3 af verdens mest sjældne dyr

Pinta tortoise

Pinta tortoise (Chelonoidis nigra abingdoni) er officielt verdens mest sjældne dyr.

Rekorden er officiel fordi der kun er 1 pinta tortoise tilbage i hele verden; Lonesome George, der lever i et forskningscenter på øen Pinta (en del af Galápagosøerne).

 

Lonesome George er verdens mest sjældne dyr

Lonesome George

Lonesome George – som vel bedst kan oversættes til “Ensomme Georg” – er en skildpadde, der anslås til at være omkring 100 år gammel og endnu er ved godt helbred. Men mener, at hans navn stammer fra en figur en spillet af den amerikanske skuespiller George Gobel. Lonesome George blev for første gang observeret i 1971 af en ungarsk fosker ved navn József Vágvölgyi.

Der foreligger i øvrigt en dusør på $10,000 til den person, der kan finde et levende hun-eksemplar af arten Pinta tortoise (hvilket er nødvendigt for at kunne redde arten – ellers uddør den, når Lonesome George en dag afgår ved døden).

 

Palmetyven

Palmetyven (Birgus latro) – der på engelsk hedder coconut crab – er en sjælden, landlevende eremitkrebs, der lever i mangroveskovene på øde øer i de tropiske egne af Stillehavet og det Indiske ocean.

Palmetyven har udviklet en speciel evne, som gør den unik i forhold til alle andre krebs: den kan klatre.

 

 

Palmetyven er verdens mest sjældne krebs

Palmetyve der klatrer

Palmetyven klatrer i kokospalmer for at frigøre kokosnødder, der falder til jorden og knuses. Herved får krebsen adgang til kokosnøddens saftige og nærende kød. I tilfælde af at plantetyven skulle finde en hel kokosnød, trækker den kokosnøden med ned i sin fugtige og varme rede, hvor skallen langsomt går i forrådnelse og derved bliver blød. Når dette sker, er palmetyven i stand til at knuse den rådne skal med sine klør og spise af indmaden.

Palmetyven er omnivor – dvs. altædende – og udover kokonødder (som er dens yndlingsspise) spiser den også frugter, frø, ådsler samt mindre dyr såsom skildpadde- eller fugleunger.

Andre fascinerende fakta om palmetyven inkluderer:

  • Den er det største nulevende dyr med exoskelet på landjorden
  • Den kan veje op til 4,1 kg og dens benspænd kan blive op til 91 cm
  • Kroppen bliver omkring 40 cm lang
  • Den skjold kan blive op til 2 cm tykt

 

Axolotl

Axolotl (Ambystoma mexicanum) er en salamander der lever i vandene omkring det centrale Mexico. Axolotl er tæt på udryddelse pga. vandforurening samt Mexico Citys tiltagende størrelse.

Desuden bliver denne sjældne salamander spist af lokalbefolkningen, hvilket naturligvis heller ikke fremmer dens udbredelse.

 

 

 

Axolotl er tæt på udryddelse - og derfor meget sjælden

Forskellige axolotler 

Axolotl besidder flere sjældne og unikke egenskaber, som inkluderer:

  • Den befinder sig i larvestadiet gennem hele dens liv
  • Den heler ikke sine sår vha. sårdannelse som andre dyr – den kan regenerere. Axolotl kan regenerere lemmer, gælder og endda nogle dele af deres hjerne
  • Vha. af hormonindsprøjtninger har forskerne fået axolotl til at indtræde i voksenstadiet (hvilket den ikke gør i naturen). Når dette sker, forringes dens evne til regeneration betydeligt
  • Axolotl er modtagelig overfor transplantationer (øjne, organer, hjernedele osv.) fra andre axolotler og bliver derfor brugt meget i forskellige typer forskning