Hvilken edderkop er verdens farligste?

Der findes faktisk langt færre edderkopper, der kan være livsfarlige for mennesket, end man skulle tro.

Man skal huske på, at edderkopper igennem evolutionen har specialiseret sig i at jage, dræbe og spise insekter og andet meget småt bytte – ikke større pattedyr og mennesker.

For at finde ud af hvilken edderkop, der er den farligste i verden, bliver man nødt til at kigge på mere end blot giften hos edderkoppen – faktorer såsom længden af edderkoppens tænder samt dens habitat er mindst ligeså vigtige.

 

For at finde ud af hvilken edderkop, der er den farligste, skal følgende kriterier som minimum tages i betragtning:

  • Giftigheden af et bid
  • Mængden af gift edderkoppen kan levere i ét bid
  • Om edderkoppen er i stand til at bide igennem menneskets hud
  • Edderkoppens habitat (om den lever i områder hvor mennesker bor)
  • Sandsynligheden for alvorlige skader eller døden som følge af et edderkoppebid
  • Hvor mange mennesker den pågældende edderkoppeart har dræbt

Den giftigste edderkop er også den farligste

Den giftigste edderkop i verden er den brasilianske vandreedderkop (Phoneutria nigriventer), der lever i Sydamerika.

Edderkoppen er i stand til at bide igennem menneskets hud og giften er uden tvivl kraftig nok til at dræbe et voksent menneske.

Verdens farligste edderkop

Den leverer dog ikke gift i hvert eneste bid (man regner med, at det kun er hvert tredje), så hvis man bliver bidt, er det ikke ensbetydende med den sikre død.
 
Den brasilianske vandreedderkop lever i tæt befolkede områder og har tilmed en tendens til at gemme sig mørke afkroge som f.eks. garager, biler, tøj, støvler osv., hvilket betyder, at den nemt kommer i kontakt med mennesker. Ofte findes den desuden i større mængder fødevarer som f.eks. bananklaser i fragtskibe, hvorfor den også kaldes bananedderkoppen.

Hertil kommer, at det sandsynligvis er den edderkoppeart, der har dræbt flest mennesker i verden. Det er endda sket, at en enkelt edderkop har dræbt to børn i São Sebãstio i Brasilien.

Alle disse faktorer gør tilsammen den brasilianske vandreedderkop til verden farligste edderkop. Du kan læse mere om Den brasilianske vandreedderkop – verdens giftigste edderkop – her