Bændelorm hos hunde og katte

Bændelorme er fladorme, der lever i tarmsystemet hos hunde og katte.

Bændelormene har to typer værter: 1) mellemværter såsom lopper, lus, gnavere, fisk, svin, får,  kvæg m.fl. og 2) hovedværter såsom hunde, katte og mennesker.

Herudover kan mennesker også være både mellem- og hovedværter.

Hos hunde og katte kan bændelorme ses i afføringen og omkring endetarmsåbningen. De ligner mest ukogte ris eller agurkekerner – og bevæger sig muligvis. Behandlingen foregår medicinsk og skal altid varetages af en dyrlæge.

 

Bændelorm hos hunde og katte

Her ses bændelormearten Dipylidium caninum, der er den hyppigst forekommende ormeart hos hunde og katte

 

Effektive midler mod bændelorm

Verm-X er et kosttilskud, der effektivt behandler og forebygger bændelorm hos hunde og katte. Verm-X er baseret på naturlige ingredienser og medfører ingen former for bivirkninger. Anvendelsen er simpel; tilsæt blot Verm-X i din hunds eller kats foder 3 dage hver måned.

 

Herudover anbefaler vi også følgende produkter mod orm:

Hvad er en bændelorm?

En bændelorm er en fladorm, der består af et hoved, en nakke og en række karakteristiske segmenter (også kaldet led). Hvert af disse segmenter er ca. 1 cm lange og 0,5 cm brede, og indeholder æg såvel som reproduktionsorganer. Nye segmenter dannes i området omkring nakken, mens de ældste segmenter i enden af ormen afstødes efterhånden som de modnes.

De modne segmenter indeholder store mængder æg, som normalt er inddelt i grupper eller “pakker”. Disse segmenter er typisk at finde i hundens eller kattens afføring eller omkring deres endetarmsåbning og kan evt. bevæge sig. De ligner mest af alt ukogte ris eller agurkekerner.

Hovedet har typisk en sugemekanisme, der gør bændelormen i stand til at fastsætte sig selv på værtsdyrets tarm.

Bændelormenes værter

Bændelorm der har hunde og katte som hovedværter, har alle en livscyklus, der inkluderer en mellemvært. Bændelormens mellemværter kan bl.a. være:

 • Lopper
 • Lus
 • Fisk
 • Mus
 • Hjorte
 • Får og geder
 • Svin
 • Kvæg
 • Harer/kaniner
 • Gnavere

Alle voksne bændelorm lever i hovedværtens (hundens eller kattens) fordøjelsessystem. I denne forbindelse er det værd at bemærke, at bændelorme ikke selv har noget fordøjelsessystem; de absorberer næringsstoffer gennem huden.
 

Typer af bændelorme

Alle bændelorme befinder sig i den videnskabelige klasse Cestoda, men er herudover spredt i forskellige ordener, familier, slægter og arter. De bændelorme der hyppigst inficerer hunde og katte er:

 • Dipylidium caninum
 • Taenia-arterne
 • Echinococcus granulosus og E. multiocularis
 • Diphyllobothrium latum
 • Spirometra mansonoides

Dipylidium caninum

Den første bændelormeart på ovenstående liste – Dipylidium caninum – regnes for at være den mest hyppigt forekommende hos hunde og katte. Den forekommer også hos andre dyr (som f.eks. ræve) og lejlighedsvist også hos mennesker. Den findes overalt i verden og anvender i øvrigt lus og lopper som mellemværter.

Livscyklus

Den voksne orm kan blive op til 50 cm lang og lever i tyndtarmen. Dens segmenter, som er fyldt med æg, udskilles med afføringen. Så længe de er varme, er segmenterne aktive. Så snart de  udtørres, sprækker de og æggene inden i frigøres.

Hernæst spiser en voksen lus eller loppe ægget og inden i lusen/loppen udvikles det til et nyt stadie: en såkaldt tinte. Når en hund eller kat spiser lusen/loppen (typisk i forbindelse med pelspleje), færdigudvikler tinten sig til en bændelorm inden i hunden/katten. Bændelormen er nu klar til at udskille segmenter og livscyklussen kan dermed forsætte.

Tænia

Bændelorme af slægten Tænia inkluderer adskillige arter og anses for at være de næsthyppigste bændelorme hos hunde og katte. I skemaet nedenfor ses de vigtigste arter i Tænia-slægten (i forhold til hunde og katte):
OBS: Vend din telefon på langs for optimal visning af skemaet!

Art (latinsk navn) Mellemvært Hovedvært Maksimal længde
Tænia serrata/T. pisiformis Kaniner, harer Hunde (især jagthunde) 2 meter
Tænia multiceps Får, kvæg Hunde 1 meter
Tænia marginata/T. hydatigena Får, geder, svin, kvæg og hjorte Hunde 5 meter
Tænia krabbei Rensdyr Hunde
Tænia ovis Får, geder Hunde 5 meter
Tænia serialis Kaniner, harer Hunde 5 meter
Tænia taeniaeformis Gnavere Katte

OBS: Når hovedværten er indikeret som “Hunde” kan dette også inkludere andre hundedyr som f.eks. ræve

Symptomer på bændelorm

De bændelorme der typisk ses i Danmark (Dipylidium caninum), medfører normalt ingen symptomer. I nogle tilfælde kan kløe omkring endetarmsåbningen dog optræde.

Medregner man alle arter af bændelorm, kan symptomerne inkludere:

 • Smerter eller ubehag i maven
 • Nervøsitet
 • Opkast
 • Vægttab
 • Tarmbetændelse
 • Segmenter omkring endetarmsåbningen eller i afføringen
 • At hunden/katten kurer bagenden henad gulvet
 • Blodmangel (ved alvorlige bændelormeinficeringer)

Diagnose, behandling og forebyggelse

Diagnosen stilles normalt på baggrund af tilstedeværelsen af segmenter omring endetarmsåbningen eller i afføringen. Behandling foregår medicinsk og bør overlades til en dyrlæge.

Den vigtigste forholdsregel man kan tage for at undgå bændelormen Dipylidium caninum, er at holde sine hundes og kattes lus og lopper under kontrol.

De øvrige bændelorme undgås bedst ved, at man undlader at fodre sine hunde eller katte med slagteriaffald.

Læs evt. også følgende artikler:

Kan mennesker smittes med bændelorm?

Hos nogle bændelormearter kan mennesker fungere som hovedvært. Disse inkluderer bl.a. arterne Tænia solium, Tænia saginata og Diphyllobothrium, der stammer fra hhv. svin, kvæg og fisk (typisk hvis den pågældende fødevare er tilberedt uhygiejnisk eller ikke er tilstrækkeligt opvarmet).

Den almindelige bændelorm (Diphyllidium caninum) kan desuden smitte til mennesker – men kun hvis vi spiser den, hvilket af gode grunde kun sjældent sker.

Herudover kan bændelormearten Echinococcus granulosis anvende mennesket som mellemvært.

 


 

Anbefalet mod bændelorm

Vi anbefaler Verm-X til behandling og forebyggelse af bændelorm hos hunde og katte:

 

Herudover anbefaler vi også følgende produkter mod orm:

 


 

Relaterede artikler: Orm hos hunde, Orm hos katte