Hundens tænder

Hundens tænder skal – ligesom menneskets – plejes, hvis man vil undgå problemer såsom tandkødbetændelse (gingvitis) eller huller (caries).

Desværre overser eller negligerer mange hundeejere tandpleje og mundhygiejne hos deres bedste venner. De fleste antager eller tror, at hunde bare har dårlig ånde og at der ikke er noget at gøre ved det.

Hunde er fra naturens side udstyret med stærke tænder og deres naturlige tandbørstning er bengnaven – et system der fungerer godt, når hunde lever vildt, men knap så godt når de lever som kæledyr.

Hertil kommer, at vilde hunde faktisk ofte får tandproblemer med alderen, hvilket vi dog ikke tænker nærmere over – men når det kommer til vores kæledyr, ønsker vi dem naturligvis det bedste.

Alt dette understreger behovet for tandbørstning hos hunde. Tandpleje og sunde tænder er altså en vigtig del af hundens overordnede helbredsmæssige tilstand og bør derfor tages alvorligt. I denne artikel finder du en råd og vejledning til at holde din hunds tænder fri for huller og andre tandproblemer.

 

Produkter der anbefales til tandpleje hos hunde, kan ses her

 

Hundens tænder

Hunde har ligesom mennesker to tandsæt: 28 mælketænder og 42 voksentænder (hos de fleste hunderacer – antallet af voksentænder kan variere).

For at en hunds tænder skal forblive sunde, er tandpleje i form af daglig tandbørstning nødvendig. Desuden anbefales regelmæssige besøg hos dyrlægen, hvis man vil undgå tandproblemer.

 

Klik her for en oversigt over produkter der anbefales til hundetandpleje
 

Hold øje med din hunds tænder

Ved at holde øje med din hunds tænder, kan man undgå de værste tandproblemer. Den nemmeste måde er ved bogstaveligt talt at åbne hundens mund og kigge hver enkelt tand efter – misfarvninger eller generelle ændringer i tændernes overflade (emalje) samt tandkød, kan alle indikere problemer med hundens tænder (se flere tegn nedenfor).

En anden god metode er, at løfte hundens læber og kigge hele den yderste del af tandsættet nøje igennem på tæt hold. Vær forsigtig og nænsom så hunden ikke napper!

Hvis du opdager tegn, der kan indikere caries el.lign. i din hunds tænder, bør du kontakte en dyrlæge eller en hundetandlæge. Det er desuden en god ide, regelmæssigt (1-2 gange årligt) at tage hunden med til en rutinekontrol hos dyrlægen – her vil man typisk også tjekke dens tænder.

Tegn der kan indikere tandproblemer hos hunde:

  • Misfarvninger på tænder eller tandkød
  • Dårlig ånde (halitose)
  • At hunden ikke vil tygge (er modvillig eller piver når den tygger)
  • Øget savlen
  • Røde og/eller ophævede gummer
  • Blødende gummer
  • Tandsten (gule eller brune belægninger på tænderne)
  • Manglende- eller løse tænder
  • Knækkede eller flækkede tænder (direkte skader på tænderne)
  • Alle øvrige ændringer i hundens tandsæt eller tandkød (alt der virker udsædvanligt)
Herudover bør det nævnes, at huller i tænderne ikke er ligeså almindelige hos hunde som hos mennesker; hos hundene er tandkødsbetændelse og tandsten (der kan medføre komplikationer i hjertet eller nyrerne) de største problemer.

Faren ved tandproblemer

Plak der ophobes på tænderne, bliver til tandsten, hvilket giver bakterier mulighed for at samle sig og ødelægge tænder og tandkød. Dette kan resultere i dårlig ånde, tandsmerter, tab af tænder, paradentose (også kaldet parodontose eller løse tænders sygdom) m.fl.

Bakterierne der formerer sig på tænderne og tandkødet, forbliver imidlertid ikke nødvendigvis i munden – de kan også medføre problemer i organer som f.eks.  hjertet eller nyrerne.

Den bedste måde at undgå plak og bakterier på, er ved at børste din hunds tænder dagligt. Hvis det er vanskeligt at børste din hunds tænder, kan du istedet anvende benmel og PlaqueOff.

 

Relaterede artikler: Hundetandbørste, Hundetandpasta, Tandskifte hos hunde