Hvilken slange er verdens giftigste?

Titlen som verdens giftigste slange er en delt førsteplads mellem Inland Taipan og Belchers havslange. I grunden er Belchers havslange den mest giftige, men eftersom man almindeligvis opdeler slanger i kategorierne landslanger og havslanger, skæres de to normalt ikke over én kam.

Belcher havslangen er verdens giftigste slange

Belcher havslange

Taipan er verdens 2. giftigste slange

Inland taipan

 

Med udgangspunkt i lægevidenskabelige optegnelser tilbage fra starten af 1900-tallet og den viden man har i dag, kan det dog konkluderes, at den farligste – eller i hvert fald mest dødbringende – slange for menneskets vedkommende er Black Mamba (sort mamba). Dette skyldes primært to faktorer:

  • Sort mamba har den hurtigst virkende gift af alle slanger
  • Ved forgiftning af mennesker resulterer et ubehandlet bid fra den Sorte mamba altid i døden  (en mortalitet på 100%)

Selvom taipan-slangerne har en kraftigere gift end den Sorte mamba, er virketiden længere, hvilket igennem tiderne har resulteret i tilfælde, hvor ofre for ubehandlede Taipan-bid har overlevet. Taipan-slangerne har derfor en mortalitet på 95-99% mod den Sorte mambas 100% og opfattes derfor af nogle som mindre farlig eller giftig end den Sorte mamba.

Fokuserer man udelukkende på giftens styrke, er både Taipan og Belcher giftigere end den Sort mamba (Belcher er den absolut giftigste).

De 10 giftigste landslanger

Her er en oversigt over de mest giftige landslanger i verden:

Slange Verdensdel SC LD50
Inland taipan (Oxyuranus microlepidotus) Australien 0,025 mg/kg
Eastern Brown Snake (Pseudonaja textilis) Australien 0,0365 mg/kg
Coastal taipan (Oxyuranus scutellatus) Australien, Ny Guinea 0,106 mg/kg
Many-banded krait (Bungarus multicinctus) Kina, Taiwan, Burma, Laos, Vietnam 0,131 mg/kg
Peninsula tiger snake (Notechis ater niger) Australien 0,151 mg/kg
Saw-scaled viper (Echis carinatus) Asien, Det indiske subkontinent 0,185 mg/kg
Black mamba (Dendroaspis polylepis)  Subsaharisk Afrika 0,194 mg/kg
Western tiger snake (Notechis ater occidentalis) Australien 0,194 mg/kg
Eastern coral snake (Micrurus fulvius) Nordøst Mexico, Syøst USA 0,196 mg/kg
Philippine Cobra (Naja philippinensis)  Filippinerne 0,21 mg/kg

Det skal dog bemærkes at målingerne i skemaet ovenfor er udført på mus og at giftens virkning ikke nødvendigvis er den samme på forskellige dyr (inkl. mennesker).  Der er desuden forskel på virkningen af gift alt efter hvor og hvordan den indsprøjtes på de forskellige dyr. I skemaet er alle indsprøjtninger såkaldte subkutane injektioner (indsprøjtning under huden – i modsætning til f.eks. intravenøse injektioner der indsprøjtes direkte i blodårerne).

 

Belchers havslange

Som nævnt i indledningen til denne artikel er Belchers havslange pr. definition den giftigste slange i verden, idet dens gift er målt til at være den kraftigste blandt alle slanger.

Modsat flere af de andre potentielt dødbringende slanger er Belchers havslange imidlertid ikke særlig aggressiv. Det estimeres, at kun 1/4 af alle de mennesker der bides, forgiftes (hvilket hovedsagligt er fiskere, der får havslangen i deres net).

Belchers havslange anses derfor heller ikke for værende en meget farlig slange og i flere tilfælde har forskere og eksperter stilt spørgsmålstegn ved slangens giftighed.

Giftige slanger i Danmark

I Danmark – og på de nordlige breddegrader generelt – er der (heldigvis) ikke så mange giftige slanger i naturen. I Danmark er hugormen den eneste potentielt dødelige slange og man kender kun til 7 dødsfald som følge af hugormebid siden år 1900.

Den almindelige konsekvens af et hugormebid er følgende symptomer:

  • Ømhed
  • Misfarvning
  • Hævelse

Symptomerne opstår omkring bidestedet og kræver normalt ingen behandling.