Hvilken fugl er verdens farligste?

Verdens farligste fugl – for mennesket vel og mærke – er kasuaren (Casuarius), der tilhører strudsefuglene (Struthioniformes).

Der findes i dag 3 arter af slægten Casuarius:

 • Hjelmkasuar (Casuarius casuarius)
 • Kasuar (Casuarius bennettii)
 • Nordlig kasuar (Casuarius unappendiculatus)

Den mest almindelige kasuar er hjelmkasuaren, der samtidig er verdens 3. højeste- og 2. tungeste nulevende fugl (kun strudsen og emuen er større). Hjelmkasuaren kan blive op til 2 m høj og veje op til 58,5 kg.

 

Kasuarer er store fugle, der ikke er i stand til at flyve, men i stedet kan bevæge sig hurtigt på landjorden; de kan løbe op til 50 km/t i tæt skovterræn, der ellers næsten er ufremkommeligt for mennesket.

Desuden kan de hoppe op til 1,5 m op i luften. Hertil kommer, at de er gode svømmere og ofte observeres i floder såvel som i havet.

Kasuarer lever primært af frugt, selvom de er omnivore (altædende) og derfor også kan spise andre dyr.

Kasuarerne er generelt meget sky, men hvis de forstyrres, er de i stand til at skade mennesker såvel som andre dyr betydeligt.

Deres våben er deres klør; på hver fod sidder 3 skarpe klør og den midterste klo er omkring 12 centimeter lang. Eftersom kasuarer ikke kan flyve, men i stedet tilbringer hele deres liv på landjorden, er deres ben veludviklede og kraftfulde – og et enkelt spark fra en kasuar (med den skarpe midterste klo) kan være fatalt.

Verdens farligste fugl

Kasuaren er en af verdens største fugle

Kasuaren lever primært af frugt

Kasuaren kan finde på at angribe mennesket

 

Når kasuaren angriber mennesket

Kasuarer har rygte for at  være farlige for mennesket og for husdyr. I en undersøgelse af kasuar-angreb fra 2003 kunne man dog konkludere følgende:

 • Ud af 221 angreb var 150 rettet mod mennesker – ud af disse 150 gjaldt følgende:
  • 75% af angrebene opstod i forbindelse med, at et menneske ville fodre en kasuar
  • I 71% af tilfældene jagtede fuglen mennesket
  • I 15% af tilfældene sparkede fuglen
  • I 5% af tilfældene forsvarede fuglen sin føde
  • I 15% forsvarede fuglen sig mod et angreb
  • I 7% forsvarede fuglen sit afkom eller æg
  • Ud af alle 150 angreb var der ét mennesket der døde

Der findes indtil nu kun ét dokumenteret tilfælde, hvor en kasuar har dræbt et menneske. Det skete den 6. april 1926 i Queensland, Australien hvor den 16 årige Philip McClean og hans 13 årige bror, stødte på en kasuar på deres ejendom og besluttede sig for at dræbe den ved at slå den med køller.

Kasuaren sparkede den yngste dreng, som faldt og efterfølgende løb væk mens hans ældre bror fortsat slog fuglen. Kasuaren vendte sig nu mod den ældre bror, væltede ham omkuld og sparkede ham i halsen, hvilket medførte et 1,25 cm bredt sår. Det lykkedes drengen at flygte fra fuglen, men han døde kort efter som følge af hans skader.

Du kan desuden se en video med en kasuar der angriber i videoen nedenfor: