Hårboller/hårbolde hos katte

Hårboller hos katte stammer fra deres egen naturlige pelspleje

De fleste katteejere ved hvordan det lyder og ser ud, når deres kat producerer hårboller.

Hårboller – eller hårbolde som de også kaldes – er almindelige hos katte og er normalt et biprodukt af kattenes selvpleje.

I denne artikel kan du læse alt om hårboller; hvordan du slipper af med dem, hvornår du skal kontakte dyrlægen osv.

Hårboller - eller hårbolde - hos katte stammer fra deres selvpleje

Kattes hårboller stammer fra deres egen pelspleje

 

 

5 gode råd mod hårboller

1. Pelspleje

Den mest simple måde at undgå hårboller på, er ved at pleje din kats pels med en børste så ofte som muligt. Herved fjerner du de løse hår, inden katten når at sluge dem. Kattens egen pelspleje er dog en del af dens natur og derfor vil den altid sluge en vis mængde hår. Vi anbefaler bl.a. disse børster:

2. Defurr-UM

Defurr-UM er et “hårbolle-middel”, der er specielt udviklet til at fjerne og forebygge hårboller hos katte. Defurr-UM er erfaringsmæssigt den mest effektive måde at fjerne og undgå hårboller på. Du kan købe Defurr-UM her:

3. Kattemalt

Kattemalt er både effektivt mod hårboller og sundt for katten, og bruges derfor af mange katteejere. Du kan købe kattemalt her:

4. Kattegræs

Kattegræs er vigtigt for en velfungerende fordøjelse hos de fleste katte og kan samtidig være med til at forebygge forekomsten af hårboller. Du kan købe kattegræs her:

5. Specialfoder

Mange katteejere får bugt med hårbollerne ved at anvende specialfoder mod hårboller. Foderet indeholder flere fibre, fedtstoffer, frø o.lign., der hjælper til at binde hårbollerne.

 

Mindre gode råd

 • Kornfri kattemad: En af de nyere teorier blandt dyrlæger (og kattejere) går på, at kornfri kattemad er bedre egnet til katte, der har problemer med hårboller. Tanken bag dette er, at katte fra naturens side ikke æder korn og at de kornholdigt foder derfor ændrer deres tarmflora og derved forholdene i tarmsystemet, så hår får sværere ved at passere. Dette er dog kun teorier uden nogle former for videnskabelig dokumentation.
 • Husråd: Nogle steder kan læse husråd og tips om, at man skal forsøge at smøre kattens fordøjelsessystem med olie, smør eller andre fedtstoffer. Dette anbefales dog ikke og generelt er det altid en god ide at rådføre sig med en dyrlæge, inden man afprøver husråd o.lign.

Hvor kommer hårboller fra?

Under en kats daglige selvpleje sluger den ofte en løse hår fra pelsen, som almindeligvis passerer videre gennem fordøjelsessystemet og udskilles via afføringen. Nogle af kattens hår kan dog forblive og derved ophobe sig i maven eller tyndtarmen.

Dette får katten til at hoste, hakke eller bøvse, indtil hårene kastes op. På vejen op ad fordøjelseskanalen samler hårene sig i en såkaldt hårbolle eller hårbold. De er dog ikke nødvendigvis runde; ofte er de nærmere ovale eller aflange, fordi de trækkes op gennem spiserøret.

Symptomer

De mest almindelige tegn på, at din kat har håboller, er at den hakker og hoster for endeligt at kaste hårbollerne op.

Andre symptomer kan være nedsat appetit eller forstoppelse. Nogle gange kan hårboller også give uro i maven, hvilket får katten til kaste slim eller mad op.

Hvornår skal jeg kontakte dyrlægen?

Du bør kontakte en dyrlæge, hvis din kat har hårboller og:

 • Hoster dem op flere dage i streg
 • Virker forstoppet
 • Har diarre
 • Har nedsat eller manglende appetit
 • Hoster og hakker uden at der kommer nogle hårboller op
 • Har andre usædvanlige symptomer

I sjældne tilfælde kan hårbollerne sætte sig fast i spiserøret eller forårsage tarmskader, som kan nødvendiggøre operation.

Hvis din kat kaster meget op – med eller uden hår i opkasten – bør du også kontakte en dyrlæge, da dette ikke er normalt for katte. Læs evt. mere om opkast hos katte her.

Særligt udsatte katte

Nogle katte og katteracer får oftere hårboller end andre. Disse inkluderer:

 • Langhårede katteracer
 • Katte der fælder meget
 • Katte der plejer sig selv meget

Ældre katte plejer typisk deres pels oftere og mere effektivt end killinger. Derfor oplever nogle katteejere, at deres kat “aldrig havde hårboller som killing, men fik dem med tiden”.

Herudover findes der også nogle midlertidige faktorer, der kan øge tendensen til hårboller. Generelt forekommer hårboller oftere:

 • når kattens mave er tom end når den indeholder føde
 • i kattens fældningsperioder
 • hvis katten har lopper (fordi den her klør og slikker sig oftere)

I nogle tilfælde kan hyppig opkast hos katte i øvrigt være tegn på et underliggende helbredsproblem såsom kræft eller inflammatoriske tarmsygdomme . I disse tilfælde er sygdommen årsagen til, at kattene kaster mere op – og hvis der ofte er i hår i opkasten, kan man sige, at katten har en øget tendens til hårboller pga. sygdommen.

Anbefalede produkter

Vi anbefaler især dette produkt mod hårboller hos katte: