Ormekur til katte

Siden 1999 har ormekure til katte været receptpligtige i Danmark. Dette skyldes primært, at man vil undgå at katte (og andre husdyr) udvikler resistens overfor ormekurene.

Resistens opstår, når katte behandles hyppigt eller unødvendigt med ormekure og resulterer i, at ormekuren bliver virkningsløs.

Herudover har man gerne ville sikre, at de danske katte diagnosticeres og behandles korrekt fra starten. Desuden medfører næsten alle ormekure forskellige bivirkninger hos kattene, som man gerne vil mindske eller helt undgå.

I mange andre lande – som f.eks. Sverige og England – kan ormekure til katte dog fortsat købes i håndkøb. I Danmark findes der dog et enkelt naturprodukt, som kan bruges til at forebygge og behandle orm og som sælges i håndkøb: Verm-X (læs mere nedenfor).

 

Anbefalet ormekur til katte

Udover de receptpligtige ormekure (som ordineres af dyrlægen) findes der også enkelte ormemidler til katte på det danske marked. Midlerne er kosttilskud baseret på naturlige ingredienser, der aktivt modvirker orm i tarmsystemet hos killinger og voksne katte.

 

At give sin kat en ormekur

De fleste katteejere ved, at det kan være lidt af et mareridt, at skulle tvinge medicin ned i deres kat. Ofte bliver katten – forståeligt nok – genstridig, når den opdager, at man forsøger at få den til at spise noget “unaturligt”.  Dette skyldes, at mange katte er i stand til at lugte forskel på medicin og almindelig føde. Der findes dog katte, der er mindre sensitive og derfor ikke har problemer med at indtage medicinen. Desuden er medicinlugten bedre kamufleret i nogle ormekure end andre.

Hvordan medicin gives, afhænger dog af medicintype og -mærke. Nogle tabletter indgives direkte, hvor andre opløses, knuses, opblødes, skjules i foderet osv.

Gode råd til at give sin kat en ormekur inkluderer:

 • Forsøg at få katten til at tage medicinen i første forsøg – alle efterfølgende forsøg bliver væsentligt sværere
 • Hvis ikke katten vil have ormekure i tabletform, kan man prøve med følgende:
  • Specielt “tyggegummi” til at indpakke tabletten, så den bliver nemmere at sluge
  • Ormekure i pastaform
  • Flydende ormekure (mikstur)
  • Spot-on (hvor man drypper en smule medicin i nakken på katten)
  • Injektion hos en dyrlæge (kun nogle typer orm)
Det bør desuden nævnes, at nogle katte hurtigt lærer, at det slet ikke er så ubehageligt at indtage tabletter, hvor andre aldrig lærer det. Man kan evt. spørge en dyrlæge til råds, hvis man synes, at det bliver for besværligt.

 

Priser på ormekure

Priserne på ormekure til katte afhænger af, hvilken type infektion katten har og hvor omfattende selve behandlingen er. Den mindste form for behandling er en enkelt tablet, der typisk koster Kr. 30-50.

Herudover kan følgende faktorer medvirke til at prisen på ormekuren forhøjes:

 • Tilsyn hos en dyrlæge
 • Diagnosticering
 • Helbredstjek
 • Vaccination
 • Negleklipning

 

Anbefalede produkter

Vi anbefaler følgende produkter mod orm hos katte:

 

Relaterede artikler: Orm hos hundeOrm hos katte