Hvor ofte skal hunde i bad/vaskes?

Nogle hunde elsker vand generelt og er derfor glade for at komme i bad, hvor andre afskyr vand og absolut ikke vil bades.

Badet bør være en del af den regelmæssige plejerutine hos alle hunde, fordi det holder hundens pels fri for snavs og utøj, og samtidig holder dens hud ren og sund.

Hertil kommer, at hunde der ikke bades hurtigt kommer til at lugte – og det er hundeejerens ansvar at holde hunden velsoigneret.

 

Anbefalede produkter

Vi anbefaler disse produkter til hud- og pelspleje hos hunde:

Du kan se flere anbefalede produkter til hud- og pelspleje her.

 

Hvor ofte må man vaske sin hund?

Selvom hunde ikke behøver at komme i bad på daglig basis som mennesker, er der flere faktorer, der er afgørende for, hvor ofte man bør bade sin hund – som f.eks. pelstypen og hundens omgivelser.

Herunder er nogle generelle retningslinjer for, hvor ofte man bør vaske eller bade sin hund:

 • Ét månedligt bad er passende for de fleste hunde.
 • Hunde med fedtet pels, som f.eks. basset hounds, kan have behov for at komme i bad noget oftere.
 • Mange hunde med kort pels, som f.eks. beagles eller weimaranere, behøver måske ikke engang et bad pr. måned.
 • Nogle hunde er desuden meget renlige, som f.eks. Basenjier, og behøver derfor heller ikke hyppig badning eller vask.
 • Hunde med vandafvisende pels, som f.eks. golden retrievers eller pyreneerhunde, bør ikke bades ofte, fordi man ellers fjerner pelsens naturlige vandafvisende olier.
 • Hunde med tyk pels, som f.eks. samojed eller malamuter, bør bades mindre ofte og børstes mere, fordi deres pels bedst renses på denne måde, men også for at komme af med løse hår og i øvrigt holde pelsen sund.
 • Lugt: En god tommelfingerregel er, at hvis din hund lugter ringe, bør den komme i bad. Her skal man selvfølgelig tage højde for, at hunde fra naturens side ikke dufter decideret godt – og huske på at der er forskel på en ildelugtende hund og hund der bare lugter af “hund”.

Herudover har hundens omgivelser som nævnt også indflydelse på, hvor ofte den bør komme i bad eller blive vasket; hvis din hund f.eks. lever på landet, færdes meget i skoven eller bare er usædvanligt glad for mudder, bør den naturligvis bades oftere end hunde der f.eks. lever i byen og tilbringer det meste af dagen i en lejlighed.

Konsekvenser ved for hyppig badning

Selvom de fleste hunde godt kan tåle at blive vasket eller badet forholdsvis ofte, kan den hyppige kontakt med vand og især også sæbe eller shampoo medføre enkelte problemer:

 • Pels: Sæbe, shampoo og vand fjerner de naturlige olier i hundens pels, hvilket kan føre til tør og mindre pæn pels, hvis hunden bades for hyppigt.
 • Ører: Når du bader din hund, bør du sørge for at tørre dens ører for at undgå øregangsbetændelse. Dette gælder naturligvis også hunde der bader i søer o.lign.

 

Sådan bør hunde bades

 • Kald ikke på hunden: Du bør ikke kalde på din hund, når den skal i bad, fordi kalden bør associeres med belønning – og kun de færreste anser et bad for at være en belønning!
 • Stedet: Hvis man har en hund, der ikke er glad for at bade, kan det være en god ide altid at bade den det samme sted. Ejere af små hunde har mange muligheder, idet alt fra en håndvask til en have kan bruges, hvor ejere af større hunde kun kan bruges haven, bryggerset, badekarret eller måske en brusekabine.
 • Børst pelsen inden badet: Børst hundens pels inden du bader den for at fjerne døde hår og tør hud.
 • Ører: Sørg for at rense hundens ører i forbindelse med badet og sæt evt. vatkugler i ørerne for at forhindre, at vand trænger ind.
 • Lunkent vand: Brug kun lunkent vand, når du bader din hund. Hunde er mere følsomme overfor høje temperaturer end mennesker og varmt vand føles derfor meget varmt for dem.
 • Tryghed: Hvis din hund ikke kan lide at bade, kan det hjælpe at tale til den med en beroligende stemme. Dette øger hundens tillid til situationen og gør den i det hele taget mere tryg.
 • Brug hundeshampoo: Hundeshampoo er specielt fremstillet til hunde og udtørrer derfor deres hud mindre end shampoo til mennesker. Hundeshampoo er også mere skånsom for hundenes pels.
 • Skyl pelsen: Al overskydende eller tilbageblivende sæbe på hundens hud eller i den pels, kan irritere huden. Derfor bør man altid sørge for at skylle pelsen grundigt.
 • Tørring: Tør hunden let med et håndklæde og lad resten af fugten fordampe ved lufttørring. Alternativt kan man købe en badekåbe til hunden, hvilket er den absolut bedste løsning.

Du kan købe anbefalede badekåber til hunde her. Bemærk at der findes 5 forskellige størrelser (xsmall, small, medium, large, xlarge):

Badekåbe til hunde

Du kan se badekåberne i flere størrelser her.

 

 

Efter badet

Når badet er overstået, bør du belønne hunden for at lære den, at badet fører til noget sjovt. Efter badet bør du derfor give hunden en godbid og rose eller prise den.

Hvis hunden har en yndlingsleg eller -aktivitet, kan du også passende lege den her.

 

Anbefalede produkter

Vi anbefaler disse produkter til hud- og pelspleje hos hunde:

Du kan se flere anbefalede produkter til hud- og pelspleje her.

 

Relaterede artikler