Der findes kun én reel fordel ved at give katte p-piller fremfor at sterilisere dem; at katten ikke permanent fratages muligheden for at få killinger.
Ulemperne derimod findes der masser af; helbredsproblemer, bivirkninger, høje priser og ringe beskyttelse mod drægtighed for at nævne nogle.
Den barske virkelighed er, at der hvert år aflives omkring 20.000 katte i Danmark og at udbuddet af killinger og voksne katte er langt større end efterspørgslen. Derfor skal man som katteejer spørge sig selv, om det virkeligt er nødvendigt for din kat at få killinger.
Praktisk talt alle dyrlæger anbefaler sterilisation fremfor p-piller. Dette skyldes ikke bare problemet med de mange hjemløse katte, men også at p-pillerne er direkte sundhedsskadelige for katten.
I denne artikel kan du læse om følgende:
Fordele og ulemper
Fordele
Sammenlignet med sterilisation har p-piller til katte stort set kun én fordel:
- Midlertidig beskyttelse: Hvor neutralisering er et indgreb, der medfører permanent sterilitet, er p-piller en midlertidig beskyttelse mod drægtighed. Man har med andre ord mulighed for at killinger senere hen, hvis man bruger p-piller – hvilket ikke er tilfældet med neutralisation.
Ulemper
Brug af af p-piller hos katte har følgende ulemper i forhold til sterilisation:
- P-piller er ikke 100% sikre: Dette skyldes, at p-piller ikke yder 100% sikker beskyttelse mod drægtigthed (ligesom p-piller hos mennesker), men også at man som ejer kan glemme at give p-pillen, ligesom det kan være besværligt i forbindelse med ferie o.lign. Herudover er det slet ikke sikkert at katten indtager p-pillen hver gang og selvom den gør, kan den stadig kaste pillen op. Alt dette betyder, at man risikerer at killinger, selvom katten er på p-piller.
- Komplikationer: Katte der bliver drægtige på trods af, at de er på p-piller (f.eks. fordi katten har kastet pillen op) har en øget risiko for komplikationer i forbindelse med fødslen, ligesom deres killinger har en øget risiko for fosterskader og dødfødte killinger. Fødslen ender i disse tilfælde ofte i kejsersnit.
- P-piller medfører bivirkninger: Fordi p-piller afgiver hormoner, medførerer de også bivirkninger. De fleste fagfolk der arbejder med katte (dyrlæger, internatejere osv.) er i dag enige om, at p-piller er direkte skadelige for kattes helbred pga. de mange bivirkninger.
- Sygdomme: Fordi p-piller ikke beskytter 100% øger de også risikoen for at katten smittes med FIV (katte-AIDS) og FeLV (katteleukæmi) i forbindelse med parring.
Bivirkninger ved p-pillebehandling
P-pillebehandling kan medføre følgende bivirkninger hos katte:
- Tørst
- Øget vandladning
- Kvalme
- Hovedpine
- Svimmelhed
- Vægtøgning
- Forandringer i livmodervæggen
- Livmoderbetændelse
- Cyster på æggestokkene
- Ondartede knuder i mælkekirtlerne
- Påvirkning af binyrebarken
- Diabetes (sukkersyge)
P-piller og parring
Inden du parrer katten
Som katteejer skal man spørge sig selv, om det virkeligt er så vigtigt, at ens kat skal have mulighed for at sætte killinger i verden – eller om man måske kan klare sig med killinger fra en anden kat, når det bliver aktuelt?
I langt de fleste tilfælde er det kun blandt avlskatte, at det giver god mening at bruge p-piller.
Herudover skal man altid huske at finde aftagere til killingerne, inden katten parres.
Parring efter p-piller
Som nævnt under afsnitte ’Ulemper’ ovenfor, øger p-piller risikoen for komplikationer, fosterskader og dødfødte killinger.
Hvis din kat skal have killinger efter at have været på p-piller, anbefales det derfor, at du lader den have én løbetid inden parring, så hormonerne fra p-pillerne er helt ude af kroppen.
Vær opmærksom på at katte får omkring 5 killinger pr. kuld og typisk får 3 kuld pr. år – dvs. ca. 15 killinger pr. år.
Husk også på at drægtige og diegivende katte ikke må få p-piller, da dette hhv. kan skade fostrene og stoppe mælkeproduktionen.
Pris: Hvad koster p-piller til katte?
Prisen på p-piller til katte ligger normalt mellem kr. 100 – 200 pr. pakke. Ved den første konsultation (hvor p-pillerne udleveres for første gang) skal katten igennem et sundhedstjek, hvilket kan koste alt mellem kr. 200 – 1.000 og også kan inkludere et receptgebyr samt konsultationshonorar.
Genudlevering kan normalt ske uden konsultation, men alle katte på p-piller skal efterses årligt.
- Ved genudlevering uden konsultation opkræver dyrlægerne normalt et receptgebyr af variende størrelse (kr. 100 – 200)
- Ved det årlige eftersyn opkræves konsultationshonorar (kr. 200 – 600) og nogle tillægger også receptgebyr
Derfor kan der være stor forskel på p-pillernes endelige pris. Det anbefales at man undersøger priserne hos forskellige dyrlæger og dyreklinikker, da p-pillerne er en løbende udgift.
Vær opmærksom på at p-piller er receptpligtig medicin og at dyrlægen derfor skal have kendskab til katten og dens helbred for at måtte ordinere p-piller (det er lovpligtigt).
Nogle dyrlæger tilbyder derfor et såkaldt ’p-pillecheck’, som typisk koster mindre end en normal konsultation og giver dyrlægen mulighed for at tilse katten samt skrive recept på p-pillerne.
Prissammenligning af p-piller og sterilisation
P-piller | Udgift i kr. | Udgiftstype |
P-piller | 100 – 200 | Løbende* |
Sundhedstjek (første gang) | 200 – 1.000 | Engangs |
Receptgebyr | 100 – 200 | Løbende* |
Konsultationshonorar | 200 – 600 | Løbende* |
* Husk på at katte almindeligvis bliver 12 – 18 år gamle – og at der skal betales udgifter til p-piller hvert år.
Sterilisation | Udgift i kr. | Udgiftstype |
Sterilisation | 1.000 – 2.000 | Engangs |
Sterilisering er billigere end p-piller, fordi steriliseringen er éngangsudgift (den koster mellem Kr. 1.000 og 2.000), hvor p-pillerne er en løbende udgift, der samlet set koster mere allerede efter et par år.
Man bør også være opmærksom på, at de sundhedsskader p-pillerne kan medføre hos katten, kan gøre pillerne til en meget dyr løsning. Hvis katten f.eks. udvikler livmoderbetændelse, skal der betales for konsultationer, antibiotika (inkl. receptgebyrer) og sandsynligvis også en operation. Alene operationen koster kr. 3.000 – 6.000!
Køb af p-piller til katte på nettet (online)
Eftersom p-piller er receptpligtige i Danmark, kan man ikke købe dem på internettet lovligt.
Det er ganske enkelt ulovligt at sælge receptpligtige produkter såsom p-piller til danskere online.
Relaterede artikler