Løbetiden hos en kat kaldes også brunst eller østrus og er en periode, hvor klar til at parre sig og kan blive drægtig.
Hvornår katte kommer i løbetid afhænger af flere eksterne faktorer såsom årstiden, alder, race, helbred, antallet af timer med dagslys m.fl.
Almindeligvis vil hunkatte gå løbetid i det tidlige i forår (februar) og fortsætte med at have brunstcyklusser indtil det sene efterår (oktober).
Der er dog forskel på udendørs- og indendørskatte; udendørskatte vil typisk følge den naturlige cyklus (feb.-okt.), hvor indendørskatte kan være i løbetid hele året. Dette skyldes primært den øgede og mere konstant lysmængde, der findes indendørs.
Hvornår kommer katte i løbetid?
Det er meget individuelt, hvornår den enkelte kat for første gang kommer i løbetid, men generelt sker det, når den er omkring 6-8 måneder gammel. Hos nogle katte kan det dog ske så tidligt som i 3. levemåned og hos andre så sent som i 21. levemåned.
Fakta om kattes løbetid og brunst
- Den første løbetiden hos en kat forekommer, når katten bliver kønsmoden
- Katte kommer gennemsnitligt i løbetid hver 22. dag (hvis de vel og mærke ikke parrer sig)
- Længden af løbetiden er forskellig fra kat til kat og er under normale omstændigheder alt fra 7 – 42 dage
- Steriliserede katte kommer ikke i løbetid
- Katte er inducerede ovulatorer – dvs. de får ikke ægløsning medmindre de har parret sig
- Hvis en hunkat parrer sig med flere hankatte, kan killinger fra samme kuld have forskellige fædre (såkaldt super fecundatio)
- Katte anses for værende polyøstrale – dvs. de har kun en avlssæson
- Katte kan blive drægtige (gravide) i deres første løbetid i 6-8 måneders alderen – men dette er ikke tilrådeligt, idet katten endnu ikke er voksen/moden, hvilket øger risikoen for komplikationer for killinger såvel som moder
- Hvis en kat bliver drægtig, kommer den almindeligvis først i løbetid ca. 1 uge efter den har fravænnet sig killingerne
Kattens brunstcyklus
Der findes 5 stadier i kattens brunstcyklus:
1. Proøstrus (forbrunst): I dette stadie udviser katten ikke mange tegn på, at løbetiden er begyndt. Hunkatten er kontaktsøgende og tiltrækker hankatten, men er endnu ikke villig til at parre sig. Længden af proøstrus er ca. 1-2 dage.
2. Østrus (brunst): I denne periode er hunkatten modtagelig ovefor hankatten. Fysiske tegn såsom hævede kønslæber (vulva) eller blodig udflåd er ikke så tydelige hos katte som hos hunde, men de er dog stadig til stede. Et andet tegn på østrus er at kattens adfærd ændres; rullen på gulvet, mindsket appetit, hævelse af bagdelen og generelt at være mere højlydt, er alle almindelige tegn på denne periode. Katte i østrus har desuden en tendens til at gnide sig mod ejerens ben og generelt være mere kælen. Desuden vil de lokale hankattene typisk opsøge en hunkat i denne periode. Længden af østrus er 3-14 dage med et gennemsnit på 7 dage.
3. Interøstrus: Hvis ikke hunkatten der ikke parrer sig under østrus, vil den typisk gå i østrus igen efter 1-3 uger. Interøstrus er perioden på 1-3 uger mellem de 2 østrus.
4. Metøstrus (diøstrus eller efterbrunst): Perioden efter østrus eller parring. Længden af metøstrus er 30-40 dage. Hvis katten er gravid, varer metøstrus i gennemsnit 60-64 dage.
5. Anøstrus (hvileperiode): En hormonelt og seksuelt inaktivt periode mellem østrusfaserne. Længden er 2-3 måneder.
Læs evt. også om hvor gamle katte skal være for at få killinger her.