Hvor gammel skal en hund være for at få hvalpe?

Hvor gammel skal en hund være for at få hvalpe, afhænger især af følgende faktorer:

  • Race
  • Størrelse

Herudover kan individuelle forskelle til en vis grad også påvirke tidspunktet.

 

Tæver

Hunhunde – dvs. tæver – kan blive drægtige, når de bliver kønsmodne og kommer i deres første løbetid, hvilket typisk sker, når de er omkring 6 måneder gamle.

Der er dog stor forskel på de enkelte hunderacer; hos nogle kan den første løbetid forekomme så tidligt som i 5 måneders alderen og hos andre så sent som i 1 års alderen. Men størstedelen af alle tæver bliver kønsmodne fra de er 6 måneder til 1 år gamle.

Det er især de meget små hunderacer, der bliver kønsmodne tidligt (i 5 måneders alderen) og store eller kæmpe racer, der bliver kønsmodne sent (i 9 – 12 måneders alderen).

Hvis ikke man ønsker, at ens tæve skal have hvalpe, bør man sterilisere den.

Hanhunde

Hanhunde kan også få hvalpe fra de bliver kønsmodne og kommer i deres første brunst. Tidspunktet herfor afhænger igen af hundes race og størrelse, men de fleste hanhunde bliver kønsmodne i 7 – 10 måneders alderen.

Hanhunde bør vente til de 18 – 24 måneder gamle, da det først er her, de er fuldt fysisk udviklede.

Hos hanhunde spiller kvaliteten af sæden desuden en vigtig rolle for evnen til reproduktion. Helt unge hunde der lige er blevet kønsmodne, har en ringe sædkvalitet. Hunde der er mellem 18 måneder og 4 år gamle, anses generelt for at have den bedste sædkvalitet. Efter 4 års alderen begynder kvaliteten at falde og omkring 10 års alderen producerer hanhunde normalt ikke sæd nok til at kunne gøre en tæve drægtig.

Hvis ikke man ønsker, at ens hund skal have hvalpe, bør man kastrere den.

 

Hunde kan få hvalpe fra de bliver kønsmodne, hvilket normalt er i 6 - 12 måneders alderen

Tæver kan få hvalpe fra de er 5 – 12 måneder gamle og hanhunde fra de er 7 – 10 måneder – men det anbefales, at de først får hvalpe senere

 

Hvornår tæver BØR få hvalpe

Tæver bør ikke få hvalpe i deres første løbetid, da de her endnu ikke er modne nok til at være mødre – hverken fysisk eller psykisk. Risikoen for fødselskomplikationer er høj blandt unge tæver.

Den ideelle fødselsalder kan diskuteres, men normalt bør man vente til tæven er omkring 2 år gammel.

Tæver der ikke har fået hvalpe tidligere, bør ikke blive drægtige fra efter 5 års alderen.

Tæver der tidligere har fået hvalpe, bør ikke blive drægtige igen fra de fylder 8 år.

Den optimale fødselsalder er kort sagt fra tæven er omkring 2 år til hun bliver 4 – 7 år (afhængigt af om hun har fået hvalpe tidligere).

Tidspunktet hvor tævernes reproduktionsevne ophører, kan variere meget, men det er typisk omkring 9 – 11 års alderen som hos hanhunde. Tæver bør som nævnt ikke få hvalpe i så sen en alder, da det er meget hårdt for dem fysisk såvel som psykisk. Risikoen for fødselskomplikationer er også høj blandt ældre tæver.

Anbefalede produkter

Følgende produkter anbefales til hunde i forbindelse med drægtighed og fødsel:

 

Relaterede artikler