Hvilken edderkop er verdens giftigste?

Den giftigste edderkop i verden er den brasilianske vandreedderkop – også kaldet bananedderkoppen.

De brasilianske vandreedderkopper kaldes også aranhas-armadeiras på portugisisk, hvilket betyder “bevæbnede edderkopper”.

Den latinske betegnelse er Phoneutria nigriventer, hvor Phoneutria betyder “Morderen”.

I denne artikel kan du læse om verdens giftigste edderkopper.

 

1. pladsen: Den brasilianske vandreedderkop

Edderkoppen har fået dens navn, fordi den lever primært i Brasilien (den findes også i Argentina og Uruguay) og fordi den vandrer rundt på skovbunden i junglen om natten, hvor andre edderkopper almindeligvis holder sig i deres reder eller vedligeholder deres edderkoppespind.

Selvom den brasilianske vandreedderkop er mest udbredt i Brasilien, har den artsfæller, der lever i andre dele af Syd- og Mellemamerika (som f.eks. Phoneutria reidyi der findes i Venezuela, Peru, Guyana og Costa Rica samt Phoneutria boliviensis der lever i Mellemamerika).

Verdens giftigste edderkop - den brasilianske vandreedderkop

Den brasilianske vandreedderkop regnes for verdens giftigste – primært pga. antallet af dødsfald den forårsager (og ikke så meget pga. giftens styrke)

Man anser netop denne edderkop for verdens giftigste, fordi den sandsynligvis er den edderkoppeart, der dræber flest mennesker i verden. Forklaringen herpå er at den:

  • Har en kraftig gift og har tænder der er lange nok til at kunne bide igennem menneskets hud (modsat langt de fleste andre edderkopper)
  • Lever i meget tætbefolkede områder af Brasilien (nogle af de største byer inklusive Rio de Janeiro og São Paulo)
  • Har en vandrende natur, hvilket resulterer i at den søger ly i mørke afkroge som f.eks. huse, tøj, støvler, biler, kasser, bananklaser osv. (hvor den angriber, når folk forstyrrer den)

De brasilianske vandreedderkopper kan bliver op til 15 cm i diameter (hvis man regner benene med) og deres kroppe kan være op til 4,8 cm lange.

 

2. pladsen: Sydney tragtspinderen

Verdens næst-giftigste edderkop regnes for at være Sydney tragtspinderen, der på latin kaldes Atrax robustus. Denne edderkop har sit navn fra dens levested (den findes i en radius af 100 km omkring Sydney i Australien) samt dens karakteristiske edderkoppespind.

Sydney tragtspinderen spinder en “tragt” i et hul i jorden, som den trække sig tilbage i.

Tragten af edderkoppespind fungerer som et køligt, fugtigt skjul for edderkoppen, hvor den gemmer sig indtil et potentielt bytte kommer forbi.

Ud fra tragten – på jorden – løber en masse tråde fra edderkoppespindet, der fungerer som en slags snubletråd, som alarmerer edderkoppen om at potentielt bytte er ved at passere dens rede.

Edderkoppens reaktion er hurtigt at angribe byttet, fastholde det og bide det flere gange.

Den anden giftigste edderkop er Sydney tragtspinderen

Sydney tragtspinderen regnes for den anden mest giftige edderkop i verden

Sydney tragtspinderen har en gift kaldet atracotoxin, som er yderst giftig for mennesker og aber – men ikke for andre pattedyr.

Andre giftige edderkopper

Andre giftige edderkopper – der er farlige for mennesket – inkluderer:

  • De sorte enker (der findes flere forskellige sorte enker som alle tilhører slægten latrodectus og kan opdeles i L. mactans, L. variolus og L. hesperus)
  • Rødrygget edderkop (Latrodectus hasselti – tilhører ligesom de sorte enker slægten Latrodectus)
  • Den seksøjede sandedderkop (Sicarius hahni)

Der findes generelt ikke mange edderkopper, der er farlige for mennesket, hvilket især skyldes, at de ikke er i stand til at bide igennem vores hud. Herudover kan mange af dem heller ikke levere den mængde gift, der skal til for at dræbe et menneske.

Edderkopperne nævnt i denne artikel kan alle levere fatale bid – men det er dog langt fra altid tilfældet at offeret dør af biddet.

 

Kilder: