Naturlige loppekure til hunde og katte

Der findes masser af naturlige alternativer til kemiske loppekure

Selvom lopper generelt er svære at komme af med, kan man med fordel prøve sig frem med nogle af de naturlige alternativer til de moderne kemiske loppekure.

Eftersom de fleste af disse alternativer baserer på gamle husråd, er der ingen garanti for at de virker – men har man dårlige erfaringer med kemiske loppemidler eller kunne man bare godt tænke sig at minimere mængden af kemi på sine kæledyr, så er alternativerne bestemt et forsøg værd.

Nederst på denne side (efter de 7 alternative loppekure) kan du desuden læse mere om fordelene og ulemperne ved hhv. naturlige- og kemiske loppekure. Se evt. også vores artikel om økologiske loppemidler.

 

 

6 alternative loppekure

1. Citron: Skær en citron i 4 stykker og kog dem i 1/2 liter vand. Lad vandet stå i køleskabet natten over og spray din hund eller kat med citron-vandet dagen efter. Vær påpasselig omkring kæledyrets ansigt og ører.

 

2. Lavendelolie: Put 10 dråber lavendelolie i en sprayflaske, omryst og spray på din hund eller kat. Vær påpasselig omkring kæledyrets ansigt og ører. Vi anbefaler denne lanvendelolie.

 

3. Neem olie: Neem olie er har været brugt som loppekur såvel som naturmedicin på Det Indiske Subkontinent igennem mange hundrede år. Neem olie stammer fra Neem-træet  (Azadirachta indica), der oprindeligt stammer fra Det Indiske Subkontinent, men findes i dag flere steder i de tropiske klimaer. Neem olie dræber ikke lopper, men har en afskræmmende effekt på dem. Nogle mener desuden, at olien skulle påvirke loppernes vækst. Neem olie sprayes på hunden eller katten – på samme måde som mandel- og lavendelolien ovenfor. Ren neem olie kan bruges, men det har en meget kraftig lugt – vi anbefaler derfor denne neem olie til hårpleje i stedet (pga. lugten).

 

4. Rosmarin: Rosmarin kan anvendes som et loppemiddel til kæledyr såvel som et loppemiddel til hjemmet. På kæledyr er det bedst at anvende rosmarinolie (denne olie anbefales), som sprayes direkte på kæledyret som de øvrige olier ovenfor. I hjemmet er almindelig tørret, knust rosmarin bedst, hvilket drysses i tæpper, sprækker og revner, hvor lopper har tendens til at opholde sig.

 

Der findes masser af naturlige alternativer til kemiske loppekure

 

5. Aloe vera: Aloe vera-planten er kendt for sine hebredende egenskaber i flere sammenhænge og som loppekur, er den også effektiv. Især denne aloe vera spray anbefales (sprayes direkte i hundens eller kattens pels).

 

6. BioSpotix: Dette produkt er ikke et husråd eller en alternativ loppekur – det er en økologisk loppekur, udviklet af det franske firma Biogance, der har specialiseret sig i pelspleje til kæledyr. Fordelen ved BioSpotix er, at den er 100% naturlig og dermed ikke indebærer de samme helbredsmæssige risici som alle andre loppekure på det danske marked. Du kan læse mere om produkterne fra BioSpotix – og finde ud af præcis hvilket produkt, der passer til dit kæledyr – her.

 

Fordele og ulemper ved loppekurene

Naturlige loppekure

Fordele 

  • Minimerer risikoen for helbredsmæssige gener (f.eks. respiratoriske problemer) eller kosmetiske problemer (f.eks. tab af pels) hos din hund eller kat
  • Minimerer risikoen for helbredsmæssige problemer hos kæledyrsejerne
  • Er velegnet til hunde og katte med et svækket immunforsvar

Ulemper

  • Kræver typisk en større indsats fra ejerens side
  • Tager længere tid før en effekt opnås (hvis en effekt opnås)

Kemiske loppekure

Fordele

  • Er generelt effektive og virker hurtigt
  • Kræver en mindre indsats fra ejerensside end de naturlige loppekure
  • Der findes langtidsvirkende loppemidler, hvilket kan være den eneste løsning i nogle tilfælde

Ulemper

  • Er forholdsvis dyre (i hvert fald i sammenlignet med de naturlige alternativer)
  • Kan medføre helbredsmæssige gener hos hunden/katten såvel som hos kæledyrsejerne
  • Egner sig ikke altid til dyr, der har et svækket immunforsvar (her er de naturlige loppekure eller økologiske kure som BioSpotix ofte den eneste løsning – rådfør dig med en dyrlæge)

 

Relaterede artikler