P-sprøjte til hunde (p-piller)

En p-sprøjte anvendes til at forhindre at en hunhund (tæve), bliver drægtig.

P-sprøjter virker i praksis ved, at de ændrer hundens hormonelle balance og derved forhindrer hunden i at komme i løbetid. Når ikke hunhunden kommer i løbetid, er den ikke længere attraktiv for hanhundene og kan desuden ikke blive drægtig.

P-sprøjter anses dog efterhånden for at være en forældet sterilisationsteknik, både fordi de medfører en del bivirkninger, men også fordi p-sprøjten i dag er erstattet af kirurgisk sterilisation.

 

 

Læs evt. også vores artikel om sterilisation af hunde her.

P-sprøjter til hunde

P-sprøjter til hunde indebærer flere bivirkninger og omkostninger end kirurgisk sterilisation

Fakta om p-sprøjter

  • P-sprøjter er receptpligtige og kan derfor kun ordineres af dyrlæger
  • En p-sprøjte er en hormonel behandlingsmetode og sprøjten indeholder progesteron (medroxyprogesteron), som er et steroidhormon, der påvirker hundens æggestokke til at gå i en mindre aktiv tilstand
  • P-sprøjter gives hver 4. – 5. måned – men må ikke gives under løbetid eller drægtighed. Herudover skal der gå 2-3 fra sidste fødsel/løbetid til behandling med p-sprøjte (tal med din dyrlæge om disse ting og sørg altid for at følge instrukserne nøje)
  • Herudover anbefales det at man holder periodiske pauser med p-sprøjten af hensyn til hundens helbred (følg dyrlægens anvisninger)
  • P-sprøjter medfører generelt flere bivirkninger end kirurgisk sterilisation og indebærer betydeligt højere risici for mælkekirtelkræft samt livmoderbetændelse
  • P-sprøjter er normalt meget dyrere kirurgisk sterilisation, fordi 1) p-sprøjter er en kontinuerlig udgift, hvor kirurgien er en éngangsudgift og 2) bivirkningerne (sygdommene) som p-sprøjter medfører, kan være meget omkostningsfulde (disse vil ofte helt kunne undgås ved kirurgi)

 

Bivirkinger ved p-sprøjter

Brug af p-sprøjter til hunde kan medføre følgende bivirkninger:

  • Livmoderbetændelse
  • Mælkekirtelkræft (kaldes også knuder i brystet, brystkræft, brystkirtelkræft o.lign.)
  • Diabetes (sukkersyge)
  • Overvægt

Konklusion

Kun de færreste dyrlæger anbefaler i dag p-sprøjter, selvom de i enkeltstående tilfælde kan være en løsning. Dette skyldes primært p-sprøjternes mange bivirkninger – der inkluderer sygdomme og overvægt (med dertilhørende følgesygdomme) – samt det bedre alternativ: kirugisk sterilisering.

Gode produkter til drægtige tæver

Hvis din hund er drægtig eller diegivende, anbefaler vi kosttilskuddene Raspberry leaf og Kalsium Plus:

Relaterede artikler