Når hunden lugter

Nogle hunde helt naturligt begynder at lugte dårligere, når de bliver ældre, og det kan man desværre ikke gøre meget ved.

Den gode nyhed er, at man i mange tilfælde afhjælpe dårlige lugt hos hunde – i hvert fald hvis den skyldes andet end hundens aldring.

Man behøver ikke nødvendigvis at starte med at finde lugtens årsag; ofte er det nemmere blot at prøve sig frem med forskellige husråd – som du finder i denne artikel – og se hvad der virker. Herefter kan man ofte ræssonere sig frem til, hvad årsagen til lugten er.

 

Vi anbefaler især kosttilskuddet Soggy Doggy mod ildelugt hos hunde, da det erfaringsmæssigt er ekstremt effektivt

 

 

Hvordan fjerner jeg lugten?

Hvis der ikke er en åbenlys årsag til din hunds dårlige lugt – som f.eks. tør hud eller infektioner i huden, ørerne eller tænderne – er det nemmeste at prøve sig frem med løsninger, fremfor at lede efter årsagen. Man kan naturligvis også kontakte en dyrlæge for at finde årsagen.

 • Huden: Hvis din hund har tør hud, bør du i første omgang prøve at ændre dens kost. Den nye kost bør indeholde flere fedtsyrer (omega 3 og 6) og gerne mindre korn. I nogle tilfælde tilskud af fedtsyrer også være en løsning (dog kun på dyrlægens anbefaling). At undlade brug af hundeshampoo kan også hjælpe. Hudallergier- og infektioner bør altid tilses af en dyrlæge.
 • Ørerne: En let gæret lugt fra hundens ører er helt normal, men hvis den er kraftig, sød eller vammel, kan det meget vel skyldes et øreproblem. Årsagerne hertil kan være mange – alt fra ophobning af ørevoks over øregangsbetændelse til øremideinfektion – og man bør rådføre sig med en dyrlæge i disse tilfælde.
 • Tænderne: hvis din hund har meget dårlig ånde – og ikke bare normal ”hundeånde” – bør du straks kontakte dyrlægen, fordi nogle tandproblemer hos hunde har det med at brede sig og forværres hurtigt. Hvis det blot er hundeånde, bør du overveje om du børster hundens tænder tilstrækkeligt og om du har den rette hundetandbørste og –tandpasta.

 

Andre gode råd

VetIQ Soggy Dogg

Som nævnt indledningsvist anbefaler vi især kosttilskuddet VetIQ Soggy Doggy, som hjælper til at fjerne uønsket lugt hos hunde og katte. Herudover bidrager det også til en sund og blank pels.

Kosttilskuddet er baseret på hvidløg (i sikre mængder), zink, gær og vitaminer, som i kombination forbedrer hundens kropslugt.

Hvis du har problemer med hundelugt, bør Soggy Doggy absolut afprøves

 

Hundeshampoo

Velduftende hundeshampoo er rart, men duftstofferne kan desværre irritere hundens hud og hårsække, og selve duften bliver alligevel ikke siddende særligt lang tid i hundens pels.

Det anbefales derfor, at man erstatter den velduftende kemiske shampoo med en mild, økologisk shampoo – eller endnu bedre; en shampoo specielt fremstillet til at modvirke hundelugt.

Vi anbefaler shampooen som ses her mod hundelugt – især fordi den er særdeles effektiv

blank

 

 

Klorofyl

Ligesom klorofyl anvendes mod dårlig ånde hos mennesket, findes der også klorofyl mod dårlig lugt hos hunde.

Hos hunde afhjælper de ikke bare dårlig ånde, men også den særlige kropslugt der udskilles, når hunde er i løbetid/brunst. Klorofyl-tabletter mindsker også ildelugt fra hundens urin og afføring.

Produktet der ses her indeholder naturlige olier og klorofyl, hvilket effektivt modvirker dårlig lugt

Klorofyl kan modvirke dårlig lugt hos hunde

 

 

Badning

Mange hunde bades for ofte, hvilket kan føre til overproduktion af naturlige olier i huden, som kan resultere lugt af flere årsager. Derfor kan man prøve at kun at bade den grundigt én gang pr. måned. Resten af måneden kan du nøjes med tørshampoo, pels- og potepleje og evt. også vandafskylninger uden brug af shampoo. Husk at tørre hunden efter badning og vandafskylning, så den våde pels ikke opsamler bakterier og skidt. Vi anbefaler især brug af tørshampoo, fordi man herved helt kan undgå at vaske fedtstoffer af hundens hud:

 

Det er værd at prøve tørshampoo mod hundelugt

 

Babypudder

Nogle hundeejere har gode resultater med at anvende babypudder mod dårlig lugt i hundens pels. Babypudder virker, fordi det fjerner fugt og ildelugt. Fremgangsmåden er simpel; hæld en smule pudder ud på pelsen og masser den ind – men brug ikke babypudder i nærheden af hundens hoved! Selvom det ikke virker for alle, er det værd at prøve – især hvis der ikke er en åbenlys årsag til lugtproblemet.

 

Hvor kommer hundens lugt fra?

Hunde sveder ikke ligesom mennesker gør – dvs. de danner ikke sved i hudens porer, som løber af huden ligesom hos os. De sveder i stedet via deres poter og afgiver også en smule sved fra deres hårsække. Hver enkelt hund har sin egen unikke svedlugt, som hundende bl.a. bruger til at genkende hinanden med.

Hunde producerer også en form for olie, der er vigtig for deres hud og pels. Denne olie har også sin egen unikke duft. Herudover producerer kirtlerne i deres ører også en let gæret lugt.

Alle disse lugte udgør hundens samlede kropslugt og kan normalt holdes til et behageligt minimum ved regelmæssig badning og pleje.

Årsager til kraftig hundelugt

Hundelugten bliver typisk kraftigere, når der opstår en overvækst af bakterier eller svamp hos hunden. Selve overvæksten kan opstå flere steder på kroppen, men de mest almindelige er i:

 • huden (hvilket medfører hudinfektioner, som kan skyldes allergier, hudirritaton, for hyppig badning, overlappende eller dybe hudfolder m.fl. )
 • ørerne (hvilket medfører øregangsbetændelse, som kan skyldes svamp, bakterier, øremider, ørehår m.fl.)
 • tænderne (hvilket medfører forskellige tandproblemer, som typisk skyldes manglende mundhygiejne, aldring, genetik m.fl.)

Andre årsager

 • Tør hud (dette kan have mange årsager, men en kost rig på korn og stivelse – hvilket meget vel beskriver de fleste typer hundefoder – er én af de mest almindelige årsager til tør hud hos hunde)
 • Analkirtler (f.eks. pga. analkirtelbetændelse)
 • Tarmene (tarmluft er normalt, men for store mængder ildelugtende tarmluft kan være tegn på at hundens kost bør ændres eller at den har en tarmsygdom – i disse tilfælde bør du konsultere en dyrlæge)
 • Overbadning (ved hyppig badning stiger risikoen for hud– og øreinfektioner, hvilket kan medføre dårlig lugt. Dette skyldes to ting: 1) badning fjerner hundens naturlige olie fra huden og pelsen, hvilket øger olieproduktionen og derved kan resultere i hudinfektioner og 2) manglende eller utilstrækkelig tørring efter badning kan medføre hudirritation, som kan føre til infektioner)
 • Race (selvom alle hunde har deres individuelle lugte, lugter nogle hunderacer generelt mere end andre – dette især hunderacer meget pels eller store hudfolder som f.eks. basset hound, cockerspaniel, yorkshire terrier, engelsk bulldog, blodhund mv., men også racer uden disse karakteristika såsom beagle, mops, boxer m.fl.)

Hvornår er lugten et problem?

Alle som har haft hund, kender lugten af hund – de lugter af…hunde. For de fleste hundeejere udgør dette ikke noget problem, men for mennesker som aldrig har haft en hund og kun er vante til at lugte rene mennesker, kan lugten af hund være overvældende. Hundeejere lever desuden med hundens duftspor i deres omgivelser; i hjemmet, bilen, tøjet osv., hvilket bevirker at hundeejeren tilvænnes endnu mere til lugten af hund.

Selv for hundeejere kan lugten dog nogle gange blive overvældende og det er netop her, at lugten bliver et problem – for hvis lugten er for kraftig for hundeejeren, er den det med sikkerhed også for omgivelserne.

 

Vi anbefaler især kosttilskuddet VetIQ Soggy Dogg mod dårlig lugt hos hunde: