Vitaminer til hunde

Vitaminstilskud kan være med til at øge livskvaliteten hos hunde – ligesom de kan hos mennesker. Vitaminer er desuden ligeså vigtige for hunde og andre, som de er for mennesker.

Alle vitamintilskud er dog ikke skabt lige og derfor har vi lavet denne vejledende sammenligning, som hjælper dig til at træffe en informeret beslutning, når du skal købe et vitaminer til dit kæledyr.

 

I artiklen findes også information om hvordan du vælger vitamintilskud, hundes generelle vitaminbehov, de forskellige vitaminers effekt på hunde osv.

 

 

Vi anbefaler vitamintilskuddet Megavit, da det indeholder den rette sammensætning af vitaminer og mineraler for næsten alle hunde.

 

Hvilke hunde har brug for vitaminer?

Hvalpe

For at sikre at din hvalp udvikler sig optimalt og desuden har et godt overordnet helbred, er det en god ide at give den et vitamintilskud. Vi anbefaler især Luposan Biomineral, da det er specielt fremstillet til hvalpe.

Andre gode kost- og vitamintilskud til hvalpe kan ses her.

Voksne hunde

Voksne hunde der er sunde og raske – med en sund hud og flot pels – behøver ikke vitamintilskud. I andre tilfælde bør man give den et tilskud såsom Megavit eller NDS K9:

Ældre hunde

Ældre hunde optager generelt færre vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer end yngre hunde i fordøjelsessystemet. De mister også flere af dem i nyrerne og urinvejene. Hertil kommer, at nogle ældre hunde generelt æder mindre (f.eks. pga. sygdomme) og derfor ikke nødvendigvis får dækket deres daglige vitaminbehov.

I de fleste tilfælde anbefaler vi VetIQ Senior Care, fordi det har en ernæringsmæssig sammensætning, som passer til næsten alle ældre hunde (også hunde med ledproblemer):

Hvis din hund har andre sygdomme eller helbredsproblemer, bør du tale med dyrlægen om de hvilke kosttilskud, der er optimale i netop jeres tilfælde.

Hunde på diæt

Hunde der skal tabe sig, bør man fodre med specielt vægttabsfoder af høj kvalitet. Hvis man blot fodrer med almindeligt foder i reducerede portioner, bør man give hunden et vitamintilskud. Til hunde på diæt anbefaler vi NDS K9.

Drægtige og diegivende tæver

Fordi drægtige og diegivende tæver generelt har et øget behov for vitaminer, mineraler og næringsstoffer, bør man som minimum give dem et specielt foder (typisk hvalpefoder) for at sikre korrekt ernæring. Herudover er det en god ide, at give dem et vitamintilskud, som dem der ses ovenfor. Hvis man fodrer dem med almindeligt hundefoder, bør man altid tilføje et vitaminsupplement.

Sådan vælger du vitamintilskud

Når du skal vælge et vitamintilskud til din hund, bør du finde et der som minimum:

 • Indeholder 8 af de essentielle vitaminer inklusiv A, B, D og E
 • Vitaminerne bør tilsvare forholdene beskrevet i tabellerne i denne artikel (dette kan dog være lidt svært at vurdere)
 • Er velsmagende

En anden faktor man kan bruge til at vurdere vitaminernes kvalitet, er deres oprindelseskilde. Jo mere naturlige kilder, jo bedre. Eksempler herpå kan være:

 • B-kompleks og zink fra ølgær
 • Magnesium fra fisk eller hvedekim
 • Kalcium fra mælk
 • Fedtsyrer fra fiskeolie
 • Jern fra lever

Vi anbefaler som udgangspunkt Megavit, da det indeholder den rette sammensætning af vitaminer og mineraler til næsten alle hunde.

 

Hvad er vitaminernes funktioner?

Vitaminer er nødvendige for, at en lang række kemiske reaktioner i kroppen kan finde sted. Sammen med mineraler og enzymer sikrer vitaminerne, at kroppen har en velfungerende fordøjelse, reproduktionsevne, koagulationsevne, vækst af knogler, muskler, hår, og hud m.fl.

Vitaminer er ligeså essentielle for hunde, katte og andre dyr som for mennesker.

Forskellige vitaminer

Vitaminer opdeles normalt efter, hvordan de optages og lagres i kroppen. Fedtopløselige vitaminer optages vha. galdesyrer og lagres i leveren samt i fedtvævet. Vandopløselige vitaminer optages let af kroppen, men lagres ikke.

Fedtopløselige vitaminer

 • A-vitamin
 • D-vitamin
 • E-vitamin
 • K-vitamin

Vandopløselige vitaminer

 • C-vitamin
 • B1-vitamin (thiamin)
 • B2-vitamin (riboflavin)
 • B3-vitamin (niacin)
 • B5-vitamin (pantotensyre)
 • B6-vitamin (pyridoxin)
 • B12-vitamin (kobalamin)
 • Folsyre
 • Biotin

Om de enkelte vitaminer

Herunder fremhæves nogle af de vigtigste kvaliteter ved de mest essentielle vitaminer:

C-vitamin

Hos kæledyr har man længe brugt C-vitamin som et led i behandlingen af hoftedysplasi og katteleukæmi samt til forebyggelse af urinvejsinfektioner.

Hoftedysplasi: Selvom man godt ved, at C-vitaminer ikke ændrer på genetiske anlæg for hoftedysplasi, lader det til, at C-vitamin kan mindske smerterne fra hofteleddet hos nogle hunde med sygdommen. Så C-vitamin kurerer ikke hoftedysplasi, men mindsker eller dæmper i nogle tilfælde symptomerne.

Urinvejsinfektioner: C-vitaminer hjælper mod urinvejsinfektioner, fordi det gør urinen og miljøet i urinvejene mere syrligt og dermed mindre gunstigt for bakterier.

Katteleukæmi : Katteleukæmi er en virussygdom og som med så mange andre virussygdomme, er der umiddelbart ingen logisk forklaring på, at C-vitamin skulle kunne afhjælpe dem.

B-kompleks

B-kompleks er en betegnelse for de mange B-vitaminer, der findes. B-vitaminerne har mange forskellige funktioner i kroppen og derfor også en stor impakt på hundes og kattes helbred som en helhed. Blandt B-vitaminerne er ’biotin’ sandsynligvis det mest omtalte. Dette skyldes især biotinens rolle i opretholdelsen af en sund hud og flot pels. Læs evt. mere om biotin her og B-vitaminer her.

Falske vitaminer

Ikke alle fabrikanter er lige ærlige eller seriøse omkring indholdet af deres vitamintilskud. Derfor støder man ind imellem på vitamintilskud og andre former for kosttilskud , hvor der indgår falske vitaminer; dvs. forældede eller deciderede fejlagtige betegnelser for vitaminer – eller vitaminer der slet ikke eksisterer! Dette er både vildledende og useriøst.

Hvis du ser ét af følgende vitaminer på varedeklarationen på et vitamin- eller kosttilskud til hunde (eller til mennesker for den sags skyld!), bør du ikke købe det, da kvaliteten sandsynligvis er lav og deklarationen misvisende:

 • B3-vitamin
 • B4-vitamin
 • B7-vitamin
 • B8-vitamin
 • B9-vitamin
 • B10-vitamin
 • B11-vitamin
 • B13-vitamin
 • B15-vitamin
 • B17-vitamin
 • F-vitamin
 • G-vitamin
 • H-vitamin
 • P-vitamin
 • PP-vitamin

 

Hundens vitaminbehov

OBS: Vend din telefon på langs for optimal visning af skemaet!

Fedtopløselige vitaminer
Vitamin Anbefalet daglig minimumsdosis til hundeAnbefalet daglig minimums-dosis Overdosis ** Kilder Tegn på mangel
A 4999 IE/kg * 249.920 IE/kg * Lever, fiskeolie, grøntsager, mælkeprodukter Natteblindhed, hæmmet vækst, usund hud og pels
D 500 IE/kg * 4999 IE/kg * Solskin, mælkeprodukter, fiskeolie Engelsk syge, ufuldstændig frembrydning af voksentænder
E 50 IE/kg * 1001 IE/kg * Koldpressede vegetabilske olier, kød, nødder, grønbladede grøntsager Manglende forplantningsevne, andre sjældne syndromer
K Syntetiseres i kroppen fra ubrugte metabolitter Ingen Tang, lucerne, æggeblomme Tendens til blødning, blodet størkner langsommere

* IE/kg = Internationale enheder pr. kilogram kropsvægt ved daglig fodring med tørfoder (eks.: en hund på 10 kg bør minimum indtage 49.990 IE A-vitamin pr. døgn)

** Overdosis: Denne dosis skal gives dagligt i flere måneder for at forgifte hunden
OBS: Vend din telefon på langs for optimal visning af skemaet!

Vandopløselige vitaminer
 Vitamin Anbefalet daglig minimumsdosis til hunde Kilder Tegn på mangel
C-vitamin Intet minimum, fordi det synteseres i leveren hos sunde og raske hunde Citrusfrugter og grøntsager Langsom heling, øget modtagelighed overfor sygdomme
B1-vitamin (thiamin) 0,022 mg/kg Planter, frugter, grøntsager, mælk, kød Nedsat appetit, sløve reflekser, nedsat nervekontrol, svaghed
B2-vitamin (riboflavin) 0,11 mg/kg Organkød, mælkeprodukter Hæmmet vækst, øjenproblemer, hjertesvigt
B3-vitamin (niacin) 0,264 mg/kg Kød, biprodukter af kød Nedsat appetit, vægttab, inflammerede gummer, blodig diarre
B5-vitamin (pantotensyre) 0,22 mg/kg Kød og grøntsager Pelstab, diarre, tendens til at få grå pels tidligt
B6-vitamin (pyridoxin) 0,022 mg/kg Findes i de fleste fødevarer, mens beskadiges ved forarbejdning Anæmi, nedsat vækst, hudlæsioner
Folsyre (B9-vitamin) 0,0044 mg/kg Organkød Hypoplastisk knoglemarv, makrocytær anæmi
B12-vitamin (kobalamin) 0,00055 mg/kg Organkød, animalske fødevarer Makrocytær anæmi
Biotin 0,0022 mg/kg Majs, sojabønner, okselever Usund pels, tør hud, diarre

Kan en hund få for mange vitaminer?

Så længe man holder sig til kommercielle multivitamintilskud af god kvalitet, er risikoen for at din hund får for mange vitaminer meget lille.

Hvis man giver sin hund flere forskellige vitaminsupplementer, er risikoen dog noget større, fordi det her er sværere at styre doseringerne. I disse tilfælde bør man rådføre sig med en dyrlæge el.lign.

Vi anbefaler som udgangspunkt Megavit, da det indeholder den rette sammensætning af vitaminer og mineraler til næsten alle hunde.