Spot-on mod lopper

Her finder du vores sammenligning af de mest populære spot-on produkter på det danske marked. Bedømmelsen af produkterne er angivet med stjerner () og sammenligningsgrundlaget er loppemidlernes:

  • Pris
  • Effektivitet
  • Helbredsmæssige sikkerhed

Om spot-on

Spot-on produkterne fungerer ved, at man drypper en lille opløsning i huden i nakken på kæledyret – typisk lige bag hovedet eller mellem skulderbladene. Herfra transporteres loppemidlet ud i hele kroppen. Spot-on produkter har en stor fordel; de er nemme at bruge. De fleste fabrikanter anbefaler, at man afholder kæledyret – og andre kæledyr – fra at pleje dens pels indtil produktet er helt udtørret.

Alle spot-on produkter er imidlertid ikke ens; nogle indeholder substanser, der dræber voksne lopper, hvor andre virker ved, at de hæmmer væksten og forplantningsevnen hos umodne lopper (uden at dræbe de voksne lopper). Nogle forhindrer endda loppen i at udklækkes fra ægget.

Det er bedst at behandle sensitive dyr (der oplever kløen/føler sig generede ved loppebid) med spot-on midler, der dræber de voksne lopper – herved skånes dyret for flere bid. Produkter der indeholder fipronil, imidacloprid eller selamectin, har sådanne egenskaber.

Er spot-on det nye vidundermiddel?

Spot-on produkterne er i øvrigt relativt nye (i hvert fald et af de nyeste produkter inden for loppebekæmpelse) og er derfor også forbundet med en del mistro og skrækhistorier – hvor meget der er sandt og falsk er dog svært at vurdere. Det er dog ingen hemmelighed, at mange spot-on produkter markedsføres som “ufarlige” eller “sikre at anvende” på trods af, at der ikke rigtigt findes videnskabelige data til at understøtte dette.

Hertil kommer, at loppebekæmpelses-industrien i mange år har været en smule udskældt for anvendelsen af giftige kemikalier i loppesprays, loppehalsbånd, loppeshampoo osv. og at spot-on produkterne ofte har været markedsført som “det nye vidundermiddel”, selvom meget kunne tyde på, at det blot er de samme kemikalier “i nye klæder”.

Det dog nævnes, at de fleste spot-on produkter er ganske effektive og generelt er nemme at administrere. Spot-on er desuden langtidsvirkende (i modsætning til de fleste andre typer loppemidler).

Fordele og ulemper

Fordele ved spot-on:

  • Er nemme at bruge/påføre
  • Er langtidsvirkende
  • Er meget effektive

Ulemper ved spot-on:

  • Nogle forskere mener, at spot-on produkterne kan skade hjernen og nervesystemet samt medføre hormonelle forstyrrelser hos kæledyret
  • Den langsigtede effekt ved gentagende eller regelmæssig brug af spot-on produkter er ukendt

 

OBS: Husk at loppebekæmpelse ikke kun foregår på kæledyret – men i hele hjemmet! Se vores vejledning i valg af loppemidler til hjemmet for yderligere information.