Sterilisering af katte (sterilisation)

Sterilisation er betegnelsen for at fjerne forplantningsevnen hos hunkatte.

Selve steriliseringen foregår ved et kirurgisk indgreb, hvor man fjerner æggestokkene og evt. også livmoderen.

Sterilisation er vigtigt, fordi katte har en tendens til at reproducere sig hurtigt; 2 katte og deres yngel kan i teorien blive til 20.000 katte på 4 år og hele 420.000 katte på 7 år, hvis de får lov til at parre sig uhæmmet!

Hvis ikke man steriliserer sin kat, bidrager man med stor sandsynlighed til problemet med herreløse katte – og alene i Danmark aflives omkring 20.000 katte på årsbasis.

 

Sterilisation af katte er nødvendigt for at holde bestanden under kontrol

Sterilisation af katte tjener mange formål – heriblandt at holde bestanden af herreløse katte nede

Hvorfor sterilisere sin kat?

Alle katteejere med killinger bør tage stilling til, om deres katte skal steriliseres eller ej. Ofte vejer fordelene væsentligt tungere end ulemperne, men beslutningen er naturligvis op til den enkelte. Man bør dog huske på, at omkring 20.000 herreløse katte hvert år aflives netop pga. manglende neutralisering – og at man som katteejer med meget stor sandsynlighed bærer en del af ansvaret for disse aflivelser, hvis man fravælger neutraliseringen.

Herudover bør det fremhæves, at selvom sterilisation er unaturligt for katte, lever kattene ikke længere i deres naturlige miljø – de er typisk ”indespærrede” husdyr og det er stressende for dem, at være i løbetid fordi de ikke har samme mulighed for at bevæge sig frit omkring som i naturen.

Herunder ses en oversigt over fordelene og ulemperne ved at sterilisere sin kat:

Fordele

Én af de store fordele ved at sterilisere en kat er, at den bliver mindre tilbøjelige til at udvikle følgende sygdomme:

  • Brystkræft
  • Æggestokkræft
  • Livmoderkræft

De øvrige fordele knytter sig til kattens løbetid og inkluderer:

  • At katten miaver mindre (katte i løbetid miaver højlydt og længe ad gangen)
  • En reduceret risiko for at katten smittes med sygdomme og parasitter fra andre katte
  • At katten ikke længere parrer sig med hankatte, hvorved uønsket afkom undgås
  • At den lokale kattebestand holdes under kontrol
  • Katten forlader kun i mindre grad hjemmet for at strejfe omkring (og parre sig og slås)
  • Steriliserede katte er bedre til at omgås med andre husdyr (inkl. katte) end intakte katte

Ulemper

Ulemperne ved at sterilisere en kat er bl.a. følgende:

  • Katten kan ikke parre sig efter steriliseringen
  • Under steriliseringen skal katten i fuld narkose, hvilket kan være risikabelt for katte med et svagt helbred
  • Katten får tendens til overvægt, idet dens stofskifte falder til ca. 80% af det normale (dette kan dog løses med korrekt fodring)

 

Alternativet til sterilisation

I stedet for at sterilisere en kat, kan man give den p-piller. Herved undgår man at katten kommer i løbetid og derved at den parrer sig.

Den største fordel ved p-piller er, at man ikke fjerner muligheden for parring for evigt – så hvis man senere vil have killinger, er det fortsat muligt.

Ulemperne ved p-piller er flere; for det første er de ikke lige så sikre som sterilisering (katten kan stadig blive drægtig) og for det andet øger de risikoen for dødfødte og misdannede killinger. I modsætning til sterilisering mindsker eller fjerner p-pillerne heller ikke de gener, som hunkattens løbetid medfører (hendes hylen, hankattenes nattelarm osv.). Herudover øger p-pillerne risikoen for bestemte sygdomme såsom livmoderbetændelse, brystkræft og sukkersyge. Hertil kommer, at p-pillerne over tid koster meget mere end steriliseringen.

Du kan læse mere om p-piller til katte her.

Hvornår skal katten steriliseres?

Det er forsvarligt at sterilisere sin kat fra den er 10 – 12 uger gammel. I nogle dyreinternater steriliserer man dog katte endnu tidligere, så de er klar til adoption.

Steriliseringen bør ske inden katten bliver kønsmoden, hvilket normalt sker i 5 – 10 måneders alderen. Det er muligt at sterilisere en hunkat i løbetid, men det frarådes normalt, da risikoen for øget blodtab er for stor i denne periode.

Ældre katte kan også steriliseres, men hvis de har sygdomme eller blot et svagt helbred, øger dette risikoen for komplikationer i forbindelse med narkose såvel som det kirurgiske indgreb ved sterilisationen.

Indgrebets forløb

Dyrlægen lægger et ca. 2 cm langt snit i den nedre del af kattens bug og fjerner æggestokkene (ovariektomi) eller æggestokkene og livmoderen (ovariehysterektomi).

Bughulen lukkes med nogle få sting, som falder ud af sig selv kort tid efter.

I forbindelse med steriliseringen anbefales det i øvrigt, at man også øremærker katten (eftersom den allerede er i narkose) og evt. også vaccinerer den.

Efter sterilisationen

Når katten hjemsendes efter sterilisationen, vil den være lidt omtåget pga. narkosen og den smertestillende midler, der bruges ved det kirurgiske indgreb. Katten skal normalt holdes indendøre 3 – 4 dage efter operationen for at undgå urenheder i operationssåret. Som katteejer skal du ellers ikke pleje katten særligt efter sterilisationen, men du bør dog tale med dyrlægen om, hvilke ting du skal være opmærksom på den følgende tid.

Din kat ændrer ikke personlighed efter sterilisationen, men de fleste bliver mere rolige og løbetidsadfærden mindskes eller forsvinder helt.

Eftersom de fleste steriliserede katte nemt bliver overvægtige, anbefales det at man udelukkende giver dem foder, som er egnet til steriliserede katte.

Pris: Hvad koster en sterilisering?

Prisen på sterilisering af en kat er typisk Kr. 1.000 – 2.000. Den endelige pris afhænger af følgende:

  • Hvilken dyreklinik eller dyrehospital man vælger
  • Eventuelle komplikationer

I ovenstående tages udgangspunkt i kirurgisk sterilisation – og ikke hormonbehandling med p-piller (hvilket typisk er dyrere end kirurgi pga. de tilbagevendende omkostninger).

Hvis man også vil have øremærkning eller vaccinationer, bliver prisen naturligvis højere. Nogle steder kan disse ydelser dog være en del af prisen, så det kan betale sig at undersøge mulighederne, inden man træffer den endelige afgørelsen om, hvem der skal foretage steriliseringen.

 

 

Relaterede artikler