Katteadfærd

Har du nogensinde tænkt på, hvorfor din kat spinder, knurrer eller begraver sin afføring?

Katte har en bred vifte af adfærdsmønstre, der inkluderer lyde, kropssprog, vaner, jagtteknikker m.fl.

Alle disse adfærdsmønstre kan tolkes af os mennesker – hvis blot vi ved hvordan.

Katteadfærd er desuden en kommunikationsform – et sprog om man vil – som bruges kattene imellem.

 

De fleste adfærdsmønstre kan spores tilbage til da kattene var vilde dyr. Her udviklede kattene f.eks. jagtteknikken til lydløst og hurtigt at kunne nedlægge mindre byttedyr såsom mus og fugle. Spinden og knurren blev brugt til at kommunikere med andre katte.

I det følgende kan du læse om de mest almindelige former for katteadfærd – og hvordan du som katteejer kan tolke dem.

For et mere dybdegående indblik i katteadfærd anbefaler vi desuden bøgerne:

Katteadfærd er et stort emne

Spinden

En kat der spinder, er ikke nødvendigvis en glad eller tilfreds kat (selvom det ofte er tilfældet!). En kat der oplever smerte eller angst – selv hunkatte der føder – vil ofte spinde. Kun de færreste er desuden klar over, at en venligsindet kat der lider eller har smerter, typisk vil spinde, når mennesker nærmer sig den; i disse tilfælde fungerer dens spinden som et tegn på, at den er venlig og klar til at blive hjulpet.

Knurren/hvæsen

Knurren og hvæsen er en af de mest åbenlyse signaler i katteadfærden; her forsøger katten at advare, skræmme eller intimidere andre katte eller dyr. Man bør altid respektere en kats kurren eller hvæsen og lade den være.

Æltning

Æltning er når en kat trækker kløerne ind og ud af sine poter – typisk mens den ligger i dens ejers skød. Denne adfærd stammer fra kattens tidlige leveår; killinger ælter deres moder for at få mælken til at flyde mere frit. Voksne katte ælter typisk, når de føler sig trygge og tilfredse. I en voksen kats øjne er dens ejer en slags mor og som forkælede kæledyr, vil voksne katte derfor have en tendens ælte når de er helt tætte på deres ejere. Katte der sutter på tæpper eller ejernes tøj, er typisk katte, der er blevet fjernet for tidligt fra deres mødre. Denne form for katteadfærd hænger almindeligvis ved resten af livet.

Hilsen

Katte hilser almindeligvis på hinanden ved at gnubbe eller gnide deres ansigter sammen. Når en kat hilser på dig ved at stå på bagbenene, er det således fordi den prøver at nå dit ansigt (for “rigtigt” at hilse på dig). Hvis du sænker dit ansigt ned i kattens højde, vil katten prøve at gnide sit ansigt op ad dit (OBS: dette gælder kun mennesker som katten stoler på – som f.eks. dens ejere). En anden type katteadfærd, der kan indikere en hilsen, kan være at katten “klaprer med tænderne”.

 

Gaver

Ejere af udendørskatte modtager før eller siden en gave fra deres kat; i form af døde smådyr som f.eks. mus eller fugle. Dette er ganske almindelig katteadfærd og bør ikke medføre afstraffelse eller bekymren. I kattenes verden er det især hunkatten, der bringer døde dyr med hjem – som en slags introduktion til jagten for killingerne. Både hankatte og kastrerede katte vil dog også tage gaver med hjem.

Begravelse af afføring

En underlegen kat vil begrave sin afføring for ikke at nedtone dens tilstedeværelse overfor mere dominerende katte. En dominerende kat vil lade dens afføring være utildækket. En kat der lever alene – uden andre katte, men med en ejer – vil begrave sin afføring i kattegruset. Årsagen hertil er, at katten opfatter ejeren som dominerede. I husstande med flere end 2 katte vil der typisk være 1 eller 2, der lader der afføringen være utildækket. Begravelse af afføring har således intet at gøre med den renlighed, som kattene ellers er berømte for…

Spise græs

Ligesom hos hunde, er det en naturlig del af kattenes adfærd at spise græs, når de har behov for at udrense deres mave ved opkast (måske for at komme af med hårboller!). Hvis ikke din kat har adgang til græs, vil den bruge stueplanter el.lign. til at provokere sin opkast (køb evt. kattegræs). Nogle mener desuden, at katte spiser græs for at få tilført folsyre (B9 vitamin som katten har brug for), hvilket ikke findes i kød. Der findes dog ingen videnskabelige beviser for denne påstand.

Kradse i møbler

Katte har et behov for at hvæsse deres kløer, for at nye kan vokse ud. At kradse i møbler er én måde at opnå dette på. Alle indendørskatte vil derfor gøre dette, medmindre de er blevet opdragede til at kradse i et kradsetræ. Kradse-adfærden har desuden til formål at træne kattenes kløer og poter samt at efterlade duftspor (der er duftkirtler under kattepoterne).

Kattehyl

Når katte hyler – hvilket ikke er særlig behageligt at høre på – er det fordi, de er på udkig efter potentielle partnere. Kattehyl er en essentiel del af katteadfærden, der typisk bruges af såvel han- som hunkatte.

 

Vi anbefaler følgende bøger: