Hvilken edderkop er verdens største?

Hvilken edderkop er den største i verden? Svaret afhænger af, hvad man definerer, som “størrelse”.

Der findes to rekordindehavere til titlen som verdens største edderkop:

  • Goliatfugleedderkoppen som har den største samlede kropsmasse
  • Giant huntsman spider som har det største benspænd

I denne artikel kan du læse mere om to edderkoppearter.

 

Goliatfugleedderkoppen

Goliatfugleedderkoppen (Theraphosa blondi) er en tarantel, der betrages som værende den største edderkop i verden, når man ser på den samlede kropsmasse.

Goliatfugleedderkoppen hedder Goliath Birdeater på engelsk og har sit navn fra optegnelser fra klunketidens (1880-1900) udforskere, der iagttog edderkoppen mens den fortærede en kolibri.

Verdens største edderkop - målt på kropsmassen

Goliatfugleedderkoppen lever i de nordlige egne af Sydamerika og er såkaldte “huleedderkopper”, hvilket betyder, at de almindeligvis lever i huler eller huller, som de enten selv udgraver eller overtager fra andre hule-gravende dyr.

Livscyklus

Hunnerne parrer sig altid – og ender nogle gange med at spise deres partner, som det også kendes fra visse andre edderkoppearter. Hunnerne bliver kønsmodne efter 3 til 4 år og lever i gennemsnit 15 til 25 år. De lægger alt fra 100 til 200 æg, som udklækkes inden for 2 måneder.

Hannerne dør kort tid efter, de er blevet kønsmodne og har typisk en total levetid på 3 til 6 år.

Goliathfugleedderkoppen

Størrelse

Goliatfugleedderkopperne kan have et benspænd på op til 30 cm og veje over 170 g. Deres hugtænder er – ligesom alle andre tarantellers –  lange nok til at trænge igennem menneskets hud (1,9 til 3,8 cm).

Giften i edderkoppens bid er dog ikke decideret farlig for mennesket; resultatet af et bid er nogenlunde de samme symptomer som ved et hvepsestik.

Du kan se en video med goliatfugleedderkoppen her:

 

Giant huntsman spider

Giant huntsman spider (Heteropoda maxima) er den største edderkop i verden, hvis man måler på benspændet – dvs. den dækker det største areal, hvis man medregner benene. Dens latinske navn Heteropoda maxima indikerer også dens størrelse, idet maximus betyder “den største”. Der findes ingen dansk betegnelse for edderkoppen, men den tilhører familien Sparassidae og slægten Heteropodiae, som på dansk kaldes kæmpekrabbeedderkopper.

Giant huntsman spider

Giant huntsman spider er den største i sin familie og har en kropslængde på 4,6 cm samt benspænd på 30 cm (hvilket kun er en smule større end Goliatfugleedderkoppen, der kan blive op til 30 cm).

Giant huntsman spider blev opdaget i 2001 og lever i Laos i Sydøst Asien.

Du kan se en video med Giant huntsman spider her: