Top 10 over verdens farligste dyr

Her finder du en oversigt over de 10 farligste dyr i verden. Top 10'en er baseret på det estimerede antal personer der årligt dræbes af det pågældende dyr:

10. Bjørne: 5-10 dødsfald pr. år

Selvom bjørne kan se nuttede og søde ud – og de fleste af os har haft en bjørnebamse som børn – skal man ikke lade sig narre af deres udseende.

Bjørne er både hurtige, stærke og aggressive og jo mere mennesket indskrænker deres territorier, jo mere defensive (og dermed aggressive) bliver de.

Der findes et utal af råd til hvad man skal gøre, hvis man bliver angrebet af en bjørn; alt fra at spille død til at vifte med armene og råbe – men det bedste er helt at undgå dem!

 

Bjørne er på 10. pladsen over farlige dyr

9. Hajer: ca. 100 dødfald pr. år

Hajerne er havets jagtkonger og har kun få naturlige fjender. Selvom mennesket almindeligvis ikke indgår som en del af hajernes normale føde, sker det at hajer angriber mennesker. Forskerne er endnu ikke helt sikre på, præcist hvorfor dette sker, men de mest udbredte teorier inkluderer nysgerrighed samt forveksling af byttedyr.

Hvidhajen (Carcharodon carcharias) er den hajart, der dræber flest mennesker årligt. Læs evt. mere i artiklerne verdens farligste haj og verdens største haj

 

 

Hajer dræber årligt omkring 100 mennesker

8. Gopler: ca. 100 dødsfald pr. år

Gopler er fascinerende skabninger, der findes i praktisk talt alle verdenshave. På trods af deres relativt ufarlige udseende, kan nogle arter dræbe et menneske vha. giften i deres tentakler.

Der findes over 1000 forskellige arter af gopler, som inddeles i storgopler, hvepsemeduser, rørgopler samt ribbegopler.

 

 

Gopler er farligere end de ser ud til

7. Flodheste: 100-150 dødsfald pr. år

Flodheste er meget aggressive dyr, på trods af at de ofte opfattes som store, søde og venlige – men med deres enorme kropsvægt, monstrøse gab og meget aggressive natur, er de ekstremt farlige at omgås for mennesker. Selvom man ikke skulle tro det, kan en flodhest løbe hurtigt (op til 50 km/t), hvilket er hurtigere end mennesket.

 

 

Flodheste er meget aggressive

6. Elefanter: 300-500 dødsfald pr. år

Selvom de fleste opfatter elefanter som store, rolige dyr der lever i zoologisk have, er virkeligheden en anden; der findes utallige eksempler på at selv tamme elefanter (der netop lever i en zoo) pludselig går amok og dræber dyrepassere, der har passet dem gennem mange år. Vilde elefanter (der lever frit i naturen) angriber ligeledes mennesker – især hvis de føler sig truede.

 

 

Elefanter er ikke blot store, venlige zoo-dyr

5. Krokodiller: 600-800 dødsfald pr. år

Krokodiller er nogle af de nulevende dyr, der har eksisteret længst tid (omkring 55 millioner år – mennesket har til sammenligning kun været her i ca. 200.000 år).

Krokodiller tilbringer det meste af deres liv i vandoverfladen, hvor de venter på, at bytte skal nærme sig vandkanten – og får krokodillen trukket byttet med ud i vandet, er der normalt ingen vej tilbage. Læs evt. mere om krokodiller i artiklen verdens største krokodille.

 

 

Krokodiller er nogle af jordens ældste dræbere

4. Store kattedyr: ca. 800 dødsfald pr. år

Løver, tigere og jaguarer indgår i denne kategori – og det er ingen overraskelse at disse ekstremt hurtige og meget smidige dyr, kan dræbe om nødvendigt. I Danmark og de øvrige nordiske lande er der få omend ingen kattedyrs-relaterede dødsfald, men i Afrika, Asien og Nordamerika er der adskillige hvert år.

 

 

Tigere, løver og jaguarer er store kattedyr

3. Skorpioner: 800-2.000 dødsfald pr. år

Skorpionerne er velkendte for deres karakteristiske giftbrod, der konstant hænger over deres ryg og altid er klar til lamme deres bytte. Selvom skorpionerne er mindre end mange af de øvrige dyr på denne liste, er de alligevel i top 3 over verdens farligste dyr. Der findes omkring 1500 arter i verden, men heldigvis er kun omkring 150 af disse farlige for mennesket.

 

 

Skorpioner er farlige pga. deres giftbrod

2. Giftslanger: 50.000-125.000 dødsfald pr. år

Langt de fleste giftslanger findes i Afrika, Asien samt Amerika og der findes omkring 250 arter, der kan dræbe mennesker. På trods af deres fascinerende farver og mønstre, bør man altid holde afstand til dem – man ved aldrig, hvornår de går til angreb! I Danmark findes der kun 1 giftslange, der er i stand til at dræbe mennesker: Hugormen.

 

 

Giftslanger dræber mange mennesker hvert år

1. Myg: 2 – 3 millioner dødsfald pr. år

Førstepladsen til titlen som verdens farligste dyr indtages af pudsigt nok af de mindste dyr: Myggene. Der findes over 3500 myggearter, hvoraf nogle bider mennesker som en del af deres levevis og andre kun bider som forsvar. Især i Afrika, Asien og Amerika lever myg, der kan overføre sygdomme såsom malaria og dengue feber, hvilket netop er grunden til at myggene dræber millioner af mennesker årligt.

 

 

Verdens farligste dyr: Myggene