Hvilken fugl er verdens mindste?

Bikolibrien (Mellisuga helenae) vejer ca. 1,8 gram og er omkring 5 cm lang, hvilket gør den til verdens mindste fugl. Bikolibrien er en art af kolibrierne (Trochilidae), som størrelsesmæssigt er blandt de mindste familier af fugle i verden (de fleste kolibriarter er mellem 7,5 og 13 cm lange).

Kolibrierne er i stand til at stå stille i luften – uden at bevæge sig i nogle retninger – ved at baske 12-80 gange i sekundet (op til 4800 gange i minuttet!) med deres små vinger.

Antallet af vingeslag pr. sekund varierer fra art til art. Nogle arter kan desuden flyve baglæns.

Den maksimale hastighed for kolibrier er i øvrigt 15 m/s (54 km/t).

 

Verdens mindste fugl: Bikolibrien

Bikolibrien – verdens mindste fugl

Kolibrierne lever primært af nektar (fra visse blomster) med sukkerindhold på minium 10% – men foretrækker nektar med et højere indhold af sukker. Eftsom nektar ikke indeholder alle de næringsstoffer som kolibrierne har behov for, supplerer de deres kost med insekter og edderkopper.

Med undtagelse af insekter har kolibrier (når de flyver) det højeste stofskifte af alle dyr i verden, hvilket er nødvendigt for at kunne levere de mange vingeslag. Kolibriernes hjertefrekvens (puls) kan nå op på 1260 slag i minuttet, hvor mennesket maksimalt kan nå op på 220 pulsslag pr. minut.

Den ældste kolibri registreret i naturen blev ringmærket da hun var mindst 1 år gammel og igen indfanget 11 år senere – dvs. hun blev i hvert fald 12 år gammel. Bikolibrierne – de mindste fugle i verden – lever dog kun omkring 2 år.

Billeder af kolibrier

Nedenfor kan du se nogle billeder af forskellige kolibrier:

Kolibri i profil

Kolibri set bagfra

Kolibri der suger nektar fra en blomst