Hvilke kosttilskud skal du vælge til din hund?

Der findes så mange forskellige former for kosttilskud til hunde, at det kan være svært at finde ud af, hvad man skal give ens firbenede ven. Vi forsøger her at komme med et svar.

Det ville være så meget lettere, hvis man kunne spørge ens hund – eller hunde – hvad der ville være at foretrække af kosttilskud af den rette art, som kan optimere bedst muligt, men det er som bekendt ikke muligt.

Derfor er vi nødt til at se nærmere på, hvilke kosttilskud der egner sig bedst til den specifikke hunderace, man har med at gøre, samt betragte dens gængse måltider i løbet af en dag, og hvad der skal suppleres med her.

I denne artikel indleder vi med en ekspertudtalelse om, hvorfor det er vigtigt at give ens hund(e) kosttilskud og supplerer med forklaringer om, hvad fordelene blandt andet er ved at give hunde tilskud og af bestemte typer. Til slut runder vi af med at se nærmere på nogle flere, bestemte kosttilskud til hunde.

De bedste kosttilskud til hunde

Herunder ses de “all-round” kosttilskud, vi anbefaler til hunde:

Du kan se flere anbefalede kosttilskud her.

Gå efter det bedste foder

Ashley Gallagher, Dyrlæge:

“Man taler meget om vitaminer og kosttilskud, man kan finde i mange forskellige forretninger, for tiden. Dette gælder alt fra multivitaminer til bestemte kosttilskud, der er lavet med udgangspunkt i at styrke specifikke kropsfunktioner.

Betyder det så også, at du bør tilsætte kosttilskud til dit kæledyrs daglige måltider for at holde ham eller hende sund? Det er ikke nødvendigvis løsningen i alle tilfælde, da det i værste fald kan være skadeligt for hunden.”

Du bør med andre ord fokusere på at finde et kvalitetsfoder, der passer til din hund – dvs. foder der er udviklet til din hunds profil. De primære overvejelser du bør gøre dig, er omkring din hunds:

(klik for at udvide)

Størrelse/vægt

 

Livsstadie

 

Helbred

Når du har fundet den fodertype, der passer bedst til din hund, er det kun et spørgsmål om at prøve sig frem, indtil man finder det foder, hunden trives bedst med.

Fordel # 1: Forbedrer hundens immunforsvar

Et afbalanceret og robust immunsystem mindsker din hunds risiko for hjertesygdomme, kræft, diabetes med videre. Kosttilskud kan være med til at gøre, at immunforsvaret altid er stærkt og klar til at forsvare sig.

Hundefoder bliver ofte lavet for at give de nødvendige næringsstoffer, som hundene har brug for for at trives godt. Modsat måltider til mennesker, som oftest ændrer sig fra dag til dag, så spiser de fleste hunde det samme hver dag. Producenterne af hundefoder skaber deres foder efter denne antagelse, hvorfor man ikke behøver tilsætte multivitaminer. Dette skal dog ikke forstås som, at alle dyr er skabt ens, for der er stor forskel i de forskellige fodertyper og -mærker, hvilket er vigtigt at have in mente, når man vælger maden til ens hund.

Fordel # 2: Styrker hundes pels og hud

Hudirritation og tab af pels kan være et problem for mange hunde. Flere udefrakommende påvirkninger kan være medvirkende årsager til dette, men et kosttilskud, der hjælper på pelsen og huden, kan hindre eller inddæmme et igangværende problem.

De bedste producenter af hundefoder vil lave deres foder via foderforsøg. Dette betyder, at de skaber foder, der er baseret på en formularisk tilgang, hvorefter de fodrer det til hunde og monitorerer deres respons på foderet efter nogle specifikke parametre. Dette giver dem et samlet billede på, hvordan hver ingrediens i foderet ender med at fungere i slutproduktet.

Der er desværre få firmaer, der rent faktisk gør dette, men det er et vigtigt aspekt i at lave et komplet og velafbalanceret måltid til hunde. Når du har valgt den fodertype, der er lavet efter foderforsøg og som er ideel i forhold til din hunds stadie i livet og livsstil, så er der nogle kosttilskud, som du kan overveje at supplere med på baggrund af din hunds bestemte helbredssituation.

Fordel # 3: Ældes med ynde

Som hunden bliver ældre, og den behov forandrer sig, således bør det samme ske med dens kosttilskud. Specifikke kosttilskud er skabt med henblik på de helbredsmæssige behov, som hunde har på bestemte stadier i deres liv.

Målet med de rette kosttilskud vil være at minimere påvirkningerne ved forældelsesprocessen i din hund via de rette næringsstoffer fra en ung alder af. Hunden har brug for de rette kosttilskud, der er tilpasset deres stadie i livet.

Glucosamin og chondrotin giver man typisk sammen for at hjælpe med at beskytte leddene mod eller nedsætte begyndende gigt.

Et andet fordelagtigt tilskud, som har mange funktioner og er en god tilføjelse til mange fodertyper, er omega 3, som man også finder i fiskeolie. Der er også mange studier, der viser, at antioxidanter såsom E- og C-vitamin vil beskytte og reparere hjernecellerne.

Fordel # 4: Forstærker den kognitive udvikling

Ved at give din hund de rette kosttilskud kan man forbedre dens kognitive evner på længere og kort sigt. De bedste kosttilskud vil her være antioxidanter, som man har sammenkædet med at forbedre indlæringsevnen og opmærksomheden efter blot to uger.

Man bør altid konsultere ens egen dyrlæge, hvilke kosttilskud man overvejer at give til din hund. Dette vil forhindre, at der ikke opstår komplikationer eller problemer med helbredet i forbindelse med anden medicin eller helbredsmæssige situationer, som din hund kunne have.

Disse kosttilskud skal din hund have

Det ser ud til, at vi har fundet ud af, at man skal købe det bedste foder – det er jo trods alt til ens bedste ven – hvis man skal være sikker på, at hunden får den rette kost. Men valget af foder afhænger som nævnt i høj grad af, hvilken slags hund man har med at gøre med, og hvordan det står til med dens helbred.

Herudover kan vi samtidig se, at det er en god fordel at supplere med (de rette) kosttilskud til hunde, hvorfor vi i det følgende vil uddybe nogle af de tilskud, som dr. Gallagher nævner, samt nogle flere. De vigtigste vitaminer er:

  • A-vitamin: Hvis du skulle have glemt det, så er det dette vitamin, der er med til at sikre et godt syn. Vitaminet er også vigtigt for udvikling, cellefunktioner, funktioner i immunforsvaret med videre.
  • B-vitamin: B-vitaminer til hunde kan du læse mere om her.
  • C-vitamin: Dette type vitamin er med til at finde potentielle, skadelige frie radikaler i kroppen og forhindre kognitiv forældelse med videre.
  • E-vitamin: Det her vitamin er en af din hunds hjælpere mod oxidagtige skader. Dette vitamin er også vigtig for cellefunktionerne og stofskiftet.

Her ses nogle af de kosttilskud, vi anbefaler til hunde:

Du kan se flere anbefalede kosttilskud her.

Hvis man er det mindste i tvivl om hvorvidt man skal give sin hund kosttilskud, bør man søge råd hos ens dyrlæge.

Læs evt. mere om vitaminer til hunde her.