiskeolier såvel som hunde er forskellige, kan de enkelte hundes reaktioner på den samme fiskeolie være meget forskellige. Nogle hunde får en sundere hud, pænere pels og et bedre overordnet helbred, hvor andre måske slet ikke kan tåle olien.

Producenternes produktbeskrivelser er ofte lavet blot for at sælge produktet og ingredienslisterne bliver man kun sjældent klogere.

Herudover er der ikke altid sammenhæng mellem pris og kvalitet; der er ingen garanti for, at de dyreste olier er de bedste eller at de billigste er ligeså gode som de dyre.

Derfor anbefaler vi, at man prøver sig frem, når man skal finde den rette fiskeolie til sin hund – og hvis du vælger de anbefalede fiskeolier i denne artikel, er du allerede på rette vej.

Fiskeoliernes effekt på hundens helbred

De generelle helbredsmæssige fordele ved fiskeolie er følgende:

 • Sundere hud og mindsket tendens til tør hud
 • Flot og glansfuld pels, der generelt er mindre tør
 • Mindre fældning
 • Øget udholdenhed ved visse fysiske aktiviteter (f.eks. hundesvømning)
 • Styrket immunforsvar
 • Mere energi
 • Reducering i ledsmerter hos hunde med ledproblemer
 • Mindsker inflammation

Ovenstående virkninger er generelle og der kan naturligvis være forskel på virkningen af de enkelte fiskeolier hos de indviduelle hunde.

Fiskeoliernes effekt på sygdomme (kræft, hjertesygdomme, autoimmune sygdomme osv.) diskuteres hyppigt blandt eksperter og der findes både undersøgelser, der kan be- og afkræfte oliernes gavnlige effekt på sygdommene. Derfor har vi udeladt dem i oversigten ovenfor.
 

Bivirkninger

Selvom fiskeolie er sundt for hunde, kan det også medføre bivirkninger. Dette gælder især for hunde, der ikke kan tåle fiskeolie, men også hvis hunde får for meget – og især hvis det sker over længere tid. Nedenfor ses de kendte bivirkninger hos hunde, som får for meget fiskeolie:

 • Røde blodlegemer: Den anti-inflammatoriske effekt af omega 3 fedtsyrerne EPA og DHA øger produktionen af visse kemikalier, som ændrer de røde blodlegemers funktion. I praksis betyder dette, at hunde der hår fået for meget fiskeolie, har en øget tendens til blødning – og dermed blodtab når de skades – end andre. Dette er også et vigtigt aspekt, hvis hunden skal opereres (især hvis operationen involverer organer med et stort blodtilløb).
 • Sårheling: De anti-inflammatoriske egenskaber fra EPA og DHA påvirker også hundes sårheling, idet de to fedtsyrer mindsker tilløbet af hvide blodlegemer til sår. Konsekvensen heraf er, at kroppens evne til at reparere huden og producere ny hud hæmmes. Dette gælder især de første 5 dage efter, at såret er opstået. Ligesom ovenfor kan dette også udgøre et problem i forbindelse med skader eller kirurgiske indgreb.
 • Inflammation: Fedtsyrerne i fiskeolie mindsker som nævnt inflammation og tilløb af hvide blodlegemer. Dette er hjælpsomt  i forbindelse ved tilstande, der medfører overdrevede inflammatoriske symptomer som f.eks. allergier. Men kroppen har brug for et vist niveau af inflammatorisk respons for effektivt at kunne bekæmpe andre sygdomme som f.eks. infektioner, kræft osv. – og denne respons undertrykkes af fiskeolie.

Fordi bivirkningerne især forekommer ved overdosering over lang tid, er det meget vigtigt, at man altid følger instruktionerne omkring dosering på fiskeoliens emballage. Herudover er det også en god ide, at tale med dyrlægen om brugen af fiskeolie og andre kosttilskud generelt.

Alternativer til fiskeolie

Hvis din hund ikke kan lide eller tåle fiskeolie – eller hvis du ikke kan lide lugten – findes der heldigvis flere alternativer. Vi anbefaler følgende produkter:

 

Læs evt. mere om andre olier til hunde her.