7 af verdens største dyr

Her er en oversigt over 7 af verdens største dyr:

1. Blåhvalen

– verdens største dyr

Blåhvalen (Balaenoptera musculus) kan blive op til 30 m lang og have en kropsvægt på mere end 180 tons.

Blåhvalen er i øvrigt det største dyr, der har eksisteret i hele verdenshistorien. Eksperterne estimerer at der findes 5.000 – 12.000 blåhvaler i verden, som er opdelt i minimum 5 grupper.

 

Blåhvalen er verdens største dyr

 

2. Hvalhajen

Verdens største fisk

Hvalhajen (Rhincodon typus) er verdens største fisk og kan blive over 12 m lang og veje over 21 tons. Hvalhajen lever hovedsagligt af plankton og småfisk og kan blive over 250 gange større end et menneske. Læs evt mere om hvalhajen i artiklen verdens største haj – hvalhajen

 

Hvalhajen er verdens største fisk

3. Den afrikanske elefant

– verdens største nulevende dyr på landjorden

Den afrikanske elefant (Loxodonta africana) er det største nulevende dyr på landjorden og kan blive op til 7,5 m lang og 3,3 m høj (stangmål – dvs. til skulderen) og veje op til 6 tons. Den største elefant der nogensinde er blevet mål, skulle angiveligt være 4,2 m høj og veje hele 12 tons – men der er tvivl om oprigtigheden af disse data. Elelfanten er i dag at finde på National Museum of Natural History i Washington, D.C., USA (på museets hjemmeside er elefantens vægt angivet til 8 tons).

 

 

Elefanten er det største nulevende dyr på landjorden

 

4. Giraffen

– verdens højeste dyr

Giraffen (Giraffa camelopardalis) er verdens højeste dyr på landjorden og samtidig den største drøvtygger i verden. Han-girafferne (som generelt er større end hunnnerne) vejer i gennemsnit 1,6 tons og bliver op til 6 m høje. Giraffens mest karakteristiske kendetegn – dens hals – kan blive over 2 m lang og udgør dermed omkring halvdelen af giraffens totale kropslængde. Der findes 9 underarter af giraffen, som alle lever i Afrika (og ingen andre steder i verden).

 

 

Giraffen er det højeste dyr på landjorden

5. Den brune bjørn og isbjørnen

– verdens største rovdyr

Der findes adskillige underarter af den brune bjørn (Ursus arctos), hvor de tungeste bjørne typisk er dem, der lever af et stabilt indtag af laks i Alaska eller Rusland; disse bjørne kan veje op til 1,5 tons. Den brune bjørn har desuden følgende mål: dens klør kan blive op til 10 cm lange, skulderhøjden (stangmålet) kan være op til 153 cm og kropslængden kan være op til 2,8 m. Isbjørnen (Ursus maritimus) har mange fysiske fællestræk med den brune bjørn, men har dog udviklet nogle karakteristika for at tilpasse det kolde klima, den lever i – men en brune bjørn og isbjørnen deler altså 3. pladsen som verdens største dyr samt titlen som verdens største rovdyr.

 

 

Den brune bjørn og isbjørnen er landjordens største rovdyr

6. Saltvandskrokodillen

– verdens største reptil

Saltvandskrokodillen (Crocodylus porosus) er verdens største nulevende reptil. En nyudklækket krokodille-unge er kun omkring 25 til 30 cm lang og vejer ca. 70 g – men som fuldvoksen kan den blive over 6 m lang og veje over 1 ton. Læs evt. mere om verdens største krokodille her

 

 

Saltvandskrokodillen er verdens største reptil

7. Masaistrudsen

– verdens største fugl

Masaistrudsen (Struthio camelus) er verdens største nulevende fugl og kan veje op til 156,8 kg. Strudsen kan blive op til 2,75 m høj (total højde – dvs. til og med hovedet). Et andet bemærkelsesværdigt karakteristika er strudsens evne til at løbe hurtigt; den kan løbe over 70 km/t i op til 30 min (det er 3-4 gange hurtigere end en trænet løber kan præstere i samme tidsrum).

 

 

Strudsen er verdens største fugl